Війна — день 576: знищено штаб Чорноморського флоту рф, але росіяни продовжують обстріли

Читать на русском
Автор
21486
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 22 вересня 2023 року. Президент України Володимир Зеленський перебуває з робочою поїздкою до США, поки Україна справляється з першими нападками ворога на енергетичну інфраструктуру цього сезону. Тим часом на окупованих росією територіях все частіше звучить "бавовна".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Кременчуці завершено рятувальні роботи на місці прильоту — за результатами встановлено, що загинула 1 особа, ще 31 людина постраждала (троє з них у важкому стані).

22:00 Україна використала ракети Storm Shadow для атаки на штаб Чорноморського флоту в Севастополі, повідомляє Sky News з посиланням на представників Повітряних сил України.

Тим часом в мережі з'явилися фото і відео моменту прильоту по штабу ЧФ рф, на яких видно, що було збито на всі ракети, як заявляла росія.

21:00 Канада надасть довгострокову допомогу Україні на суму 482,6 млн доларів, — заявив прем'єр Канади Джастін Трюдо після зустрічі з Зеленським.

20:00 В Кременчуці є влучання в цивільну інфраструктуру, загинула одна особа, ще 15 постраждали (серед них дитина), — повідомляє Полтавська ОВА.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Розповів про обстановку на фронті, перебіг наших оборонних та наступальних операцій. Противник намагається контратакувати на різних напрямках, однак наші воїни тримають позиції міцно. Окремо зупинилися на потребах Збройних Сил України — важливо посилити нашу ППО та артилерію. Подякував американським партнерам за черговий пакет військової допомоги.

Цього місяця в Міллі закінчується термін повноважень, — тому він познайомив Залужного зі своїм наступником генералом Чарльзом Брауном. Вони домовилися підтримувати високий рівень комунікації та найближчим часом провести перемовини.

18:00 Потужні вибухи пролунали у Кременчуці під час повітряної тривоги.

17:00 Влада росії планує виділити на оборону рекордну суму у 2024 році — 10,8 трильйона рублів або 112 мільярдів доларів, пише Bloomberg. У 2023 році на оборону було виділено 6,4 трильйона рублів.

16:00 Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що якщо Євросоюз хоче врятувати життя українців, то має прискорити постачання озброєння в Україну, пише The Guardian.

15:00 Секретар РНБО Олексій Данілов написав, що є вього два варіанти майбутнього для Чорноморського флоту РФ – добровільна або ж примусова самоліквідація.

14:00 По штабу Чорноморського флоту рф завдано удару, окупанти в паніці: всі подробиці, фото та відео.

13:00 Президент Володимир Зеленський під час спілкування з українськими журналістами у Вашингтоні наголосив, що питання постачання ракет ATACMS не знято з порядку денного.

"Ми над цим питанням дуже довго і потужно працюємо. І буде так само, як і з F-16. Ми розуміємо, як буде. І настане момент — ми все це побачимо", — заявив політик.

12:00 Очільник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що до українських портів у Чорному морі рухається ще три балкери, котрі планують перевозити українське зерно на експорт. Мова йде про судна AZARA, YING HAO 01 та ENEIDA.

11:00 У Черкасах усю ніч тривав розбір завалів готелю, по якому вцілили російські окупанти. Нагадаємо, що через атаку постраждали 11 осіб, ще 13 — були евакуйовані. З-під завалів врятовано 1 особу.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 22.09.2023
Втрати армії рф в Україні 22.09.2023

9:00 Президент Володимир Зеленський вірить у деокупацію Бахмута і ще двох міст найближчим часом. Про це пише CNN із посиланням на розмову політика із американськими редакторами.

"Ми будемо деокупувати Бахмут". Я думаю, що ми деокупуємо ще два міста. Я не скажу вам, які міста, вибачте. Однак у нас є план. Дуже, дуже комплексний план", — зазначив Зеленський.

8:30 Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку та наступальні дії на Бахмутському напрямку. Наші воїни знищують ворога, крок за кроком звільняють окуповані території та закріплюються на досягнутих рубежах.

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

07:00 росіяни вночі обстріляли Нікопольщину, — ОВА

Під удар потрапили Нікополь, Червоногригорівська, Покровська та Мирівська громади. Минулося без постраждалих.

Пошкоджені 5 приватних будинків, 4 господарські споруди, газопровід та лінії електропередач.

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли пропустити:

  • Україна спільно зі Сполученими Штатами вироблятиме сучасне озброєння, у тому числі й системи ППО. Про це заявив Зеленський, підбивши підсумки візиту до США.
  • Українські війська продовжили ведення наступальних дій на заході Запорізькою області та на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулися на південний захід від Вербового а також здобули успіхи поблизу Орадівки, Андріївки та Курдюмівки, пише ISW.
  • Вірменія звернулася до Ради безпеки ООН із пропозицією направити миротворчий контингент ООН у Нагірний Карабах.
  • Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що перші танки Abrams надійдуть в Україну вже наступного тижня.
  • Китай знову заявив, що готовий підтримувати всі спрямовані на досягнення миру ініціативи, що стосуються "української кризи".

00:00 Президент України Володимир Зеленський зустрівся із президентом США Джо Байденом у Білому домі у Вашингтоні. Очікується, що після переговорів на спільній прес-конференції Байден оголосить новий пакет військової допомоги для України.

Карта бойових дій на початок доби від DeepState виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 22.09.2023

З даними за 19 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 573: ЗСУ мають успіхи під Бахмутом, Зеленський прибув до США

Про те, що відбувалося 20 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 574: росіяни втрачають позиції на сході та намагаються перегрупуватися

Інформацію за 21 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 575: ЗСУ продовжують знищувати сили росіян і займають нові позиції