Війна – день 74: окупанти не мають успіхів на фронтах і в помсту обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
4018
З наближенням сакральної для росії дати 9 травня окупанти посилюють ракетні обстріли України
З наближенням сакральної для росії дати 9 травня окупанти посилюють ракетні обстріли України. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 8 травня

Україна відбиває російське вторгнення 74 дні. Українські воїни ведуть важкі бої на півдні та сході країни, не просто стримуючи тиск росіян, а й на деяких напрямках відвойовуючи окуповані населені пункти. У відповідь російські окупаційні війська підривають мости, продовжують обстрілювати ракетами і бомбардувати українські міста, вбиваючи і ранячи мирних жителів, дітей.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 8 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський нагородив медаллю "За самовіддану службу" Патрона – собаку, який займається пошуком мін та став популярним у соцмережах.

22:00 Канада надаватиме Україні NLAW та інші протитанкові військові обладнання, заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Російські окупанти 8 травня одночасно відкрили вогонь по м. Богодухів та с. Лозова Богодухівського району Харківської області. Внаслідок обстрілу російських загарбників у Богодухові троє мирних мешканців отримали поранення. 48-річна жінка померла. Пошкоджено низку житлових будинків. Через обстріл окупантів у с. Лозова загинула 41-річна жінка.

21:00 Внаслідок ракетного удару по Одеській області одна людина поранена, шість населених пунктів залишилися без світла — голова ОВА.

За неділю в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські військові відбили 4 атаки супротивника. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – до 190;
  • танків – 15;
  • БМП – 12;
  • БТР — 12;
  • ББМ – 1;
  • МТЛБ — 1;
  • мінометні розрахунки – 1;
  • АТТ — 6;
  • паливозаправники – 1;
  • БПЛА — 2.

Бої продовжуються.

20:00 Зеленський на саміті G7 озвучив кінцеву мету України у війні із росією.

США посилили санкційний тиск на росію. Новий пакет запроваджує обмеження проти ЗМІ, банків та інших галузей російської економіки.

19:00 Співробітники посольства США повернулися до Києва.

Випалили з української землі: окупанти обстріляли з вогнеметних систем свої ж позиції.

18:00 Прем'єр Канади Джастін Трюдо здійснив несподіваний візит до України та побував у зруйнованому окупантами Ірпені.

17:00 Дружина президента США Джо Байдена зненацька приїхала в Україну — в Ужгороді вона зустрілася з Оленою Зеленською.

Міноборони Великої Британії опублікувало щоденну карту боїв в Україні.

16:00 "Дії не піддаються поясненню": командир "Азова" видав гучні подробиці про командира 36 бригади морпіхів.

15:00 Командири "Азова" у Маріуполі дають прес-конференцію онлайн. Серед іншого вони виступили з різкими заявами на адресу політиків, а також розповіли про те, які варіанти дій надалі можливі для них.

14:00 Вперше у форматі "про війну під час війни": у столичному Музеї Другої світової війни відкрилась нова експозиція — техніка та речі російських солдатів, які нападали на Україну.

Речі російських солдатів у музеї Другої світової війни
Речі російських солдатів у музеї Другої світової війни
Речі російських солдатів у музеї Другої світової війни
Речі російських солдатів у музеї Другої світової війни

13:00 путін привітав Україну та бойовиків "л/днр" з днем перемоги, — українці відповіли йому дуже жорстко.

12:00 В окупованому Мелітополі Запорізької області до "святкування" 9 травня залучають діток, змушуючи вивчати тематичні вірші та носити георгіївські стрічки.

Глава "Роскосмосу" Рогозін пригрозив Ілону Маску, що йому "доведеться відповідати по-дорослому" за постачання ЗСУ засобів військового зв'язку.

11:00 На сьогодні росія втратила в Україні 25 500 осіб особового складу.

Втрати росії в Україні на 08.05.2022
Втрати росії в Україні на 08.05.2022

10:00 ЗСУ трохи відступили від Попасної на підготовлені завчасно більш укріплені позиції, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20 хвилин на території України була масштабна тривога. Про вибухи та жертви нічого не відомо.

Мапа повітряних тривог в Україні на 09:50 8 травня

09:00 Внаслідок збройної агресії рф проти України загинуло вже 225 дітей, ще 413 постраждали, — ювенальні прокурори.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та президент Володимир Зеленський записали звернення до 9 травня:

08:00 Внаслідок вчорашнього скидання авіабомби на школу Білогорівки Луганської області попередньо загинуло 60 людей, — голова ОВА Сергій Гайдай.

Школу у Білогорівці підірвали авіабомбою
Пожежу в школі Білогорівки гасили кілька годин
Школу у Білогорівці підірвали авіабомбою
Врятували з-під завалів одиниці
Школу у Білогорівці підірвали авіабомбою
Кратер від вибуху зачепив і підвал

07:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ: всі сили на Придністров'ї у повній бойовій готовності, як і кораблі рф у Чорному морі поблизу Одеси, на Донеччині окупанти взяли контроль над околицею Шандриголово, українські військові просуваються на північ і північний схід від Харкова до держкордону.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 08.05.2022
Карта бойових дій Україна 08.05.2022

05:00 На Ізюмському напрямку (Харківська область) українські військові почали застосовувати британські ракети Brimstone, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович.

Служба державної безпеки Латвії звернулася до жителів країни із закликом відмовитися від відвідування військових меморіалів 9 травня

Пожежі в Красноярському краї росії пошкодили або знищили вже 518 житлових будинків, 309 будівель, 61 автомобіль, повідомила влада. Горить майже 1 тис. га лісу. Кількість постраждалих збільшилася до 19 людей, серед них шестеро пожежників.

04:00 У південних регіонах України за минулу годину двічі оголошувалась повітряна тривога. Повідомлень про вибухи не надходило.

Великобританія надасть додаткову військову допомогу Україні у розмірі 1,6 млрд доларів, заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон.

02:00 Зведення від Повітряних сил ЗСУ за 7 травня:

  • росіяни завдають ракетних ударів по території України крилатими ракетами із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс, або ж Ту-160, які уже традиційно відпрацьовують удари з Каспійського регіону. Противник випустив по цілях на території України близько 10 крилатих ракет (імовірно типу Х-101). Дві ракети знищено нашою протиповітряною обороною.
  • зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил уражено 14 повітряних цілей: один вертоліт Мі-28Н, сім БпЛА "Орлан-10", два БпЛА "Форпост" та дві крилаті ракети. Крім того, щонайменше два "Орлани" знищено підрозділами ЗРВ Сухопутних військ.
  • авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів на різних напрямках. А справжні авіаційні баталії із залученням десятків літаків, розгортаються поблизу українського острова Зміїний в акваторії Чорного моря, де противник зазнає відчутних втрат, як в "острівних силах", так і в морських суднах.

01:00 Повідомляють про вибухи в Одесі і Миколаєві. По Одесі, попередньо, у місті працює ППО. Інших подробиць поки немає.

Тим часом у російському Бєлгороді також чутно вибухи і працює ППО. По кому — незрозуміло.

00:00 За суботу, 7 травня, на Донецькому та Луганському напрямках українські воїни відбили 9 атак росіян, знищили:

  • 19 танків;
  • 20 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 4 спеціальні броньовані автомобілі;
  • 1 одиницю спеціальної інженерної техніки;
  • 6 автомобілів ворога.

Підрозділи ППО у небі українського Донбасу збили:

  • один ворожий ударний вертоліт Мі-28Н;
  • 6 безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 5 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 71: росіяни б’ють ракетами по містах України, а "режиму путіна" пророкують поганий і швидкий кінець".

Інформація про події в Україні за 6 травня доступна у трансляції: "Війна – день 72: ЗСУ ведуть контрнаступальні дії, з Маріуполя вивезли 500 цивільних".

Ознайомитися з новинами за 7 травня можна у матеріалі: "Війна – день 73: росіяни готуються до 9 травня, а світ попереджає путіна про наслідки".