Зеленський побував на острові Зміїний у 500-й день від початку повномасштабної війни: відео

Читати російською
Автор

Острів Зміїний був захоплений в перший день повномасштабного вторгнення

Президент України Володимир Зеленський у 500 день війни з російською федерацією відвідав легендарний острів Зміїний. Разом із головою ОП Андрієм Єрмаком та головою ГУР МО Кирилом Будановим він поклав квіти та вшанував пам’ять загиблих воїнів, які захищали острів від окупантів.

Відео із острова президент опублікував у своєму Telegram-каналі. Поїздка була приурочена до круглої дати українського опору "другій армії світу" та, ймовірно, річниці звільнення Зміїного від росіян.

Глава держави у супроводі військових відвідав острів, звільнений від росіян 30 червня 2022 року. Вони оглянули острів, зруйнований росіянами, та на тлі Чорного моря Володимир Зеленський звернувся до українців.

"Сьогодні ми на Зміїному, на нашому Зміїному, який ніколи не підкорити окупантам, як і всю Україну. Сьогодні ми вшанували пам'ять героїв, які захищали і звільнили острів. І нехай це невеликий клаптик землі посеред нашого Чорного моря, це великий доказ того, що Україна поверне собі всі частини своєї території. Я хочу подякувати саме з цього місця перемоги кожному воїну за ці 500 днів. Наші ЗСУ, наша розвідка, Нацгвардія, наші прикордонники, СБУ, Нацполіція, наші зв'язківці, наш народ — я дякую всім, хто бореться заради України", — сказав президент на тлі стели з написом "Зміїний".

Також глава держави відзначив, що свобода, яку Україна має намір вибороти, буде шаною до всіх, хто загинув за країну і підкреслив, що Україна неодмінно переможе. На згадку він залишив свій автограф на стеллі "Зміїний".

Історія звільнення острова Зміїний

Окупантам вдалося захопити острів Зміїний пізно ввечері 24 лютого 2022 року, в перший день повномасштабного вторгнення до України. Наступного дня, 25 лютого, росіяни зв'язалися з прикордонниками, які ще залишалися на острові, і запропонували їм здатися. Але українські воїни відповіли вже легендарною фразою "Російський корабель, йди на **й", після чого ворог відкрив вогонь з артилерії. Відомо, що загинуло 13 прикордонників.

Пізніше стало відомо, що певна кількість воїнів вижила та опинилася в полоні, але їх вдалося повернути додому. Бої за острів тривали чотири місяці. ЗСУ регулярно обстрілювали окупантів на Зміїному та нищили їх кораблі, які намагалися наблизитися до острова. Не витримавши такого натиску 30 червня 2022 року окупанти втікли з острова, що підтвердили в Міноборони росії того ж вечора. У своє виправдання вони заявили, що це був "жест доброї волі", щоб ніби-то показати світовій спільноті готовність не заважати організації гуманітарного коридору з вивезення українського зерна до інших країн.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Україні серійно вироблятимуть САУ "Богдана", яка звільняла острів Зміїний. Цю самохідну установку було створено за стандартами НАТО.