Війна — день 346: росіяни концентрують сили біля Бахмута і готуються до нового наступу

Читать на русском
Автор
16679
Бої за Україну тривають 346 днів
Бої за Україну тривають 346 днів

Оперативно про головне 4 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 346 днів. Окупанти посилюють свою присутність у районі Бахмута, а також біля Сватового та Кремінної, однак їх сил там недостатньо, щоб помітно вплинути на ситуацію, а тому бої за ці населені пункти продовжуватимуться з колишнім розмахом. Водночас російське керівництво готове кинути в самогубний наступ ще не один десяток тисяч солдатів, а тому швидке завершення війни не передбачається.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Завтра Київ, область та Дніпропетровський регіон у першу половину дня будуть без обмежень електропостачання, повідомляє компанія ДТЕК. За розпорядженням "Укренерго" ліміти споживання будуть застосовані лише з 16:00 до 20:00.

22:00 Зеленський дав зрозуміти, що підписав документи про втрату українського громадянства рядом осіб. "Сьогодні ж я підписав відповідні документи, щоб зробити черговий крок щодо захисту та очищення нашої держави від тих, хто на боці агресора", — сказав він у відеозверненні.

"Є подання від Служби безпеки стосовно осіб, у яких зафіксовано наявність російського громадянства. Завтра ж буде зроблено ще один юридичний крок щодо виконання санкційних рішень РНБО", — сказав він.

21:00 З Канади вилетів літак із першим танком Leopard 2, з тих, які країна надала для України.

20:00 Ще 116 українців звільнені з російського полону. Із них 114 – рядові та сержанти, двоє – офіцери. Воїни нашої армії, Національної гвардії, тероборони, ВМС, прикордонники, ДСНС, повідомив Зеленський.

19:00 Російські окупаційні війська проводять перегрупування сил на окремих напрямках, основні зусилля зосереджено на веденні наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

18:00 Критичну інфраструктуру Одеси, знеструмлену внаслідок масштабних аварій у мережах із загорянням важливого обладнання у п'ятницю ввечері та суботу вранці, підключено до енергопостачання, повідомив голова НЕК "Укренерго".

17:00 Міністерство внутрішніх справ Британії працює над визнанням приватної військової компанії "Вагнера" терористичною організацією.

16:00 Рада ЄС офіційно затвердила ціну на нафтопродукти з росії на рівні $100 за барель на бензин і дизпаливо і $45 на продукцію з низькою доданою вартістю.

15:00 Португалія також дасть Україні танки Leopard 2 – щоправда, є проблема.

14:00 "Запалає вся Україна": нові гучні погрози від меведєва висміяли у мережі.

13:00 Артилерійські військові частини та підрозділи морської піхоти ВМС ЗСУ знищили ще один російський зенітний ракетний комплекс Тор-М2ДТ.

12:00 Україна повернула з російського полону ще 116 бійців, серед яких захисники Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмуту та інші герої.

11:00 Улюблений артист путіна, а також Басков, Боярський та інші: Канада запровадила санкції проти росіян.

10:00 У Бахмуті загинув американський волонтер: він допомагав постраждалим від воєн у всьому світі.

09:00 В Одесі сталася аварія та масштабне загоряння на енергетичному об'єкті, який був пошкоджений при минулому масштабному ударі росіян. Знеструмлено частину Одеси та Одеського району.

08:00 Росіяни цієї ночі знову обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Били важкою артилерією, на щастя постраждалих немає.

Тим часом, на Луганщині росіяни планують "евакуювати" місцевих колаборантів. Зазвичай це передує втечі самих російських солдатів.

07:00 Російським окупантам не вдається прорвати оборону на Бахмутському напрямку, проте це їх не зупиняє. Наступ на Донеччині триває, ЗСУ тримають оборону, не дозволяючи росіянам зайти ще далі. Більше деталей у нашому свіжому аналізі актуальних карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 4 лютого
Карта боїв на Донбасі 4 лютого

У Генштабі ЗСУ опублікували ранкове зведення подій на фронті:

06:00 Франція та Італія навесні передадуть Україні сучасну протиракетну систему Mamba – голова Міноборони Франції Себастьян Лекорню.

05:00 ЗСУ збільшили кількість рейдів на східний берег Дніпра – ISW.

04:00 Українці самі вирішуватимуть, для стрільби по яким цілям застосовувати ракети далекого радіусу дії GLSDB — Пентагон.

03:30 росія зібрала у Маріупольському районі 30 тисяч військових, — Андрющенко.

03:00 Борис Джонсон відвідав Вашингтон та закликав посилити військову підтримку України.

01:00 Канада разом із союзниками обговорила постачання в Україну танків Leopard 2 – міністр оборони Аніта Ананд.

00:00 Генпрокурор США дозволив першу в історії передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні. Йдеться про 5,4 млн доларів російського олігарха Костянтина Малофєєва

Інформація за 1 лютого доступна у зведенні: Війна — день 343: ЗСУ тиснуть на Луганщині, а окупанти бомбять мирні міста .

З даними за 2 лютого можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 344: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі та обстрілюють міста.

Про те, що відбувалося 3 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 345: окупанти намагаються посилити тиск на ЗСУ на Донбасі .