Історична подія для України? Другий день саміту НАТО у Вільнюсі, всі подробиці (онлайн)

Читать на русском
Автор
25547
Відкриття саміту НАТО
Відкриття саміту НАТО. Фото twitter.com/NATO

У Литві триває другий день саміту НАТО

У Вільнюсі триває саміт НАТО, від якого Україна чекає історичних та доленосних результатів. Білий дім повідомив, що 12 липня президент США Джо Байден зустрінеться з Володимиром Зеленським.

19:12 — Зеленський: З перемогою прийде членство у НАТО і точно вже всім зрозуміло, що Україна буде членом ЄС.

19:11 — Очікування перед наступним самітом НАТО у Вашинготоні: ми віримо, що буде наступний дуже важливий крок для України. Треба багато працювати і готуватися до саміту.

19:06 — Про польських миротворців: питання не підіймалося. Поки Україна не в НАТО, ми у цьому не зацікавлені.

19:05 — Рішення про надання Україні далекобійних ракет ATACMS немає.

18:58 — Зеленський про окуповані території :"Ми ніколи не обміняємо жоден статус на території. Навіть, якщо це буде село, і там живе один дід. Ми ніколи не будемо міняти на будь-який заморожений конфлікт".

18:45 — Зеленський відповів на питання щодо заяв про вдячність:

"Я не знаю, що саме він мав на увазі, як ще нам треба подякувати. Ну нехай він напише мені, як мені потрібно подякувати людям, щоб ми вже повністю буди вдячними. А ще можемо вранці просинатися і дякувати міністру особисто. Я дійсно не розумію, у чому питання, тобто, ми вдячні, Британія — наші партнери, і може міністр хоче чогось особливого. Але мені здається, що у нас гарні стосунки, ми вдячні людям і в кінці-кінців така велика підтримка людей впливає на підтримку будь-якого керівництва держави. Саме через таку підтримку британців, тому у нас такі прекрасні стосунки".

До Резнікова: "Олексію, у вас погані стосунки з міністром оборони?"

Резніков: Чудові.

Зеленський: "Ну так подякуйте йому".

Відео тут:

18:44 — Зеленський проводить підсумкову прес-конференцію після зустрічі з Байденом на полях саміту НАТО.

18:36 — "Хороша, сильна зустріч". Зеленський розповів, як пройшли переговори з Байденом:

18:25 — Ердоган: Питання про ратифікацію вступу Швеції в НАТО не буде винесено на розгляд парламенту до осені, коли він знову відкриється. Також Ердоган сказав, що Швеція надасть дорожню карту для Туреччини щодо кроків, які вона зробить проти тероризму.

18:23 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів спільну прес-конференцію разом з прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком. Столтенберг заявив, що після завершення війни буде переглянуто домовленості щодо шляху України в НАТО.

17:55 — У Вільнюсі виступив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він закликав продовжити зернову угоду та сказав, що Туреччина використовує усі інструменти, аби її продовжити.

17:50 — Віктор Орбан нагадав про свою присутність на саміті публікацією дивного відео, де сказав, що Угорщина, як член НАТО, вважає, що замість зброї Україні потрібен мир.

"Позиція Угорщини залишається незмінною, ми її представлятимемо: в Україну треба везти не зброю, а мир", – наголосив прем’єр Угорщини.

17:42 — Жарт Байдена під час зустрічі: "Погані новини для вас, пане Зеленський — ми нікуди не подінемось, ви застрягли з нами".

17:34 — Зеленський подякував Байдену за величезну підтримку у мільярди доларів, допомогу зброєю та коштами:

"Ми витрачаємо ці гроші на порятунок наших життів, а також життів європейців і всього світу. Спасибі велике за цей саміт. Наприкінці цього саміту в нас була ця успішна Рада і гарантії безпеки, про які, як ви сказали, ми почали говорити в Києві", — сказав Зеленський.

NYT звертає увагу, що тон Зеленського різко відрізнявся від його гнівного повідомлення у Twitter напередодні.

17:30"Я з нетерпінням чекаю того дня, коли ви відсвяткуєте офіційне, офіційне членство в НАТО", – сказав Байден Зеленському на початку двосторонньої зустрічі, передає NYT.

17:15 — Почалася зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена.

16:47 — Тимчасом на полях саміту НАТО не обійшлося і без гострих коментарів. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес закликав Київ висловити більше "вдячності" за озброєння на мільйони доларів від Заходу, коментуючи вчорашній твіт Зеленського.

"Хочемо ми цього чи ні, але люди хочуть бачити трохи вдячності", — сказав Воллес. Розмовляючи з журналістами на саміті НАТО, Воллес згадує, що отримав новий список військових запитів від українських офіційних осіб минулого року, і у відповідь сказав, що "ми не Amazon".

Водночас він сказав, що ця боротьба "благородна", бо Україна воює і "за наші свободи".

"І так, війна — це благородна війна, і так, ми бачимо це, оскільки ви ведете війну не лише за себе, а й за наші свободи. Але іноді вам доводиться переконувати законодавців Конгресу США", — сказав Воллес.

16:41 — Під час короткого виступу Джо Байден назвав послання G7 про гарантії безпеки для України потужною заявою.

Володимир Зеленський подякував кожному з лідерів поіменно. Він зазначив, що довгострокові гарантії безпеки, надані лідерами G7, є "перемогою України — нашої країни, нашого народу, наших дітей". А зустрічі на саміті НАТО забезпечили потрібний і значущий успіх для України.

16:31 — Фото "Телеграфу" із оголошення спільної декларації країн Великої сімки щодо безпекових гарантій Україні:

16:30 — Президент США Джо Байден виступає із промовою про підтримку України про разом із Володимиром Зеленським і лідерами G7.

15:47 Країни G7 погодили надання довгострокових гарантій безпеки України, повідомляє Financial Times. Зобов'язання включатимуть поставки сучасної військової техніки на суші, в повітрі та на морі, підготовку військових, обмін розвідувальними даними та допомогу в кіберзахисті.

Україна зобов'язується провести реформи судової системи та цивільного контролю над збройними силами.

15:37 — Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак опублікував спільну світлину разом із Джо Байденом, Джорджею Мелоні, Ґітанасом Науседою, Реджепом Тайїпом Ердоганом, Єнсом Столтенбергом, пішписавши її "НАТО – це місце, куди належить Україна".

15:35 — Зеленський зробив заяву після засідання Ради "Україна-НАТО", де назвав Раду інструментом інтеграції, а не лише участі:

13:55 Розпочалася Рада Україна-НАТО, Столтенберг під час відкриття назвав її історичною.

13:05 Спільна пресконференція генсека НАТО Єнса Столтенберга та Володимира Зеленського.

12:45 Саміт НАТО: Україна прискорила рух, а росія отримала неприємний сигнал. Експерти оцінили для "Телеграфа" підсумки першого дня саміту, а також очікування від українсько-натовських відносин у майбутньому.

12:40 Проведено також зустріч із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

12:00 Зеленський провів зустріч із британським прем'єром Ріші Сунаком та з прем'єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда назвав "абсолютно недостатнім" рішення країн-членів НАТО щодо України, яке було озвучено у підсумковому комюніке саміту у Вільнюсі.

У другий день саміту старший директор Ради національної безпеки у Європі Аманда Слоут заявила, що президент США Джо Байден та лідери G7 мають намір зробити "важливу заяву" спільно з президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі. Також у США заявили, чого чекають від України для її вступу до НАТО — йдеться про демократичні реформи та реформи сектору безпеки.

За словами Зеленського, 12 липня на саміті очікується розгляд трьох важливих питань для України.

Також президент України зустрівся із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Український лідер уже зранку був на полях саміту, де у нього відбулася зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

11 липня:

19:00 – Зеленський взяв участь у концерті на підтримку членства Києва в Альянсі на Лукішській площі Вільнюса.

18:50 — НАТО опублікувало те саме комюніке з описом того, як Україна може приєднатися до НАТО:

Комюніке НАТО щодо України
Дослівно: "Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться і умови будуть виконані

У комюніке йдеться:

  • Майбутнє України в НАТО. Ми підтверджуємо взяті нами на саміті 2008 року в Бухаресті зобов’язання щодо того, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за межі необхідності в Плані дій щодо членства.
  • Україна стає все більш оперативною та політично інтегрованою з Альянсом і досягла значного прогресу на шляху реформ. Союзники продовжуватимуть підтримувати та переглядати прогрес України у сфері оперативної сумісності, а також необхідні додаткові реформи демократії та сектору безпеки.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес за допомогою адаптованої Річної національної програми. Альянс підтримуватиме Україну у здійсненні цих реформ на її шляху до майбутнього членства.
  • "Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться і умови будуть виконані".

18:43 — Окрім теми України, НАТО розробило нові регіональні плани, які передбачають утримання 300 тисяч військ у високій готовності, включаючи значну бойову силу у повітрі та на морі. Члени Альянсу також схвалили новий План дій щодо оборонного виробництва, щоб прискорити спільні закупівлі, збільшити виробничі потужності.

Члени Альянсу взяли на себе зобов’язання інвестувати в оборону мінімум 2% свого ВВП.

18:40 — Про пакет із 3 елементів, які наближають Україну до НАТО: це багаторічна програма допомоги для сприяння переходу українських збройних сил від радянських часів до стандартів НАТО та допомоги у відновленні сектору безпеки та оборони України, покриваючи такі важливі потреби, як пальне, обладнання для розмінування та медичне забезпечення. Члени Альянсу також погодилися створити нову Раду "Україна-НАТО". Члени Альянсу також підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодилися скасувати вимогу щодо Плану дій щодо членства.

18:31 — Що сказав Столтенберг про перспективи членства України у НАТО та перешкоди на цьому шляху:

  • Оголосив про програму допомоги Україні для переходу від радянських часів до стандартів навчання НАТО.
  • Буде створено Раду "Україна-НАТО", на засіданні завтра мають узгодити план вступу України до Альянсу.
  • Запрошення Україні буде надано, коли будуть виконані умови.
  • Відповів на твіт Зеленського про відсутність часових рамок вступу: таймлайну не було ні в кого, хто подавав заявку.
  • Процес членства України перейде з двоетапного на одноетапний. Скасовано вимогу виконання ПДЧ.
  • (!!!) Розповів більше про вимоги під тиском журналістів: боротьба з корупцією, відданість демократії, реформи з модернізації інститутів держуправління, включаючи сектор безпеки та оборони, а також сумісність із стандартами НАТО.

18:02 — Підсумкове комюніке НАТО не міститиме запрошення України до переговорів для вступу, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на кілька поінформованих джерел. Але передбачатиме можливість запрошення, коли союзники з цим погодяться й коли дозволять умови.

17:58Зеленський сьогодні не братиме участі в саміті НАТО, заявив речник президента Никифоров. Очікувалося, що він виступить о 18:00.

17:46 — Фото того, як пройшла перша зустріч лідерів країн НАТО:

Столтенберг
Столтенберг тричі стукає молоточком, щоб привернути увагу, що саміт почався
Макрон
Макрон, ймовірно, показує Крістерссону, як треба тримати кулаки
Макрон
Макрон насмішив Шольца
Орбан у Вільнюсі
Ситуація: твоє обличчя, коли довелося сидіти поруч з Орбаном

17:37Зеленський в останню хвилину застосував жорстку публічну дипломатію, щоб переписати фінальне комюніке саміту НАТО, повідомляє The Guardian із посиланням на свої джерела в НАТО.

17:31 — Гостей саміту НАТО у Вільнюсі возять автобусами, де написано "Поки ви чекаєте на цей автобус, Україна чекає F-16".

16:34 — А ось і перше фото Зеленського у Вільнюсі, повідомляють Telegram-канали:

16:27 — Міністр оборони України Олексій Резніков прибув на саміт НАТО, він вже пройшов безпосередньо у будівлю, де відбуваються зустрічі. Він анонсував, що Україна і Франція підпишуть меморандум щодо навчання українських пілотів на F-16.

Олексій Резніков
Резніков у Вільнюсі

16:15 — Різкий твіт Зеленського викликав здивування у Вільнюсі, пише Politico. Видання цитує кількох топчиновників, які вважають це непродуманим підходом, мовляв, Зеленський "заходить занадто далеко".

Водночас деякі дипломати заявили, що розуміють почуття українського лідера:

"Ми поважаємо все, що він говорить. Тому що вони перебувають у центрі війни, і цілком зрозуміло, що вони мають найбільші сподівання".

16:14 — Володимир Зеленський приземлився у Вільнюсі, повідомив його прессекретар Сергій Нікіфоров.

16:07 — Голова оборонного комітету Литовського сейму Лаурінас Кащюнас у коментарі кореспонденту "Телеграфу" Юлії Забєліній висловив впевненість, що в комюніке саміту НАТО щодо України буде слово "запрошення", як і слово "умови" ("Їх там дуже-дуже багато"):

16:05 — Столтенберг офіційно відкрив саміт НАТО:

15:36 — Кореспондент "Телеграфу" Юлія Забєліна розповіла про цікаві моменти з кулуарів саміту НАТО у Вільнюсі в онлайн-стрімі. Подивитися відео можна тут:

15:34 — G7 готує декларацію про гарантії безпеки для України, заявив Олаф Шольц на саміті у Вільнюсі, передає DW.

14:04SPIEGEL отримав заключний параграф чернетки підсумкової декларації НАТО. Це не остаточна редакція і є основою для обговорення, до нього можуть внести зміни.

Комюніке стверджує, що майбутнє України — у НАТО. Але у чернетці також зазначено, що Україна може бути запрошена до Альянсу, якщо всі члени погодяться з тим, що умови для цього виконані. Зокрема, Україні треба провести реформи у сферах демократії та взаємодії із НАТО. Міністри закордонних справ НАТО повинні регулярно аналізувати прогрес.

"Ми готові надіслати запрошення Україні, якщо всі члени Альянсу погодяться, що умови виконані", — таким є останнє речення важливого абзацу.

13:58 — Президент Польщі Анджей Дуда допустив, що НАТО може направити в Україну миротворчу місію після закінчення війни.

"Якщо буде колективне рішення Альянсу про введення миротворчих військ для забезпечення дотримання режиму припинення вогню, то ми як відповідальний член НАТО безумовно підтримаємо", — сказав Дуда.

13:44 — Колишній командувач сил США у Європі Бен Годжес заявив "Time", що формування Ради "Україна-НАТО", перше засідання якої відбудеться 12 липня, є важливим кроком. Але цього недостатньо:

"Це більше, ніж косметика, але не суттєво більше. Коли йдеться про довгострокову безпеку України та Європи, нічого, крім членства в НАТО, не буде достатньо", — сказав військовик.

Приміром, ізраїльська модель безпеки не обов’язково може спрацювати для України. Адже ізраїльтяни мають ядерну зброю чи їхні супротивники думають, що вони мають ядерну зброю. Довгострокові зобов’язання щодо фінансування є корисними, але вони не забезпечують справжніх гарантій безпеки.

"Без договору немає гарантій", — каже Ходжес, посилаючись на статтю 5.

13:30 — Кореспондент "Телеграфу" Юлія Забєліна особисто поставила питання президенту Чехії Петру Павелу про запрошення України у комюніке. Але Петр Павел нічого не відповів по суті, зазначивши, що такого ще не бачив і що консультації ще йдуть:

13:18 — Розширення НАТО знаменує собою "історичний момент", сказав на брифінгу Джо Байден, привітавши приєднання Фінляндії та Швеції. Байден сказав, що він також сподівається на майбутнє, в якому Україна зможе приєднатися до НАТО.

Джо Байден
Джо Байден у Вільнюсі

13:11 — З'явилася реакція Зеленського на меседжі лідерів держав щодо членства України у НАТО, які лунали під час відкриття саміту у Вільнюсі. Президент розкритикував формулювання, у яких немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України.

13:05 — Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час короткого брифінгу анонсував новий пакет підтримки для України у 700 мільйонів євро.

Видання Süddeutsche Zeitung уточнило, що до нового пакету озброєнь увійдуть 2 пускові установки зенітно-ракетних комплексів Patriot Бундесверу, 25 танків Leopard 1A5, 20 тисяч артснарядів і 40 БМП Marder, безпілотники-розвідники та засоби протидії БПЛА, п'ять броньованих евакуаторів (з них два із промислових складів).

Олаф Шольц
Олаф Шольц на саміті НАТО у Вільнюсі

12:43Норвегія збільшила розмір фонду воєнної допомоги Україні з 240 млн до 930 млн доларів, повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на саміті НАТО.

12:37 — Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вважає, що заслужене місце України — в НАТО, але часових рамок немає на горизонті. Про це повідомляє The Guardian, кореспондент якого летів у Вільнюс у літаку разом з британським прем'єром.

Сунак сподівається, що на саміті буде досягнутий прогрес на шляху до членства України до НАТО, але не вказав жодних часових рамок і не поставив жодних умов, які країні, можливо, доведеться виконати. Подальші дискусії про те, як Київ може отримати членство, відбудуться між лідерами вже на саміті.

Він додав, що членство України не є питанням зараз, поки країна перебуває у розпалі конфлікту.

12:26 — Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж вирішив передати Україні ракети далекого радіусу дії для підтримки наступу.

На саміті НАТО він сьогодні дуже веселий та усміхається:

12:03 Президент Литви Ґітанас Науседа наголосив, що має бути запрошення України до НАТО, а не повторення меседжів Бухарестського саміту.

11:47 — Сьогодні до вечора країни-члени НАТО мають видати комюніке щодо України. За інформацією "Телеграфу", дискусії точаться щодо того, чи робити Україні офіційне запрошення до Альянсу. Що частково на короткому підході підтвердив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Досі немає фінального рішення щодо комюніке, і це ледь не вперше, коли в останній момент приймаються якісь рішення. Точаться дискусії, чи вписувати слово "запрошення" до комюніке", — зазначив не під запис один з дипломатів представників країн НАТО.

11:30 — Столтенберг про ядерний шантаж рф:

"росія має знати, що ядерна війна не може бути розв'язана. НАТО слідкує за тим, що робить росія, ми моніторимо, ми не бачимо змін поки що у ситуації", — заявив Столтенберг.

Він закликав росію прибрати своїх окупантів із Запорізької АЕС, оскільки вони підривають безпеку у світі.

11:23 — Джо Байден прибув до Вільнюса, де вже зустрівся із президентом Литви Гітанасом Науседою.

11:18 — Саміт "Україна-НАТО" відбудеться завтра, каже Столтенберг. Там буде запропоновано план входження України до НАТО, а також є пропозиція скасувати для України план дій щодо вступу до альянсу, що дозволить пришвидшити процес приєднання.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг на брифінгу 11 липня

11:14 — Зеленський приїде у Вільнюс вже сьогодні, — Столтенберг.

11:12 — Угорщина каже, що ратифікація з її боку заявки Швеції на вступ у НАТО є лише "технічним питанням" і уряд підтримує цей крок, повідомив Reuters міністр закордонних справ Петер Сійярто.

10:33 — Генсек НАТО Єнс Столтенберг впевнений у позитивному формулюванні щодо членства України у комюніке саміту. Комюніке буде ухвалене за кілька годин, передає "Європейська правда".

"Ви побачите точне формулювання за кілька годин, оскільки ми зараз фіналізуємо наше комюніке. Я вже говорив про певні елементи, які, як я очікую, будуть там присутні, але остаточне погодження – за лідерами, які саме будуть формулювання", – сказав Столтенберг.

Водночас видання Politico пише, що союзники все ще не мають узгодженого рішення щодо того, якими будуть формулювання у комюніке саміту щодо України та її євроатлантичних прагнень. Після тривалих переговорів щодо комюніке саміту узгоджених формулювань щодо України досі немає. Один з дипломатів країн НАТО заявив журналістам, що "досягнуто великого прогресу і він на 100% оптимістичний", та домовленість "дуже близько".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Туреччина погодилася розблокувати заявку Швеції до НАТО, а у відповідь отримала гарантії підтримки на шляху до ЄС.