Війна — день 575: ЗСУ продовжують знищувати сили росіян і займають нові позиції

Читать на русском
Автор
25990
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести наступальні дії в районі Бахмута, де завдають значної шкоди росіянам і займають нові рубежі, окупанти ж у деяких місцях намагалися відбити втрачені позиції, але їхні спроби не завершилися успіхом. На південному напрямку теж продовжуються активні бойові дії, там росіяни атакують у напрямку Роботиного, щоб не дати ЗСУ просуватися далі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент України Володимир Зеленський у четвер прибув до Білого дому, де відбудуться переговори з американським лідером Джо Байденом.

22:00 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що слова прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про припинення військової допомоги Україні через необхідність переозброєння вирвали з контексту та "інтерпретували найгіршим чином".

"На мою думку, прем'єр-міністр просто сказав ось що: ми не можемо передати нікому наше нове озброєння, яке ми зараз купуємо за мільярди доларів для польської армії з Південної Кореї або США, наприклад, нових Abrams, або комплектів Patriot, або HIMARS. Водночас ті контракти про польське озброєння, які Польща підписала з Україною – приміром, про постачання самохідних артилерійських установок Krab – виконуватись будуть", — підкреслив Дуда.

21:00 Надвечір російські терористи атакували Білгород-Дністровський район ракетами. На жаль, є влучання в рекреаційну інфраструктуру. На місці здійнялася пожежа, яку швидко ліквідували. Постраждалих серед цивільних немає, — голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Президент США Джо Байден в четверг оголосить про новий пакет допомоги Україні, він не включатиме ATACMS, заявила старший директор Ради національної безпеки у Європі Аманда Слот.

20:00 США поки що не готові включати до нового пакету озброєння для України ракети ATACMS, але це питання не зняте з порядку денного, – заявив координатор Ради нацбезпеки Джон Кірбі.

19:00 Зеленський закликав Конгрес схвалити додаткове фінансування допомоги для України під час зустрічі з американськими конгресменами в Капітолії.

Вибухи чули в районі мису Фіолент та Балаклави у Севастополі, в мережі пишуть про "приліт" ракет.

18:00 65% українців мають близьких, які воювали або воюють, починаючи з 24 лютого 2022 року. Про це свідчать дані опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

17:00 Telegram-канал "Білоруські Гаюн" ідентифікував винищувач Су-34, який вчора впав у росії. Виявляється, протягом протягом 7 місяців цей літак перебував на території Білорусі.

16:00 Швеція передала Україні десять танків Stridsvagn 122 (аналог Leopard 2), повідомляє Міноборони королівства.

15:00 Зеленський провів зустріч з президентом Литви Гітанасом Науседою, обговорювали українське зерно. За словами Науседи, він також провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою, на яких також торкався теми українського експорту.

14.00 Внаслідок обстрілу російських окупантів території України у четвер, 21 вересня, 20 людей отримали поранення. Крім того, було пошкоджено 40 будівель, повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Ворог знову почав вражати енергетичні об'єкти в центрі та на заході України. Внаслідок ракетного удару частково знеструмлено споживачів у Рівненській та Житомирській областях. Також під час атаки було пошкоджено мережу обленерго у Дніпропетровській, Київській та Харківській областях.

Крім того, були зафіксовані наступні наслідки:

• У Черкасах внаслідок ракетного удару зруйновано будівлю готелю. На ринку сталася пожежа торгових павільйонів. 7 людей отримали поранення, 10 осіб евакуйовано. З-під завалів врятовано 1 людину.

• У Києві внаслідок падіння уламків є пошкодження у Дарницькому, Солом'янському, Шевченківському, Голосіївському районах. Є постраждалі: 7 осіб, з них дитина.

• У Київській області внаслідок падіння уламків виникли пожежі на території підприємств. Також є пошкодження приватного сектору. 2 людини отримали поранення.

• У Харкові внаслідок атаки зруйновано будівлю складу. 2 людини отримали поранення.

• У Львівській області ворог атакував промислову зону, є руйнування та вогонь.

13.00 На півдні бійці Нацгвардії просунулися вглиб оборони окупантів, повідомив представник ГУ Національної гвардії України полковник Микола Уршалович.

12:00 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що цієї ночі рф вдарила по Україні 43 ракетами. Було пошкоджено близько 40 будівель, постраждало два десятки осіб.

11:00 У Рівному ліквідували наслідки нічного ракетного удару. Як відомо, атака припала на місцеву станцію техобслуговування.

10:30 На Київщині знищено завод із виробництва газованих напоїв, що належить компанії Pepsi. До речі, цей виробник не вийшов із росії та визнаний спонсором тероризму.

9:00 Військові оновили статистику щодо втрат російських окупантів на ранок четверга, 21 вересня:

Втрати армії рф в Україні 21.09.2023
Втрати армії рф в Україні 21.09.2023

8:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що останню добу на лінії фронту зафіксовано 23 бойових зіткнення. Детальніше про події на лінії вогню у ранковому зведенні:

На Рівненщині розпочалися аварійні відключення світла. Схоже, що ракетна атака не минула без наслідків.

7:00 Внаслідок падіння уламків ракет у Черкасах пошкоджено об'єкт соціальної інфраструктури. Відомо про п'ятьох постраждалих, мінімум одна людина знаходиться під завалами.

Також є постраждалі та руйнування у Києві. Відомо, що у Дарницькому районі щонайменше семеро поранених, із них троє — госпіталізовані.

6:00 Росіяни влаштували нічно-ранкову масовану атаку по Україні. В низці регіонів звучали вибухи.

3:00 Російські бомбардувальники увійшли до Каспійського регіону. Це означає, що ракетні запуски, якщо вони будуть, варто очікувати за годину чи півтори

1:00 У Криму повідомляють про масовий удар БПЛА. Вибухи чули в Севастополі, Євпаторії та Джанкої, крім того, про вибухи повідомлялося і в Бєлгородській області росії.

00:00 Росіяни підняли у повітря 8 стратегічних бомбардувальників, якщо політ не навчальний, то на пускові рубежі вони вийдуть після 2:00.

Інформацію за 18 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 572: окупанти проводять перегрупування після втрат та атакують міста

З даними за 19 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 573: ЗСУ мають успіхи під Бахмутом, Зеленський прибув до США

Про те, що відбувалося 20 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 574: росіяни втрачають позиції на сході та намагаються перегрупуватися