Війна — день 248: ЗСУ знизили темпи просування, а окупанти готуються до оборони у великих містах

Читать на русском
Автор
25412
Повномасштабна війна триває вже 248 днів
Повномасштабна війна триває вже 248 днів

Оперативно про головне 29 жовтня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 248 днів. ЗСУ продовжують наступати на східному та південному напрямках, хоча через несприятливі погодні умови темпи просування знизилися, що дозволило окупантам краще підготувати свої позиції. Зокрема аналітики зазначили, що російські війська активно готуються до захисту великих міст, хоча й мають серйозні проблеми з комплектацією підрозділів і бойовим духом. А ось із чим вони не мають проблем, так це з кількістю солдатів, яких відправляють на забій. Так, на думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, нині спостерігається "найсерйозніша ескалація" з моменту початку вторгнення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові за два останні дні знищили вісім арсеналів окупантів із різним озброєнням.

22:00 Повідомляється про вибухи в окупованому Херсоні. Російські ЗМІ пишуть про нібито "приліт" дюжини ракет HIMARS, з яких три потрапили в ціль — Антонівський міст.

У Міністерстві інфраструктури України наголосили, що реалізація "Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів" несе виключно гуманітарний характер.

21:00 росія вимагає скликати на 31 жовтня позачергове засідання Ради безпеки ООН через "атаки дронів" на Чорноморський флот рф в окупованому Севастополі.

20:00 Окупанти вивезли з Херсона до Криму міський комунальний транспорт, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

19:00 Спільний координаційний центр у Стамбулі підтримує зв'язок із владою рф у зв'язку із заявами про вихід з Чорноморської зернової ініціативи та закликав сторони утриматися від дій, що ставлять виконання угод під загрозу.

18:00 росія припиняє свою участь у зерновій угоді після нападу на кораблі Чорноморського флоту в окупованому Севастополі, — заява міноборони рф.

Українські військовослужбовці збили з ПЗРК російську крилату ракету "Іскандер-К", запущену з території росії у напрямку Запоріжжя, повідомляє Повітряне командування "Схід".

17:00 міноборони рф заявляє, що сьогоднішня атака на Севастополь нібито здійснювалися під керівництвом "британських фахівців, які перебувають у місті Очаків Миколаївської області України". Більше того, начебто представники цього підрозділу ВМС Великої Британії брали участь у плануванні, забезпеченні та реалізації "терористичного акту в Балтійському морі 26 вересня щодо підриву газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2".

У Лондоні відповіли: "Щоб відволікти увагу від катастрофічної ситуації з незаконним вторгненням в Україну, міністерство оборони рф вдається до поширення брехні епічного масштабу. Ця вигадана історія говорить більше про суперечки всередині російського уряду, ніж про Захід".

16:00 У рамках чергового обміну полоненими вдалося звільнити 52 особи – офіцерів, медиків, сержантів та солдатів, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, серед звільнених 12 бійців Нацгвардії України, включаючи двох "Азовців", 18 із Військово-Морських сил, 8 із Держприкордонслужби, 9 із Територіальної оборони, 3 воїнів ЗСУ та 2 цивільних.

15:00 Внаслідок ракетної атаки на Запоріжжя в суботу зруйновано промислову будівлю, постраждалих немає, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Старух.

14:00 ЗСУ підбили другий флагман Чорноморського флоту росії? Що відомо про вибухи у Севастополі.

13:00 путін хотів завдати ядерного удару не лише по Україні? Що дізналися журналісти.

12:00 Зробив усе, щоб видати себе: ЗМІ розповіли кумедну історію російського агента, якого затримали у Норвегії.

11:00 росії пророкували громадянську війну: Піонтковський розповів, що стане останньою краплею.

10:00 У Севастополі чули вибух: окупанти закрили бухту та зробили заяву (відео).

09:30 Рубіж в 70 тисяч ліквідованих росіян подолано.

Втрати росії в Україні
Втрати росії в Україні

08:00 В ранковому зведенні Генштабу ЗСУ є кілька важливих моментів:

  • ворог атакував під Авдіївкою — у районі Водяного, Кам'янки, Невельского,
  • від атак росіян постраждали Сіверськ та Пречистівка Донецької області, Малі Щербаки Запорізької області, Давидів Брид та Мала Сейдеминуха на Херсонщині та Кобзарець у Миколаївській області, — загалом понад 35 населених пунктів
  • в Майорську в Донецькій області знищені близько 300 військових рф, раніше про відступ ЗСУ з цього населеного пункту не повідомлялося,
  • ЗСУ удар нанесли по Червонопопівці Луганської області — знищено до 20 військовослужбовців противника, а близько 30 окупантів отримало поранення різного ступеня важкості. Це село знаходиться між Сватовим та Кремінною,
  • окупанти вивозять медобладнання з Херсонщини, а також заселяються в будинки в Бериславі — попередньо змінивши форму на інший одяг.

06:45 Карта бойових дій в Україні на ранок 29 жовтня має такий вигляд — в ISW поділилися деталями.

Карта бойових дій в Україні
Карта боїв в Україні

Канада посилила санкції проти росії — до списків санкцій включили ще 6 компаній енергетичного сектора і 35 фізосіб серед яких топменеджмент "Газпрому".

05:50 РФ не досягла прогресу на фронті, мобілізація навряд чи врятує ситуацію — ISW.

05:00 ЗСУ ліквідували на Півдні 34 окупанти, 3 склади з боєприпасами та велику кількість військової техніки.

Повідомлення ОК "Південь".

03:30 США попередили Іран, що застосують усі інструменти для боротьби з постачанням дронів.

03:00 В іранському дроні Mohajer-6 знайшли український компонент, — ГУР.

02:00 Можливість наступу окупаційних військ на Кривий Ріг та Миколаїв нині мінімальна – Жданов.

Фрагмент передачі Олега Жданова.

01:00 Залужний назвав чотири головні для ЗСУ завдання.

Повідомлення Головкома Залужного

00:00 Бійці ЗСУ з підрозділу "Хорт" ліквідували в Україні заступника начальника штабу ПВК "Вагнера"

Нагадаємо, з інформацією за 26 жовтня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 245: через атаки Росії на міста знову гинуть мирні українці, ЗСУ звільняють Харківщину".

Про те, що відбувалося 27 жовтня, читайте у зведенні: "Війна — день 246: жорстокі бої на Донбасі, обстріли міст України ракетами та дронами тривають".

Дані за 28 жовтня доступні у матеріалі: "Війна — день 247: окупанти намагаються наступати на Донбасі, в Україні віялові відключення електроенергії".