Війна — день 383: окупанти "застрягли" у Бахмуті, але посилюють обстріли

Читать на русском
Автор
24272
Бої за Україну тривають 383 дні
Бої за Україну тривають 383 дні. Фото Getty Images

Оперативно про головне 13 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 383 дні. Окупанти намагаються просунутися в Бахмуті, однак це не приносить їм жодних результатів, при цьому ЗСУ посилили тиск на противника в районі Сватового, і навіть могли там досягти певних успіхів. Разом з тим фіксується перекидання додаткової артилерії противника в південних областях, і в першу чергу йдеться про все ще окуповану Кінбурнську косу. Такі маневри можуть свідчити, що незабаром обстріли Миколаївської та Херсонської областей посиляться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Нардепи попросили голову СБУ забезпечити збереження експонатів Києво-Печерської Лаври.

22:00 У Києві та області скасували стабілізаційні відключення електроенергії.

21:00 Російські окупанти обстріляли з тяжкої артилерії Марганецьку, Червоногригорівську та Покровську об'єднані територіальні громади Нікопольського району Дніпропетровської області.

20:00 У селі Посад-Покровське на Херсонщині підірвалися на російській міні четверо піротехніків ДСНС.

У росії виступили за продовження "зернової угоди" після закінчення терміну її дії 18 березня, але лише на 60 днів.

19:00 Кабінет міністрів України підтримав виділення додаткових 518 млрд гривень на сектор безпеки та оборони.

18:00 У Херсоні місцеві жителі вкотре почули вибухи.

17:00 Наразі безпосередня військова небезпека для Молдови не спостерігається. Але росія веде проти країни гібридну війну, заявив міністр оборони Молдови Анатолій Носатий.

16:00 Міжнародний кримінальний суд має намір порушити дві справи про військові злочини, пов'язані з російським вторгненням в Україну. Суд вимагатиме видачі ордерів на арешт кількох людей, пише The New York Times.

Московська влада почала вирубувати ліси та парки, щоб розташувати системи ППО в російській столиці.

15:00 Прессекретар російського диктатора дмитро пєсков заявив, що росія може "досягти цілей" у війні проти України тільки "військовим шляхом".

Тим часом також цікаво, що лідер Китаю Сі Цзіньпін має намір здійснити візит до Москви для зустрічі з путіним, а також провести онлайн-зустріч із Зеленським.

В Дар'ївській громаді Херсонщини ворог обстріляв бригаду енергетиків під час аварійно-відновлювальних робіт, постраждав один електрик.

Росіяни двома ракетними ударами обстріляли школу в Авдіївці, загинула жінка.

Наслідки обстрілу Авдіївки 13.03.2023
Наслідки обстрілу Авдіївки 13.03.2023

13:50 Пішли відбої тривоги, — ймовірно, були фальш-пуски.

13:30 У багатьох областях України повітряна тривога, чиновники закликають не ігнорувати сигнал.

12:45 На Сумщині росіяни обстріляли селище Зноб-Новгородське. Нанесений ракетний удар в районі місцевого професійно-аграрного ліцею. 1 цивільна особа загинула, 4 особи поранені.

Наслідки обстрілу Сумщини 13.03.2023
Наслідки обстрілу Сумщини 13.03.2023

11:35 росія раптово почала нарощувати присутність ракетоносіїв в Чорному морі, має вже загальний залп в 20 "Калібрів", загроза нанесення ракетного удару надзвичайно висока, — ОК "Південь".

10:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак: "Ворог розповсюджує фейки, намагається розповідати про нашу слабкість і свою готовність перемогти. Вони досі нічого не зрозуміли і живуть у паралельній реальності, де Україна впаде. Це добре. Бо чим далі, тим болючіше їх битиме реальність. А вона у наших кулях, снарядах і ракетах. Вона у силі воїнів та єдності нації. Ім‘я реальності — це Україна, яка поверне всі свої кордони".

Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський тим часом розповідає, що ситуація в Бахмуті на ранок 13 березня залишається складною: "Штурмові загони Вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста. У ході жорстких боїв наші оборонці завдають відчутних втрат ворогу. Вогнем артилеріі, танків, інших вогневих засобів відбиваються всі спроби противника захопити місто".

09:00 Внаслідок ранкового обстрілу Куцурубської громади Миколаївщини загинуло дві людини, маленька дитина постраждала та була госпіталізована.

За минулу добу росія втратила в Україні безпілотник, 16 артсистем, вісім танків та орієнтовно більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 13.03.2023
Втрати росії в Україні 13.03.2023

08:00 Зранку ворог обстріляв населений пункт Куцурубської громади Миколаївщини, є руйнування житлових будинків, відомо про одного загиблого, під завалами можуть бути ще люди, — голова ОВА Віталій Кім.

Через шторм у Чорному морі ймовірність нової ракетної атаки росії по території України наразі невелика, — керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

В окупованому Маріуполі Донецької області запрацювало українське радіо, — радник міського голови Петро Андрющенко.

"Ми повинні мати настільки сильну армію, щоб її ніколи не потрібно було використовувати", — прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

07:00 Вночі в Білгородській області були вибухи, — влада заявляє про "роботу ППО" по ракетам і одну постраждалу.

06:00 В Британії продемонстрували можливості танків Challenger 2, які будуть передані Україні.

05:00 Путін шукає "цапів-відбувайлів", на яких зможе покласти провину за провали РФ у війні проти України, — ISW.

03:00 "Ідея сипатична": Ткаченко схвалив пропозицію називати росію московією, але призвав до консультацій з експертами.

02:00 На Сумщині ворог здійснив обстріли територій Білопільської громади. Було зафіксовано 18 прильотів з мінометів.

01:00 Бійці Луганської бригади ТРО збили ворожий ударний дрон Mugin-5.

00:00 За минулий тиждень українські військові знищили 5 складів боєкомплекту росіян та 7 командних пунктів.

З даними за 10 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 380: Україна відновлюється після ракетного обстрілу, на Донбасі тривають тяжкі бої

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 381: росіяни хочуть "паузу" під Бахмутом і намагаються прорватися під Вугледаром

Інформація за 12 березня доступна у зведенні: Війна — день 382: окупанти посилили тиск на Бахмут, а Україна готує удар у відповідь