Війна - день 75: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Запоріжжі, а росіяни бомблять українські міста

Читать на русском
Автор
13765
Росіяни готуються до параду 9 травня, який більше нагадує парад до пекла
Росіяни готуються до параду 9 травня, який більше нагадує парад до пекла. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 9 травня

Українські військовослужбовці 75 днів поспіль відбивають атаки російських окупантів. Напередодні 9 травня росіяни посилили свої атаки на міста України. За останню добу тричі під ракетні обстріли потрапляла Одеса, також багато обстрілів було на Донбасі, зокрема на маріупольському заводі "Азовсталь". А на одному із напрямків у Луганській області, у Попасній, ЗСУ пішли на тактичний відступ. При цьому у Харківській та Запорізькій областях українські воїни успішно контратакують ворожі угруповання. Тим часом про підтримку Україні заявляють все більше країн — нашу країну відвідала перша леді США Джилл Байден, а також прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. А за підсумками саміту G7 Україна отримає ще більше військової та економічної допомоги.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 9 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент США Джо Байден підписав історичний документ про надання Україні ленд-лізу.

Російські окупанти випустили по Одесі одразу купу ракет: мешканці міста повідомляють як мінімум про сім вибухів.

22:00 Упродовж доби 9 травня військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 15 атак ворога. Українські захисники знищили:

  • 1 зенітний ракетний комплекс;
  • 9 танків;
  • 3 артилерійські системи;
  • 25 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 3 одиниці спеціальної інженерної техніки;
  • 3 автомобілі ворога.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10"

21:00 Російські війська випустили 3 ракети типу "Кинжал" на Одещині з літака стратегічної авіації Ту-22, повідомляє Оперативне командування "Південь". Зафіксовано влучання в об'єкти туристичної інфраструктури. Зруйновано 5 будівель. Пожежу ліквідовано, поранено двох людей, їх доправили до лікарні. Триває розбір завалів, з-під яких врятовано собаку.

Майже всі гаубиці калібру 155мм типу М777, які США прийняли рішення надати ЗСУ, вже перевезені на територію України, повідомляє CNN із посиланням на неназваного високопосадовця Пентагону.

20:00 В Одесі пролунали вибухи. Очевидці кажуть, що є один приліт і одна ракета збита ППО.

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що "російський Генштаб зазнає невдачі, і вони це знають".

Адміністрація США вирішила на рік призупинити дію низки мит на українську сталь.

19:00 У Європейському союзі заговорили про те, щоб пом'якшити нафтове ембарго проти росії, яке має бути введене у шостому пакунку санкцій. Йдеться про те, щоб відмовитися від заборони на постачання танкерів по морю.

Голові Європейської ради Шарлю Мішелю, який сьогодні відвідує Одесу, довелося посидіти у бомбосховищі під час повітряної тривоги.

18:00 лукашенко ненароком передбачив неминучу перемогу України.

17:00 У Польщі відкрито "послали" росію після інциденту з послом Росії.

Відпрацьований матеріал: росіяни зганьбилися з табличками "Безсмертного полку".

16:00 Макрон приголомшив прогнозом, коли Україна може вступити до ЄС.

Російські окупанти вперше за 75 днів війни завдали удару по містах України радянськими ракетами Х-22. Експерти побачили в цьому натяк на те, що ракетний потенціал у росіян вичерпується, а відновити його немає можливості.

15:00 росія вперше застосувала проти України радянські крилаті ракети Х-22, пише Defense Express. Вони застарілі та небезпечні в експлуатації. Їх використання може говорити про те, що більш сучасні Іскандери та Калібри у росії закінчуються.

мзс рф вимагає від Польщі, щоб російському послу дали можливість покласти вінок після провокації з червоною фарбою.

14:00 Російський посол сергій андрєєв намагався покласти у Варшаві вінок на могилу радянських воїнів, але його облили червоною фарбою.

13:00 Відоме російське видання "Лента" сьогодні вранці видало цілу серію матеріалів проти війни з Україною та кривавого диктатора володимира путіна, — спочатку заявили, що сайт зламали, пізніше з'явилася інформація, що це була ініціатива співробітників.

12:00 Російські окупанти разом із бойовиками "днр" провели свій "парад" у зруйнованому Маріуполі, поки паралельно вівся штурм "Азовсталі".

11:00 На параді "перемоги" в Москві скасували повітряну частину нібито через погану погоду, хоча судячи з трансляції з погодними умовами в російській столиці все чудово.

путін виступив із промовою, де видав чергову порцію брехні про Україну, мовляв, війна в Україні була "єдиним варіантом".

Обличчя присутніх на "параді" кажуть самі за себе:

путін і генерали на параді 9 травня
путін і генерали на параді 9 травня

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні на 09.05.2022

09:00 Зеленський записав потужне звернення з Хрещатика з нагоди 9 травня:

Внасладок збройної агресії рф проти України загинуло вже 226 дітей, у той час як ще більше 415 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 Хакери зламали вночі російську програму телепередач і запустили там гасло: "На ваших руках кров тисяч українців та сотень їх убитих дітей. ТБ та влада брешуть. Ні війні".

11 осіб, яких напередодні внаслідок обстрілів рф завалило у підвалах двоповерхового будинку в Шипіловому Луганської області, перестали виходити на зв'язок, і пожежники не змогли завершити рятувальну операцію через обстріли.

07:00 Російські військові намагаються прорватися оборону ЗСУ та взяти контроль над Рубіжним, Попасною, Сіверськом, Слов'янськом, Лисичанським та Авдіївкою, — Генштаб.

У Білгородській області рф на кордоні з Харківщиною зібрали вже до 15 тисяч військових росії і до тисячі одиниць танків.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні має такий вигляд. Докладно про ситуацію читайте в нашому розборі за посиланням.

Карта бойових дій Україна 09.05.2022
Карта бойових дій Україна 09.05.2022

05:00 Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про виділення додаткової військової допомоги Україні на суму 50 мільйонів канадських доларів (близько 41 млн доларів США) та анонсував нові санкції проти російських олігархів та наближених до режиму путіна.

04:00 Зведення за минулу добу від Повітряного командування "Південь":

Ворожі втрати за добу склали: 51 російський солдат, 2 реактивні системи залпового вогню, танк, зенітно-ракетний комплекс "Панцир-С", 2 БПЛА та гелікоптер.

"Отримано підтвердження про втрати ворога напередодні – це ще 56 рашистів, ще 3 реактивні системи залпового вогню, 4 БТРи, 2 одиниці автомобільної техніки, а також суттєво пошкоджений радіолокаційний артилерійський розвідувальний комплекс "Зоопарк 2", — додали у ПК "Південь".

Корабельне угруповання флоту противника налічує щонайменше 6 кораблів та 2 підводних човни, що перебувають в готовності до нанесення ракетних ударів, бо споряджені понад пів сотнею крилатих ракет.

02:00 Остання операція з безпечного проходу збільшила до понад 600 мирних жителів, евакуйованих з "Азовсталі" та інших районів Маріуполя, заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш. "Я вітаю прибуття нової групи з більш ніж 170 цивільних осіб, евакуйованих з металургійного заводу "Азовсталь" та інших районів Маріуполя в рамках операції з безпечного проходу, що успішно координується Організацією Об'єднаних Націй та Міжнародним комітетом Червоного Хреста", – йдеться у заяві генсека на сайті ООН.

01:00 Канада слідом за Великобританією та ЄС скасовує всі мита на імпорт товарів з України, оголосив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

00:00 8 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил Збройних Сил України уражено 5 безпілотних літальних апаратів: 4 "Орлан-10", один "Форпост", та три крилаті ракети. Ще два "Орлан-10" знищено зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ.

Загалом за добу уражено 10 повітряних цілей:

- 7 БпЛА (ОТР);

- 3 крилаті ракети.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 6 травня доступна у трансляції: "Війна – день 72: ЗСУ ведуть контрнаступальні дії, з Маріуполя вивезли 500 цивільних".

Ознайомитися з новинами за 7 травня можна у матеріалі: "Війна – день 73: росіяни готуються до 9 травня, а світ попереджає путіна про наслідки".

А про ситуацію в країні за 8 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 74: окупанти не мають успіхів на фронтах і в помсту обстрілюють мирні міста".