Війна — день 322: загрозлива ситуація в Соледарі, обстріли міст тривають

Читать на русском
Автор
18511
Бої за Україну тривають 322 дні
Бої за Україну тривають 322 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 11 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 322 дні. Окупанти продовжують обстрілювати різні міста України ракетами та дронами-камікадзе, а де дістають — артилерією. Вкрай непроста ситуація склалася в районі міста Соледар, де супротивник узяв населений пункт у півкільце і навіть узяв трасу на Бахмут під вогневий контроль.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Домовитися про створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС стає дедалі складніше, заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

22:00 Російські окупанти мають намір здійснити і вже реалізують масове переселення мешканців зайнятих ними районів України в рф, повідомила віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

21:00 Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький розраховує на зменшення обсягів відключення електроенергії на вихідних через наближення потепління і, як наслідок — зниження споживання е/е.

Британія та Японія уклали угоду про двостороннє військове розгортання сил.

20:00 Зеленський підтвердив, що Соледар не захоплено окупантами. "Росіяни роблять із захоплення якоїсь частини повністю зруйнованого Соледара якусь перемогу заради настроїв для мобілізації, але бої продовжуються, Донецький напрямок тримається", — сказав він у вечірньому відеозверненні.

19:00 Президент Литви Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів ППО в межах військової допомоги.

18:00 Уряд Великої Британії підтвердив, що планує надати Україні танки.

17:00 Зеленський висловився за прискорення інтеграції України до НАТО. "Було б максимально ефективним рішенням членів НАТО про прискорення інтеграції України в Альянс, що відповідало б реальності і нашому оборонному потенціалу, як це було у випадку зі Швецією і Фінляндією", — сказав він.

16:05 Зеленський у Львові зустрівся із президентами Польщі та Литви. Глави держав підписали декларацію Люблінського трикутника.

Польща передасть Україні роту танків Leopard у рамках міжнародної коаліції, повідомив президент Дуда після зустрічі із Зеленським у Львові.

СБУ викрила прислужника Спасо-Покровського жіночого монастиря Житомирської єпархії УПЦ МП на закликах до захоплення російськими військами Києва.

15:00 Шоумен та волонтер Сергій Притула опублікував результати спільного з активістом Сергієм Стерненком збору на "дрони помсти" RAM II UAV. На них вдалося зібрати понад 350 млн гривень. Будуть закуплені:

  • 50 дронів з дальністю польоту 800 км, корисне навантаження 8 кг;
  • 50 дронів з дальністю польоту 30 км, корисне навантаження 3 кг;
  • 42 дрони з дальністю польоту 200 км, корисне навантаження 8 кг.

14:05 В Анкарі (Туреччина) відбулися переговори за участю уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубинця та омбудсмена Росії Тетяни Москалькової. За даними ЗМІ, українській стороні вдалося домовитись про повернення з російського полону ще чотирьох десятків захисників, проте росіяни цю інформацію спростували.

13:10 Стало відомо, що під Бахмутом загинув громадський діяч, член Спілки української молоді та майданівець Олег Юрченко. Без батька залишилися п'ятеро дітей, четверо з яких ще неповнолітні.

12:00 11 січня, російські окупанти знову обстріляли Нікопольський район та Марганець Дніпропетровської області. Є поранені.

11:00 У Туреччині відбулися переговори Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою.

10:00 Українські воїни все ще утримують Соледар та посилюють оборону навколо нього. Представник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий спростував заяви росіян щодо контролю міста.

09:00 Президент України Володимир Зеленський потужно виступив на церемонії вручення престижної кінопремії "Золотий глобус". Серед іншого він запевнив, що повномасштабна російсько-українська війна не переросте на Третю світову.

08:00 Українські військові за останню добу успішно ліквідували майже пів тисячі окупантів, а також знесли з лиця землі 10 ворожих танків та два безпілотники.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням подій на фронті. Росіяни не тільки тиснуть на різних напрямках, а й продовжують знущання над цивільним населенням. Зокрема, серйозно страждає Енергодар, де півтори тисячі працівників ЗАЕС відмовилися від співпраці із "Росатомом". У відповідь загарбники полишили їх без перепусток на роботу.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • у Харкові було "гучно" — прилетіло в місцевий склад піротехніки. Детонацію було видно з різних районів міста;
  • нові пакети військової допомоги для України готують Пакистан і Туреччина. Щоправда, в Анкарі відмовилися офіційно коментувати цю інформацію;
  • тим часом в Міноборони Іспанії скаржаться, що Швейцарія може блокувати поставки окремих видів зброї до Києва;
  • президент Володимир Зеленський попереджає, що росія готується до нової хвилі ескалації. Зокрема, саме тому ворог так активізувався на Донбасі, намагаючись досягнути максимальних успіхів за короткий час;
  • у Соледарі попри важку ситуацію все ще лишаються мирні жителі. За даними ОВА, в місті може знаходитися 523 людини.

03:00 Індія не виключає можливості приєднання до стелі цін на російську нафту, якщо її вартість підніметься вище за 60 доларів за барель або якщо ЄС почне вводити вторинні санкції за недотримання ліміту

01:00 Пакистан має намір відправити в Україну 159 контейнерів із боєприпасами. The Economic Times пише, що в них будуть 155-мм снаряди, метальні заряди М4А2, капсулі М82 та підривники PDM. В обмін Україна може допомогти з ремонтом вертольотів Мі-17 та танків Т-80УД

00:00 Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія накладає вето на відправку в Україну певної військової допомоги як країна-виробник.

Про те, що відбувалося 8 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 319: важкі бої на Донбасі та обстріл мирних міст

Інформація за 9 січня доступна у зведенні: Війна — день 320: окупанти штурмують Бахмут і Соледар і готуються до нових наступів

З даними за 10 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 321: окупанти намагаються захопити Соледар та обстрілюють мирні міста