Повернення та суд над Порошенком: всі подробиці, онлайн-трансляція

Читать на русском
Автор
4326
Петро Порошенко прибув до аеропорту "Київ-Жуляни"
Петро Порошенко прибув до аеропорту "Київ-Жуляни". Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Політик упевнений, що його не заарештують після приїзду на батьківщину — нібито через відсутність причин

У понеділок, 17 січня, підозрюваний у держзраді лідер партії "ЄС", п’ятий президент України Петро Порошенко прибув до України. Літак із нардепом приземлився в аеропорту "Київ" ім. Сікорського (екс-"Жуляни") о 9:00 ранку.

"Телеграф" стежить за подіями, які передували поверненню політика, і веде текстову онлайн-трансляцію того, що відбувається.

22:42 Оголошення запобіжного заходу у справі Порошенка перенесено на 19 січня. Після такого рішення п'ятий президент заспівав прямо у залі засідань:

20:01 Профіль Порошенка зник із бази розшуку МВС.

19:47. Адвокати кажуть, що Турчинов "іронічно пожартував".

19:32. Судді у справі Порошенка стало погано, викликали "швидку", заявив Олександр Турчинов.

19:02. До будівлі суду стягнули багато силовиків. Депутати вважають, що може бути арешт.

Силовики біля будівлі суду, де розглядають справу Порошенка
Силовики біля будівлі суду, де розглядають справу Порошенка

18:22. Адвокат Порошенко Ілля Новіков вирішив "зробити за прокурорів їхню роботу" та пояснив, звідки взялася сума у мільярд гривень застави.

18:04. Поки суддя ухвалює рішення, анкета Порошенка з'явилася у внутрішньодержавному розшуку МВС. Адвокати Порошенка кажуть, що вперше бачать оголошення про розшук.

Порошенка оголосили у розшук
Порошенка оголосили у розшук

17:37. Суддя пішов ухвалювати рішення.

17:04. Тим часом у Держбюро розслідувань оприлюднили деталі функціонування схем незаконного постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

17:03. Народний депутат "ЄС" та перший бойовий генерал України Михайло Забродський вважає суд проти Порошенка абсурдним та політично мотивованим. На його думку, у позиції звинувачення не видно "ніякої логіки та змісту", підстав для підозри немає, натомість присутні множинні процедурні порушення.

Михайло Забродський про суд над Порошенком

16:00. Порошенка обурили терміни, які прокуратура використовує в матеріалах справи. Суд пішов на перерву.

15:57. Звинувачення проситиме утримувати Порошенка під вартою терміном у два місяці з можливістю внесення застави у мільярд гривень при здачі закордонного паспорта та носінні електронного браслета, — кажуть джерела "Телеграфу" з посиланням на адвокатів.

15:36. У партії "Слуга народу" назвали "штучним скандалом та провокацією" акції на підтримку Порошенка.

15:26. Порошенко обурюється, що більшість джерел у матеріалах його справи – відкриті джерела, серед яких статут ООН, інформація з Вікіпедії, YouTube та "Страна.ua".

Також він не вважає себе підозрюваним: "Ніяких доказів і по суті відсутні повідомлення про те, що мені у відповідний закону спосіб була вручена підозра. Підозрюваним себе не вважаю. Фальсифікації матеріалів справи, які здійснюються прокурорами, не приймаю… Усе це робиться з однією метою: публічної дискредитації лідера опозиції за наказом Офісу президента".

15:02. Порошенко заснув під час судового засідання.

14:27. Засідання суду відновилося із затримкою майже на пів години.

Фото: Юлія Забєліна, "Телеграф"

14:11. Петро Порошенко повернувся до будівлі суду. Раніше помічник судді повідомив, що перерва була оголошена до 14:00.

12:05. У засіданні суду оголошено перерву на прохання захисту Порошенка з метою ознайомитись із матеріалами справи.

11:51. Запобіжний захід Петру Порошенку обирає суддя Печерського районного суду Києва Олексій Соколов.

11:45. Засідання суду розпочалося із затримкою у 40 хвилин. Але воно таки розпочалося.

11:21. Порошенко вже у залі суду, проте, судячи зі всього, саме засідання іще не почалося.

10:56. Петро Порошенко оперативно доїхав до Печерського райсуду Києва і виступає перед прихильниками, які там зібралися.

10:27. У Держприкордонслужбі України заявили, що в ході перетину державного кордону Петром Порошенком прикордонники чітко дотримувалися норм законодавства.

"Під час заходів контролю про прибуття Петра Порошенка в Україну прикордонники повідомили представників правоохоронних органів. Прикордонники також фіксували маніпуляції від окремих осіб, які нібито цю особу намагаються не пропустити в Україну. Зазначимо, що жоден громадянин України не може бути обмеженим у праві повернутися до України. … Крім того, кожна людина проходить певні заходи прикордонного контролю, що триває необхідну кількість часу. Надалі Петро Порошенко був оформлений у прикордонному відношенні на в'їзд в Україну", — йдеться у повідомленні Держприкордонслужби щодо тривалої (на фоні інших, що прибувають) перевірки його паспорта.

10:14. Порошенко прямо з аеропорту виїхав до Печерського райсуду Києва, де на 11:00 призначено засідання щодо обрання йому запобіжного заходу у справі про державну зраду.

Слідом за ним від аеропорту у напрямку суду висунулися його соратники та прихильники.

10:00. Порошенко виступив із викривальною промовою на адресу чинної влади, а так нагадав про свої досягнення на посаді президента України.

"Все! У вас є Порох!", — сказав він і закликав усіх бажаючих переміститься під Печерський суд, де на 11:00 призначено засідання щодо обрання йому запобіжного заходу.

9:36. Порошенко повернули паспорт. Зараз він виступає перед прихильниками біля входу у термінал аеропорту.

9:26. Петро Порошенко проходить паспортний контроль у терміналі аеропорту "Київ" ("Жуляни").

В цей час до нього намагаються пройти співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР).

9:04. Авіарейс Варшава-Київ, яким летить Петро Порошенко, успішно приземлився в аеропорту столиці України.

8:02. Петро Порошенко поділився фотографією із салону літака, що прямує з Варшави до Києва.

Петро Порошенко поділився світлиною з салону літака "Варшава-Київ"
Петро та Марина Порошенки прямують до Києва

"Вже на борту. Вилітаємо додому!",підписав він пост із фото на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

7:55. Наш кореспондент Ян Доброносов знаходиться біля будівлі аеропорту "Київ" та поділився побаченим у короткому відео:

7:40. Зустрічати лідера "Європейської солідарності" уже зібралось кілька сотень його прихильників. Утім така оцінка є попередньою, адже люди продовжують під'їжджати.

7:05. В аеропорту "Київ" ("Жуляни") вже збираються люди. До об’єктиву камери кореспондента "Телеграфа" потрапили представники правоохоронних органів — Нацполіції, а також поліції діалогу.

Поліція в аеропорту Жуляни 17 січня
Поліцейські у "Жулянах"
Порошенко повертається до України 17 січня
На приїзд Порошенка чекає і поліція

6:55. З’явилися перші фотографії політика, який чекає на свій рейс. Зважаючи на все, він і його супроводжуючі вирушили на каву-брейк.

Зворушливе фото з дружиною Мариною.

Петро та Марина Порошенко

17.01.2022. 6:30. Порошенка помітили у варшавському аеропорту ім.Шопена. Звідси о 7:40 (по Києву) до української столиці політик вирушить разом зі своєю командою. Нагадаємо, що зустрічатимуть його в аеропорту "Київ" ("Жуляни").

На запитання журналістів нардеп відповідати відмовився.

16.01.2022. 22:30. На телеканалі "Україна 24" вийшло спеціальне інтерв’ю з Петром Порошенком, присвячене підготовці до його приїзду. Серед тем, які були підняті у розмові з журналістом: закордонні зустрічі політика та пропозиції залишитись у Європі.

"Телефонували з найближчого оточення Зеленського, виходили на членів моєї команди і наполегливо радили, що вони з розумінням поставляться до того, якщо я залишуся в Європі. Але я повертаюся, це моя відповідальність перед мільйонами", — зізнався Порошенко.

У неділю, 16 січня, Порошенко дав спеціальний прес-брифінг журналістам іноземних видань. Він коротко розповів, чим займався під час закордонної поїздки, а також відповів на запитання щодо вручених йому підозр.

Крім того, він заявив, що не бачить свій арешт реальністю через відсутність логічних причин для нього.

"Пан Зеленський собі зробить гірше, якщо ухвалить таке рішення", — підкреслив Порошенко.

Також, відповідаючи на запитання білоруської журналістки про ймовірну схожість його кейсу та ситуацію з Навальним у Росії, політик навіть пожартував. За його словами, Навальний прибув до Москви теж свого часу 17 січня. Проте Порошенко переконує: дату ніхто спеціально не вибирав, та й, незважаючи на схожості, все одно багато чого у тому, що відбувається, різниться.

Багато шанувальників п’ятого президента України готуються його зустрічати разом із представниками партії "ЄС" в аеропорту. При цьому вони наголошують: здебільшого на купівлі квитків витратили гроші з "тисячі Зеленського".

Нагадаємо, що про підозру у державній зраді політику оголосили ще напередодні Нового року, 20 грудня. Проте особисто вручити документ Порошенко не змогли — той проігнорував представників правоохоронних органів, а згодом відлетів за кордон.

Політик відразу ж заявив, що влада намагається таким чином позбавитися лідера опозиції, а також попередив — повернеться на Батьківщину не раніше середини січня. У "Європейській солідарності" підтримали свого лідера, додавши, що генпрокурор Ірина Венедиктова навіть не ризикнула особисто підписати підозру Порошенку. На думку нардепів, така позиція демонструє слабкість висунутих звинувачень.

За час свого перебування за кордоном Петро Порошенко встиг побувати у Туреччині, Польщі, провести близько десятка зустрічей із високопоставленими європейськими політиками. Під час кожної з них він порушував питання підтримки України у протистоянні російській агресії.

Напередодні католицького Різдва у ЗМІ з’явилася непідтверджена інформація, що після приїзду Петра Порошенка хочуть заарештувати. Причому заставу за нього нібито пропонують колосальну — мільярд гривень. Нагадаємо, що таку саму суму просили і за лідера "ОПЗЖ", нардепа Віктора Медведчука, який теж підозрюється в держзраді.

Останніми днями 2021 року в деяких із соратників Порошенка по партії пройшли обшуки за місцем проживання. Як розповіли на брифінгу "ЄС", правоохоронці шукали документи, які б довели причетність п’ятого президента до махінацій із вугіллям у 2014-му. Проте нічого подібного не вдалося знайти.

У православний Святвечір, 6 січня, у Печерському суді Києва видали дозвіл на арешт майна, а також активів Петра Порошенка.

Незабаром з’явилися і перші чутки про те, ніби політика планують заарештувати одразу ж в аеропорту, коли той прибуде до України. Хоча прикордонники спростували підготовку такої операції.