Війна — день 101: росіяни отримують відсіч на Донбасі, але готуються до нового штурму Харківщини

Читать на русском
Автор
3112
Українці протистоять російському вторгненню вже 101 день
Українці протистоять російському вторгненню вже 101 день

Оперативно про головне 4 червня

Україна ось уже 101 день перебуває у стані повномасштабної війни з росією. Попри активні спроби окупантів захопити Сєвєродонецьк, українські військові мужньо дають їм відсіч, а подекуди навіть змушують їх відступати. Водночас у Генштабі ЗСУ повідомили, що росіяни готують ще одну спробу штурму, цього разу на Харківщині. Тим часом країни Заходу продовжують підтримувати Україну, передавати зброю українським захисникам та запроваджувати нові санкції проти росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 4 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 За добу на Східному напрямку зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України "демілітаризували" ще один ворожий літак (імовірно винищувач-бомбардувальник Су-34), а на південному напрямку – БпЛА "Форпост".

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ знищила ворожий вертоліт Ка-52 та два безпілотники "Орлан-10".

За інформацією Військово-Морських Сил, ППО моряків сьогодні уразила чотири крилаті ракети "Калібр", випущені з підводних човнів рашистів.

Ударна авіація Повітряних Сил надає вогневу підтримку Силам оборони на Східному напрямку та в інших операційних районах.

22:00 На сході України протягом доби наша артилерія завдавала вогневого ураження по накопиченню особового складу та техніки російських військ, також було знищено два склади з боєприпасами та командно-наглядовий пункт. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 60;
  • БТР – 1;
  • ББМ – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 26;
  • паливозаправників – 1;
  • БПЛА – 3.

21:00 Передані Норвегією Україні гаубиці М109А3 вже працюють на передовій, повідомив головнокомандувач Збройними Силами України Валерій Залужний.

Міністр оборони України Олексій Резніков поінформував про початок підготовки українських артилерійських розрахунків у Європі застосуванню реактивних систем залпового вогню "Himars" (США) та М270 (Великобританія).

20:00 "Український народ у них у боргу": у бою з окупантами загинули бійці Іноземного легіону.

19:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Україна провела із окупантами обмін тілами загиблих: обміняли 160 на 160 тіл.

17:00 Чи був Сєвєродонецьк пасткою і хто виграє битву за Донбас: аналіз військових експертів.

16:00 "Дає вказівки військовим": журналісти заявили, що відома "слуга народу" вирушила на фронт.

15:00 На Донеччині через обстріл окупантів горить будівля Всехсвятського скиту Святогірської лаври.

14:00 "В Ізюмі було знищено майже всю 35-ту загальновійськову армію росії", — написав Андрій Єрмак, підтвердивши озвучену раніше інформацію західних аналітиків.

13:00 "Пішла слідом за російським кораблем": Овсяннікова, яка відвідала Одесу, отримала хвилю хейту в мережі.

12:00 Партії миру у Кремлі немає: політолог розповів, що насправді відбувається в оточенні путіна.

11:00 У тимчасово окупованому Маріуполі окупанти почали знищувати докази своїх звірств новим способом. За словами радника мера міста Петра Андрющенка, росіяни більше не займаються вилученням тіл з-під завалів розбитих житлових будинків — будівлі просто зносять під нуль.

10:00 Макрон визнав війну в Україні помилкою путіна, але закликав "не принижувати росію".

09:00 Уранці 4 червня росіяни обстріляли Сумщину. На території Сумського району "працювала" авіація противника, внаслідок чого пролунало чотири гучні вибухи.

Масштаб руйнувань уточнюється, жертв серед мирного населення немає.

На Луганщині тривають обстріли — в Гірському загинули мати з дитиною, також відомо ще про двох загиблих. Штурм Сєвєродонецька продовжується — бої тривають на вулицях міста, пошкоджені будинки. Вороги обстріляли ще один міст, а в цей час у місті досі перебувають цивільні.

Результати обстрілу на Луганщині
Результати обстрілу на Луганщині
Руйнування на Луганщині
Руйнують не тільки житлові будинки

07:00 Карта бойових дій в Україні на ранок має такий вигляд. Основні дані – ворог підтягує резерви на передову в Ізюмі та на північному сході Херсонської області, продовжує штурм Сєвєродонецька.

Карта бойових дій в Україні 04,06,2022
Карта бойових дій в Україні

Український Генштаб у зведенні відзначив, що ворог підганяє на Слобожанщину пальне та боєприпаси — колону техніки з цим відзначили біля Шипуватого, назад везли до 100 одиниць пошкодженої техніки. Зусилля ворог направив на Сєвєродонецький і Бахмутский напрямки, а в околицях Старого Каравану хочуть взяти під контроль ділянку на лівому березі Сіверського Донця.

Зведення Генштабу 4,06,2022
Зведення Генштабу 4,06,2022

05:00 Міністерство оборони Великобританії вважає, що російські війська, ймовірно, встановлять контроль над Луганською областю протягом наступних двох тижнів, хоч і зазнавши значних втрат.

04:00 Комунікацію із полоненими бійцями полку "Азов" Національної гвардії України здійснюють розвідники Головного управління розвідки Міноборони, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Канада підтримала заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, повідомив прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо.

02:00 Швейцарія дозволила Німеччині передавати танки Leopard, які стояли у неї на озброєнні, вони можуть потрапити в Україну.

01:00 Президент України Володимир Зеленський підписав 3 червня указ про створення військової адміністрації м.Генічеськ Херсонської області, яке перебуває під російською окупацією з 24 лютого.

00:00 У Повітряному командуванні ЗСУ підбили підсумки війни за минулі 100 днів:

Із 24 лютого штурмовики та бомбардувальники Повітряних Сил ЗС України Су-25 та Су-24м здійснили понад тисячу авіанальотів по колонах окупантів, скупченню техніки та особового складу і логістичних центрах. Знищено сотні одиниць техніки, переправи, пункти постачання пально-мастильних матеріалів, жива сила та інші важливі об’єкти.

3-го червня ударною авіацією Повітряних Сил знищено понад 20 одиниць бойової броньованої техніки, знищено укріплені позиції окупантів на різних напрямках, живу силу противника. Підрозділи зенітних ракетних військ знищили авіаційну ракету класу "повітря-поверхня" Х-59, а протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила три БпЛА окупантів.

Нагадаємо, новини за 1 червня доступні у публікації:"Війна — день 98: ЗСУ наступають на півдні України, але росіяни майже захопили руїни Сєвєродонецька".

А інформація за 2 червня доступна у статті: "Війна — день 99: ЗСУ контратакують на Херсонщині, але окупанти тиснуть на Донбасі".

Про те, що відбувалося 3 червня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 100: ЗСУ звільняють Херсонщину та дають спеку окупантам на Донбасі".