Війна — день 422: окупанти тиснуть на Донбасі, проте зазнають втрат і значних успіхів не мають

Читать на русском
Автор
11191
Бої за Україну тривають 422 дні
Бої за Україну тривають 422 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 21 квітня

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває 422 дні. На сході України точаться тяжкі бої з окупантами. Тривають бої за Бахмут, де окупанти намагаються відрізати ЗСУ від постачання з тилу, проте безуспішно.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Латвія планує надати Україні всі переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, які є в країні, заявила міністр оборони Латвії Інара Мурнієце на засіданні "Рамштайну".

22:00 Російський бомбардувальник Су-34 увечері 20 квітня скинув на Бєлгород дві бомби, а не одну, заявив журналіст та автор Telegram-каналу "Попіл" Микита Парменов.

21:10 На Запоріжжі бійці на передовій збили один із "шахедів".

21:00 Загроза "шахедів" для Дніпропетровщини та Запоріжжя.

20:00 Кабмін заборонив стягувати комунальну заборгованість з переселенців, які виїхали з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр Денис Шмигаль.

19:30 В окупований Скадовськ на Херсонщині прибули 300 колишніх засуджених, нібито для забезпечення правопорядку. Серед найманців поширюють чутки про швидке закінчення бойових дій з територіальними поступками на користь росії. Водночас відомо, що деякі бойові підрозділи поступово виводять з міста в окупований Крим, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Говорили про деокупація наших територій, повернення наших земель і наших людей із російської неволі.

18:00 У Польщі створять Центр обслуговування та ремонту танків Leopard-2. Лист про наміри щодо створення такого центру підписали Україна, Польща та Німеччина, повідомив міністр оборони України Резніков.

17:00 Українські суди вже винесли сім вироків стосовно священнослужителів УПЦ (МП), які стали на бік ворога, а одного священника Київ обміняв на 28 українських військовослужбовців, повідомив голова СБУ Василь Малюк.

16:00 СБУ повідомила про підозру військовому, чиї дії призвели до жертв та знищення техніки після обстрілу аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині. Мова іде про колишнього в.о. командира однієї із частин ССО Романа Червінського.

15:30 Російські окупанти намагаються вивезти українських дітей з Херсонщини на Далекий Схід та з Енергодара Запорізької області до Криму під виглядом "евакуації", повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

15:00 Лефортовський райсуд москви заочно заарештував Кирила Буданова, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України .

14:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що удари України по території російської федерації є абсолютно нормальними, якщо вони не загрожують мирним громадянам.

13:00 США розпочнуть навчання українських бійців на танках Abrams найближчими тижнями. Ці тренування займуть близько 10 тижнів

12:00 У Німеччині стартувало чергове, вже 11-те, засідання групи "Рамштайн", що займається питаннями військової допомоги Україні. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, Альянс за час повномасштабної війни з росією вже надали допомогу на суму 55 млрд доларів.

11:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент України Володимир Зеленський прийняв запрошення на участь у саміті Альянсу, який відбудеться влітку. Про це Столтенберг заявив під час чергової зустрічі робочої групи "Рамштайн".

Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на вчорашній вибух авіабомби у російському Бєлгороді:

Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук показав перше фото ЗРК Patriot в Україні.

10:00 У Державній службі з надзвичайних ситуацій показали, як рятувальники ліквідовували наслідки влучань "шахедів" у Полтавській та Вінницькій областях. Слід зазначити, що на Полтавщині й досі триває гасіння пожежі.

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що найближчим часом Верховна Рада проголосує за подовження дії воєнного стану та, відповідно, загальної мобілізації.

09:00 Очільниця об'єднаного центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що у Вінницькій області вночі один із "шахедів" влучив у об'єкт інфраструктури. Додаткових деталей озвучено не було.

США могли закликати Україні вивести військових із Бахмута ще у січні, адже були певні, що місто "паде", — The Washington Post.

08:00 Генштаб ЗСУ прозвітував про свіжі втрати окупантів на фронті:

Втрати росії в Україні 21.04.2023
Втрати росії в Україні 21.04.2023

Українська армія могла готуватися до атаки на "вагнерівців" та російських солдатів у Сирії, однак президент Володимир Зеленський начебто міг дати наказ про скасування операції. Принаймні, саме про такий сценарій подій розповідає Washington Post, посилаючись на "злиті документи" Пентагону.

Ті самі "плани" України

07:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся із колегою із Латвії генерал-лейтенантом Леонідсом Калниньшем. Очільник Національних ЗС Латвійської Республіки вперше побував із офіційним візитом в Україні. Залужний розповів йому про нинішню обстановку на фронті, підкреслив важливість постачання систем ППО і нових снарядів.

Окупанти намагаються наступати на сході України — зокрема, здійснили спробу оточення військ ЗСУ під Мар'їнкою. Однак всі їхні просування зазнали поразки. Детальніше можна дізнатися у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 21.04.2023
Карта боїв на сході України 21.04.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним зведенням новин із фронту:

06:00 Зібрали для вас ще кілька новин, які ви могли пропустити:

  • ця ніч стала для багатьох неспокійною, адже у низці регіонів регулярно оголошували повітряну тривогу. Подекуди було чутно вибухи, зокрема через роботу ППО по дронах. Детальна інформація уточнюється;
  • росіяни почали на додачу "дамбіть" ще й свій Білгород — тепер у російському місті знайдеться величезна вирва від авіабомби;
  • очільник Міноборони Німеччини Борис Пісторіус говорить, що для України поки зарано для вступу в НАТО: "Двері трошки прочинилися, проте зараз не час, щоб вирішувати";
  • тим часом президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні наголосив, що ні українці, ні більшість європейців не зрозуміють, якщо влітку на саміті Альянсу для України не прозвучить запрошення стати одним із членів цього союзу;
  • в ГУР могли планувати окремі атаки на "вагнерівців" у Сирії, але у грудні операцію згорнули. Про це йдеться у чергових "секретних документах Пентагону", пише WP;
  • на росії неподалік від Тули звалився в кювет вартісний зенітно-ракетний комплекс С-400. Символічно, що це сталося на шосе М2-Крим. Техніка коштує близько 13 млрд рублів, однак це не завадило їй пролежати обабіч дороги кілька годин.

Західні партнери підготували вже 60 тисяч воїнів ЗСУ.

05:00 Окупанти безуспішно намагались оточити ЗСУ в Мар'їнці, — ISW.

02:40 У Харкові було чути вибухи.

01:45 У Київській та Житомирській областях працює ППО.

00:50 Низка областей під загрозою атаки ворожих дронів.

00:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс працює над багаторічною ініціативою підтримки України, яка допоможе країні перейти до його стандартів та політики, повідомила прес-служба президента.

Про те, що відбувалося 18 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 419: окупанти тиснуть на Донбасі та намагаються досягти повітряної переваги

Дізнатися про головні події 19 квітня можна у публікації:Війна — день 420: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до контрнаступу ЗСУ

З даними за 20 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 421: візит Столтенберга до України, важкі бої за Бахмут