Війна — день 266: ракетний терор рф дістався Польщі, як відповість Варшава і НАТО?

Читать на русском
Автор
31815
Війна в Україні — день 266
Війна в Україні — день 266. Фото Телеграф

Оперативно про головне 16 листопада

Вже 266 днів українські сили оборони ведуть війну за незалежність проти російських загарбників. На Донбасі окупанти активізувалися на Бахмутському напрямку, водночас ЗСУ ведуть контратакувальні дії і на сході, і на півдні країни. На політичному фронті президент України Володимир Зеленський зробив заяву на саміті G20 в Індонезії. Цього ж дня росія влаштувала масований ракетний обстріл території України, а головними цілями загарбників були об’єкти критичної інфраструктури. Крім того, росіяни атакували територію Польщі, яка є членом НАТО. Кремль при цьому заперечує свою причетність до інциденту в Пшеводуві.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський у телефонному режимі поінформував прем'єрів Великої Британії Ріші Сунака та Канади Джастіна Трюдо про чергову ракетну атаку росіян та закликав посилити допомогу Україні у створенні ракетного щита.

Українські фахівці мають приєднатися до роботи слідства щодо падіння ракет у Польщі, сказав у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

22:00 Ймовірність вигнання росіян з України військовим шляхом у найближчий час "дуже невисока", політично можливо завершити війну швидше, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі.

21:00 Зенітні ракетні комплекси NASAMS, поставлені Україні західними країнами, успішно використовуються, заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг взяв участь у віртуальному засіданні очолюваної США Контактної групи з оборони України, де наголосив на необхідності надати Україні більше систем ППО та іншу допомогу, включаючи зимовий одяг, паливо та медикаменти.

20:00 США покладають на росію відповідальність за ракетний інцидент у Польщі незалежно від того, якими будуть результати розслідування, заявили в Білому домі.

19:00 Зеленський переконаний, що ракета, яка упала у вівторок у Польщі, була не українською.

Зеленський в інтерв'ю українським журналістам заявив, що Україна зацікавлена в ізраїльських системах протиповітряної оборони, а експрем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху пообіцяв розглянути це питання.

18:00 Верховна Рада повернула місту Новоград-Волинський на Житомирщині історичну назву.

Російські війська відкрили вогонь по Куп'янську (Харківська обл.), коли українські правоохоронці проводили ексгумацію тіла жінки, яка загинула внаслідок ворожого артобстрілу 15 вересня. Снаряд потрапив на територію будинку, загинула 76-річна власниця, окрім цього зазнав поранення правоохоронець.

17:00 Верховна Рада України звернулася до держав "Групи Двадцяти" (G20) щодо виключення російської федерації з її складу.

16:00 Верховна Рада продовжила термін військового стану та загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – до 19 лютого 2023 року.

15:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає жодних ознак, що це була навмисна атака. І немає жодних ознак, що Росія готувала напад на території НАТО

Зеленський провів Ставку верховного головнокомандуючого — серед іншого, Україна запропонувала Польщі направити своїх фахівців на місце вибуху та ухвалила рішення щодо подальшої деокупації.

Внаслідок ударів Росії по енергетичних об'єктах України загинуло троє працівників ДПЕК, ще 22 енергетики постраждали.

13:20 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що ракета, яка вдарила вчора по прикордонній з Україною території, з високою ймовірністю належала українській ППО. При цьому він спростував, що мала місце навмисна атака на територію Польщі.

13:00 Над Білгородським районом працює ППО, повідомляє губернатор Гладков.

12:00 Посол Польщі при ЄС заявив, що всі країни Євросоюзу покладають відповідальність за ракетний інцидент у Польщі на росію.

Тим часом Байден вважає, що, ракета, яка впала у Польщі, належить українській системі ППО. Про це він поінформував НАТО та G7, повідомляє Reuters з посиланням на джерело.

Щодо вибуху в Одесі — виявилося, що з повітряної тривогою то ніяк не пов'язано, був вибух побутового газу.

11:00 Після падіння ракети на території Польщі країна ініціювала скликання Ради НАТО відповідно до 4 статті договору. Засідання Північноатлантичної ради безпеки заплановане на 16 листопада.

10:00 В Україні знову масштабна повітряна тривога, пов'язана вона з активністю винищувачів у Білорусі. Є інформація про вибух в Одесі, уточнюємо.

З'ясувалося, що під час масованої ракетної атаки 15 листопада у Києві був директор ЦРУ Білл Бернс.

росія за добу втратила орієнтовно більше 600 окупантів:

Втрати росії в Україні 16.11.2022
Втрати росії в Україні 16.11.2022

09:00 росія заявила, що безпілотник зранку атакував нафтобазу в селі Сталевий Кінь в Орловській області, — деякі канали пишуть, що це міг бути український безпілотник. Від кордону України до Сталевого Коня близько 200 км.

08:10 За уточненою інформацією, вчора Сили оборони України знищили 77 крилатих ракет, 10 іранських ударних дронів "Shahed-136" та один БпЛА "Оріон"; всього запустили понад 90 ракет, — Генштаб ЗСУ.

07:25 Головні новини на ранок:

  • удари по території Польщі – не випадковість, а свідомо спланований "привіт" від росії, замаскований під "помилку", — Подоляк;
  • НАТО перебуває в режимі готовності, Польща посилила свої системи ППО, — канцелярія Дуди;
  • літак НАТО вчора відстежив траєкторію ракети, що впала у Польщі, і вже передав ці дані Альянсу та Варшаві, проте деталі поки не розголошуються;
  • українців закликають готуватися до тривалих відключень світла після вчорашніх атак по енергоінфраструктурі;
  • мінфін США запровадив санкції проти компаній-виробників і постачальників дронів-камікадзе з Ірану до росії, а також вагнерівців, які причетні до купівлі та застосування дронів проти України, — посол України в Штатах Маркарова;
  • росія сильно збільшила кількість ракет у Чорному морі — в неї напоготові зараз 20 "Калібрів".

3:00 Президент Польщі звернувся з промовою і заявив, що поки немає точної інформації про те, чия ракета впала у Пшеводуві, проте додав, що сили НАТО перебувають у стані бойової готовності.

1:00 Президент України Володимир Зеленський провів розмову з польським колегою Анджеєм Дудою та висловив йому співчуття у зв'язку із загибеллю двох громадян Польщі внаслідок падіння російської ракети у прикордонному селі Пшеводів.

Інформація за 13 листопада доступна у матеріалі:"Війна — день 263: ЗСУ продовжують зачистку правого берега Дніпра і готуються до нового наступу".

З даними за 14 листопада можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 264: бої йдуть на всіх напрямках, а Зеленський приїхав у Херсон".

Нагадаємо, про події 15 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 265: ЗСУ продовжують тиснути на окупантів, а рф "світять" виплати репарацій".