Війна — день 156: трагедія в Оленівці та посилення обстрілів України

Читать на русском
Автор
29651
Вторгнення росії в Україну триває вже 156 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 156 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 29 липня

Йде 156-й день з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тривають ракетні обстріли українських міст російськими військами. У керівництві країни-агресора підтвердили свої "наполеонівські" плани щодо захоплення всієї України. А тим часом наші союзники підрахували втрати в живій силі росіян, які виявилися дуже значними, а також зробили прогнози щодо розвитку ситуації на фронтах найближчими тижнями, які більш-менш обнадійливі для українців.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 29 липня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Представники МКЧХ намагатимуться потрапити в обстріляну колонію в Оленівці та запропонували допомогу в евакуації поранених та безоплатній передачі медикаментів, захисного спорядження та матеріалів для судово-медичної експертизи.

22:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен у розмові з лавровим попередив про санкції у разі приєднання росією окупованих українських територій.

21:00 ЗСУ повідомили про звільнення населеного пункту на Донецькому напрямку. Участь у визволенні взяли 53-а бригада ім. князя Володимира Мономаха разом із бійцями з 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар". Точну дату деокупації та назву населеного пункту військові не розголошують. Проте наголошують, що нині воно повністю зачищене від російських окупантів.

20:00 Нацбанк України звинуватив небанківські обмінники у штучній девальвації гривні, заборонив їм виставляти табло з курсами.

19:00 У Краматорську завершили розбір завалів на місці зруйнованого внаслідок ракетного удару житлового будинку, виявлено тіло загиблого чоловіка, повідомляють у ДСНС.

18:00 Морські порти "Одеса" та "Чорноморськ" вже завантажили зерно на 17 суден, з яких 10 готові до відправки, повідомило Міністерство інфраструктури України.

17:00 Патронатна служба полку "Азов" підтверджує інформацію про загибель своїх полонених бійців, які перебували в колонії у тимчасово окупованій Оленівці, яку обстріляли росіяни раніше.

16:00 Німеччина поставить Україні 16 танків-мостоукладачів Biber, повідомило Міністерство оборони ФРН.

15:00 Влада Північної Македонії подарувала Україні танки Т-72, ​​підтвердило Міністерство оборони країни після того, як у соціальних мережах з'явилися кадри колони військової техніки.

14:00 Суд у Києві обрав стосовно колишнього голови Конституційного суду України Олександра Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та звернув у дохід держави суму застави, раніше застосованої щодо обвинуваченого. "Це судове рішення дозволяє стороні звинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну", — зазначили у ГБР. Тупицький зараз перебуває в Австрії.

13:15 Генштаб ЗСУ офіційно заявив, що росія сама обстріляла колонію у Оленівці, де загинули українські полонені військові.

Тим часом у полку "Азов" оголосили полювання на організаторів трагедії, — у тій колонії перебували серед іншого захисники "Азовсталі".

12:25 Рада ухвалила:

  • відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам;
  • що у всіх новобудов мають бути бомбосховища.

Також з'явилося відео ймовірно зі зруйнованої колонії в Оленівці. Роспропагандисти кажуть, що там загинуло 53 українських військових.

11:00 Після публікації відео із кастрацією полоненого українського військового у Конгресі США закликали "дати ЗСУ все", щоб зупинити звірства.

Сьогодні вранці вдарили по зупинці транспорту у Миколаєві, 5 загиблих та 7 постраждалих, — Кім каже, що росіяни змінили тактику.

З'явилося відео моменту обстрілу Нікополя з "Градів" та запальними боєприпасами.

09:25 Бойовики "ДНР" заявили, що під час обстрілу колонії в Оленівці під Донецьком загинули 40 полонених українських військових, ще 130 постраждали.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 29.07.2022

07:30 Важливі новини на ранок:

  • рано вранці в центрі Харкова поцілили у будинок та будівлю вищого навчального закладу;
  • у Херсоні військові рф викрали пасажирський теплохід і з його допомогою переправляються через Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту, — поліція Херсонщини;
  • росіяни можуть зменшувати намагання взяти Сіверськ і зосередитись на Бахмуті, і малоймовірно, що Бахмут вони зможуть взяти; також окупанти можливо готуються до наступу на харківському напрямку, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • загинув військовий і поет Гліб Бабіч;
  • ЗСУ завдали два удари по скупченню ворога в районі Брускинського Херсонської області, що дозволило зупинити спробу контратаки на Білогірку, — ОК "Південь";
  • країни Євросоюзу в майбутньому зможуть повністю відмовитися від газу з рф, — глава європейської дипломатії Жозеп Боррель;
  • голова МЗС Британії Ліз Трасс обіцяє збільшити допомогу Україні, якщо посяде на пост прем'єр-міністра замість Джонсонюка.

05:00 Росіяни обстріляли Харків, Чугуївський та Богодухівський райони області.

03:00 США перекинули на авіабазу в польському місті Ласк шість винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління F-22 Raptor, випливає з даних командування ВПС США в Європі.

01:00 За минулу добу російські окупанти 4 рази обстріляли території Сумської області, було зафіксовано понад 44 "прильоти", руйнувань та жертв немає, повідомляє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

00:00 Зеленський провів у четвер чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, де було розглянуто питання забезпеченості Збройних Сил озброєнням, постачання військової допомоги від партнерів та план виконання оборони України.

Що сталося 26 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 153: окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ на Донбасі, в Україну прямують нові HIMARS".

З головними новинами за 27 липня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 154: тривожні новини з Донбасу, "бавовна" триває".

А інформацію за 28 липня читайте у матеріалі: "Війна — день 155: окупанти чекають на контрнаступ ЗСУ і б’ють ракетами по Україні".