Війна – день 76: війська путіна несамовито атакують і б’ють по українським містам, але програють війну

Читать на русском
Автор
6747
Росіяни продовжують бомбардувати Україну, проте вони вже програли
Росіяни продовжують бомбардувати Україну, проте вони вже програли. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 10 травня

Україна бореться із повномасштабним російським вторгненням 76 днів. Українські воїни успішно стримують наступ ворога на півдні та сході країни, незважаючи на переважаючі сили окупантів. Тим часом росія цинічно і з небувалою частотою обстрілює українські міста ракетами, через що не лише руйнується інфраструктура, а й зазнають поранень і гинуть мирні жителі. Проте час грає на Україну — українські воїни отримують дедалі більше допомоги від союзників, а в перспективі ця допомога зросте ще більше, адже президент США Джо Байден підписав ленд-ліз для України .

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 10 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Надвечір ворог знову обстріляв прикордоння Сумщини і Чернігівщини, повідомляє Держприкордонслужба України:

Ворожі літаки двічі здійснили пуски некерованими ракетами по прикордонних територіях Сумщини.

Також відбулося два обстріли з мінометів території Чернігівщини, з боку російського села Нові Юрковичі.

22:00 В італійському Турині стартував перший півфінал 66-го міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення 2022". "Телеграф" веде онлайн-трансляцію.

Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 4 атаки. Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 260;
  • танків – 4;
  • БТР — 2;
  • БМП — 2;
  • САУ – 4;
  • АТТ — 7;
  • БПЛА — 2.

21:00 Україна більше не відповідальна за транзит окупованими територіями, "Газпром" може змінити точку входу для збереження 1/3 транзиту – голова "Нафтогазу".

Російські хакери здійснили масштабну DDoS-атаку на сайти провідних телекомунікаційних компаній України у понеділок, 9 травня, повідомляють у Держспецзв'язку.

20:30 Помер перший президент України Леонід Кравчук.

Сильні вибухи чутно у містах Шосткинського району Сумської області, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок обговорив телефоном із головою КНР Сі Цзіньпіном ситуацію в Україні та ймовірність продовольчої кризи, повідомив Єлисейський палац.

19:00 В межах трьох прикордонних районів Чернігівської області запровадили посилені режимні обмеження.

УЄФА веде розслідування образ путіна українськими вболівальниками.

18:00 Уряд Німеччини працює над тим, щоб Україна отримувала найсучасніше озброєння для захисту від російського вторгнення.

Директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс висловила переконання, що принаймні найближчим часом дипломатичне врегулювання по Україні не принесе успіхів.

17:00 З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну в Києві було пошкоджено 390 будівель, вартість їх відновлення становитиме близько 70 млн євро, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що влада ФРН працює над повною і безповоротною відмовою від енергоресурсів рф.

Бербок також заявила, що Німеччина наполягає на повному членстві України в ЄС.

16:00 Державна прикордонна служба України не фіксує провокацій, переміщення техніки чи військовослужбовців на кордоні з Придністров'ям.

Окупанти 9 травня знову завдали ударів авіабомбами та ракетами по скитах Святогірської лаври в Донецькій області, повідомляє Офіс генерального прокурора.

15:00 Угорщина "ніколи не була проти" вступу України в НАТО, "не буде проти", якщо Київ все ж бажатиме приєднатися до Альянсу, а також не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час, — заявив угорський посол в Україні Іштван Ійдярто.

Тим часом слідчі ДБР закінчили розслідування відносно колишнього народного депутата Іллі Киви за антиукраїнські дії. 10 травня 2022 року обвинувальний акт скеровано до суду.

14:00 Президент США Джо Байден заявив, що стурбований відсутністю можливості виходу із війни з Україною у кривавого лідера росії володимира путіна: "Наразі в нього немає виходу. Я намагаюся зрозуміти, що нам з цим робити".

На Харківщині зі старенького гранатомету "Карл Густав" знищиди російський "супер-танк" Т-90М "Прорив".

13:00 У Литві парламент одноголосно проголосував за визнання росії державою-терористом.

Росіяни тим часом намагаються створити в Маріуполі картинку нормального життя, але не можуть запустити жодного дитсадка чи школи, місцеві не хочуть працювати на окупантів, тому працівників зараз активно шукають в окупованому Донецьку, – дані ГУР Міноборони та радника мера Маріуполя.

12:00 Російські військові записують свої втрати до списків "зниклих", а тіла звозять на смітник трупів, висота якого перевищила вже два метри, — перехоплення СБУ.

У Києві проголосували за перейменування одразу п'яти станцій метро.

11:00 За минулу добу на територію заводу "Азовсталь" було здійснено 34 літаковильоти, в тому числі 8 вильотів стратегічних бомбардувальників. В сховищах досі залишається щонайменш 100 цивільних.

10:00 В окупованому Ізюмі під завалами зруйнованого ще в березні будинку знайшли 44 тіла загиблих жителів, — голова ОДА Синєгубов.

Японія запровадила нові санкції проти рф. Під обмеження потрапили 130 осіб, у тому числі прем'єр-міністр росії, заступник секретаря радбезу рф, ватажки "лднр" та інші. Також розширений список підсанкційних компаній та організацій, пов'язаних із оборонним сектором.

Тим часом США тимчасово відмінили на рік підвищені тарифи для імпорту української сталі.

09:00 Внаслідок збройної агресії рф проти України загинуло вже 226 дітей, ще 416 постраждали, — ювенальні прокурори.

росія втратила в Україні вже 26 тисяч людей

Втрати росії в Україні на 10.05.2022

08:00 Внаслідок ракетного удару по підприємству на Одещині загинула одна людина, ще п'ятеро постраждали, — оперативне командування "Південь".

"Нічого спільного з військовою інфраструктурою це підприємство не має", — каже мер Одеси Геннадій Труханов.

07:00 Згідно з новим зведенням Генштабу, росіяни найближчим часом планують обстрілювати всю лінію фронту, є ймовірність ракетного удару та ударів по хімічних підприємствах.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні:

Карта бойових дій Україна 10.05.2022
Карта бойових дій Україна 10.05.2022

5:00 У ДСНС показали наслідки ракетного удару по складу промислових товарів в Одесі.

Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022
Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022
Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022
Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022
Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022
Наслідки ракетного удару по підприємству в Одесі 9 травня 2022

3:00 Президент США Джо Байден закликав Конгрес терміново виділити додаткову збройову допомогу Україні. Якщо парламент США підтримає це, то глава Білого дому зможе витрачати їх на зброю в рамках ленд-лізу

1:00 Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що внаслідок артилерійського обстрілу в "сірій зоні" загинув екснардеп Давид Жванія

00:00 Внаслідок ракетного удару по Одесі минулого вечора мінімум 7 людей постраждали.

Журналісти України, які висвітлюють війну з рф, удостоєні спеціальної нагороди Пулітцерівської премії за 2022 рік, повідомляється на сайті премії.

Джо Байден закликав Конгрес оперативно схвалити запит на надання 33 мільярдів доларів на допомогу Україні. Глава Білого дому також заявив про те, що відповідний законопроєкт потрібно надати йому на підпис у найближчі кілька днів.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 7 травня доступна у трансляції: "Війна – день 73: росіяни готуються до 9 травня, а світ попереджає шлях про наслідки".

Ознайомитись із новинами за 8 травня можна у матеріалі: "Війна – день 74: окупанти не мають успіхів на фронтах і у помсту обстрілюють мирні міста".

А про ситуацію в країні за 9 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 75: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Запоріжжі, а росіяни бомбять українські міста".