Війна — день 102: ЗСУ стримують наступ росіян, у помсту окупанти руйнують мирні міста

Читать на русском
Автор
6612
Війна росії проти України триває вже 102 дні
Війна росії проти України триває вже 102 дні

Оперативно про головне за 5 червня

В Україні розпочався 102-й день від початку повномасштабного військового вторгнення росії. Мирні міста нашої країни продовжують зазнавати обстрілів, а окупанти руйнують не тільки житлові будинки, а й не гребують спалювати церкви. Проте очевидно, що темпи російського наступу помітно сповільнилися, а на Донбасі, куди вони стягнули більшу частину своїх військ, українські захисники продовжують чинити жорсткий опір. Водночас згідно з "оптимістичними" прогнозами міністра оборони України Олексія Резнікова, війна може закінчитися вже до кінця року, однак у росії схоже почали готувати населення до затяжного конфлікту.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 5 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники продовжують стримувати російських агресорів у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За день наші воїни знищили:

  • особового складу – 43;
  • вертольотів – 1;
  • АТТ — 2.

22:00 Харків зазнає потужного артилерійського обстрілу з боку росіян.

21:00 Збірна України програла Уельсу та залишилася без ЧС-2022.

На Донеччині Сечеславські десантники пострілом з ПЗРК "Ігла" знищили ворожий вертоліт КА-52, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

20:00 На Донбасі вбито ще одного російського генерала, а саме генерал-майора Романа Кутузова.

19:00 Вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

18:00 На Донбасі поранено Масі Найєма, брата відомого українського політика та журналіста Мустафи Найєма.

17:00 Свіжа мапа ситуації в Україні від Міноборони Великої Британії.

16:00 У бою із окупантами загинув ще один боксер-чемпіон Ярослав Рудич.

15:00 Тепер офіційно: чотири ракети рф зранку влучили у Дарницький вагоноремонтний завод в Києві. Росіяни заявили, нібито там були танки Т-72 та бронетехніка, яку поставили західні союзники, але в "Укрзалізниці" запевняють, що на заводі були тільки піввагони та зерновози для експорту зернової продукції. Всіх журналістів, бажаючих в цьому переконатися, запрошують на територію ДВРЗ.

Дарницький вагоноремонтний завод (ДВРЗ) в Києві після удару
ДВРЗ в Києві після удару

Тим часом вертольоти Мі-17 для України вже завантажуються на базі ВПС США, повідомляє Єрмак.

Вертольоти Мі-17 США для України
Вертольоти Мі-17 США для України

14:00 Греція може передати Україні "неймовірну кількість" зброї та боєприпасів, — 122 БМП, тисячі автоматів, снарядів, мільйони патронів, — ЗМІ.

З'явилося відео, що стало з житловою багатоповерхівкою в Миколаєві після "прильоту" снаряду "Урагана". Внаслідок вчорашніх ударів по Миколаївщині є загиблі та важкопоранені.

13:00 В уряді Іспанії заговорили про постачання в Україну зенітно-ракетних комплексів та танків Leopard.

З'явилися фото наслідків нічного авіаракетного удару по підприємствах Краматорська Донецької області:

Краматорськ після вибухів 05.06.2022
Краматорськ після вибухів 05.06.2022

12:00 Президент рф володимир путін дав інтерв'ю, в якому заявив, що поставки озброєння Україні нібито ніяк не вплинуть на хід війни, тільки її затягнуть, проте якщо Захід все ж таки дасть далекобійні ракети, то росія сильно посилить удари.

11:00 Ракети в напрямку Києва попередньо летіли над Південноукраїнською АЕС, а також з літаків Ту-95 з акваторії Каспійського моря. Дані Енергоатому та командування Повітряних сил ЗСУ.

Наслідки ударів артилерії по Великій та Малій Костромці під Кривим Рогом — зруйновано два будинки, ще шість пошкоджено.

Наслідки артилерійського обстрілу Зеленодольської громади у Дніпропетровській області
Наслідки артилерійського обстрілу Зеленодольської громади у Дніпропетровській області

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 05.06.2022
Втрати росії в Україні 05.06.2022

Кореспондент "Телеграфу" побував на місці "прильотів" у Дарницькому районі Києва, — дивіться репортаж за цим посиланням.

Наслідки ракетного удару по Києву вранці 5 червня
Наслідки ракетного удару по Києву вранці 5 червня

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 262 дитини, ще понад 467 постраждали, — ювенальні прокурори.

Рано-вранці крилату ракету, схожу на "Калібр", бачили над Південноукраїнською АЕС, — можливо, вона була серед тих, що вдарили по Києву. У такому разі це означає, що її запустили з боку моря.

Південноукраїнська АЕС на карті України
Південноукраїнська АЕС на карті України

Окрім "прильотів" у столиці були вибухи і на Київщині. Рано-вранці збили ракету над Обухівським районом.

На Одещині "прильотів" не було, місцеві жителі чули роботу засобів ППО у Миколаївській області.

08:00 Під ракетний удар у Києві потрапили об'єкти цивільної та військової інфраструктури, попередньо одна людина постраждала. Наш кореспондент Ян Доброносов висунувся на місце подій.

Вночі ворог також обстріляв з артилерії Криворізкий район Дніпропетровської області, зафіксовано руйнування у селах Велика та Мала Костромка Зеленодольської громади.

У Сєвєродонецьку росіяни знову обстріляли "Азот", у Лисичанську – будівлі поліції та пошти; за добу в Лисичанську загинула одна людина, ще двоє поранено, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:00 Вночі був авіаракетний удар по Краматорську, сильно пошкоджено два підприємства, попередньо обійшлося без людських жертв.

Повне розмінування України може зайняти до 10 років — внаслідок вторгнення в Україні зараз заміновано та забруднено нерозірваними боєприпасами близько 300 тисяч квадратних кілометрів, кажуть в МВС.

06:40 Були "прильоти" по Дарницькому та Дніпровському районами Києва, люди бачать стовпи диму. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Над Миколаївщиною збили дві ракети.

Наслідки ракетного удару по Києву 05.06.2022
Наслідки ракетного удару по Києву 05.06.2022

06:00 Повідомляють про вибухи у Києві, Миколаївській та Одеській областях. Інформація уточнюється. Карта повітряних тривог зараз виглядає так:

05:00 У ряді південних та центральних областей України оголошено повітряну тривогу. В Одесі повідомляють про звуки двох вибухів.

04:00 Слідчі поліції Харкова повідомили про підозру 45-річному чоловікові та 43-річній жінці, які вкрали гуманітарну допомогу. "Чоловік і жінка проникли до приміщення благодійного фонду, де зберігалася гуманітарна допомога для харків'ян. У "добичі" злодіїв — засоби гігієни та продукти харчування загальною вартістю майже 15 тис. грн", — розповіли у прокуратурі Харківської області, додавши, що зловмисників було затримано. і вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

02:00 Російська армія "кидає всі свої резерви" на захоплення Сєвєродонецька Луганської області, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

01:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили за суботу 5 атак росіян, на трьох локаціях тривають бої. Минулої доби військовослужбовці знищили: 3 танки; 4 артилерійські системи; 11 бойових броньованих машин; 26 одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили бойовий вертоліт К-52, та 2 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

00:00 Знищення українських церков має спонукати Українську православну церкву до висновків, заявив у традиційному відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялося раніше, інформація за 2 червня доступна у статті: "Війна — день 99: ЗСУ контратакують на Херсонщині, але окупанти тиснуть на Донбасі".

Про те, що відбувалося 3 червня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 100: ЗСУ звільняють Херсонщину та дають спеку окупантам на Донбасі".

З новинами за 4 червня можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 101: росіяни одержують відсіч на Донбасі, але готуються до нового штурму Харківщини".