Війна — день 432: ЗСУ не поспішають з початком контрнаступу, а окупанти обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
17885
Бої за Україну тривають 432 дні
Бої за Україну тривають 432 дні. Фото Getty Images

Оперативно про головне 1 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 432 дні. Найбільш активні бої продовжуються на напрямках Бахмута та Мар’їнки, проте супротивник демонструє активність по всій лінії фронту. Тим часом ЗСУ поки що тимчасово з початком контрнаступу, проте продовжують знищувати об’єкти окупантів у тилах. Росіяни своєю чергою не припиняють проводити свої терористичні атаки у мирних містах України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Наступ росіян на сході України "застопорився" та "провалився", заявили у Білому домі. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що за підрахунками Білого дому за останні п'ять місяців бойових дій в Україні росія втратила 100 тисяч людей.

22:00 Зеленський провів нараду "з усіма рівнями управління державою та оборони".

21:00 Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти про продовження військового стану та мобілізації.

20:00 Росіяни посилили присутність своїх кораблів у Чорному морі після того, як у Севастополі згоріла нафтобаза, повідомила речник Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

19:00 Російські окупанти знову атакують Херсон. Через обстріли горять приватні будинки, на місці працюють вогнеборці. Відомо про одного потерпілого – 30 річний чоловік отримав поранення руки, його шпиталізували, повідомляє голова Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Прокудін.

18:00 У тимчасово окупованому Криму спрацювали системи протиповітряної оборони, повідомляють місцеві телеграм-канали.

Російські війська обстріляли Нікополь у Дніпропетровській області. Внаслідок атаки постраждав приватний будинок.

17:00 У Херсоні пролунали вибухи, повідомляють місцеві телеграм-канали. Повітряну тривогу на Херсонщині не оголошували. При цьому офіційної інформації про вибухи поки що немає.

Російські військові обстріляли село Тягинка на Херсонщині з артилерії. Вони били по будинках мирних жителів, пошкоджено близько десяти будинків. За попередніми даними, люди не постраждали.

Російські війська завдали авіаударів по Гуляйполю Запорізької області. Внаслідок ворожих атак троє людей отримали поранення.

16:00 На Миколаївщині доступ до морських пляжів та до лісу заборонять через загрозу мін. Внутрішні водоймища залишаться відкритими, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

15:00 Опівдні російські окупанти обстріляли село Кучерівка Куп'янського району Харківської області. Поранення отримала одна людина.

Постійна моніторингова місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС провела ротацію персоналу.

Кіберфахівці СБУ спільно з БЕБ заблокували у Полтаві потужний проксі-центр, який використовував агресор для підривної діяльності проти України.

14:00 Україна просить Японію надати обладнання для глушення російських безпілотників, аби покращити захист громадянської інфраструктури. Про це Міністр оборони Олексій Резніков повідомив в інтерв'ю Kyodo News.

13:00 Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував останні ракетні удари по Україні з боку росії та назвав основну ціль, яку такими діями переслідує країна-агресорка.

12:00 У Брянській області рф з рейок зійшов поїзд, який віз нафтопродукти. Місцеві силовики вже заявляють про умисний підрив залізничних колій.

Представники Міненерго розповіли про ситуацію в енергетичному секторі країни після нічного обстрілу. Усі об'єкти інфраструктури вціліли, проте лініям електропередач серйозно дісталося у двох регіонах — на Херсонщині та Дніпропетровщині.

11:40 Окупанти обстріляли вранці Сумщину — ймовірно із міномету. Із 10:15 до 10:20 під вогнем ворога опинився населений пункт Ходине Шосткинського району, повідомили в ОК "Північ".

11:00 Кількість постраждалих у Павлограді Дніпропетровської області внаслідок нічної атаки зросла до 34 осіб. П'ятеро із них діти, повідомив очільник ОВА Сергій Лисак.

10:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся із Командувачем Збройних Сил США в Європі генералом Крістофером Каволі. Вони обговорили широке коло питань, зокрема обстановку по всій лінії фронту в Україні. Також торкнулися теми вчасності поставок боєприпасів і техніки для української армії.

Проти українських захисників на Бахмутському напрямку можуть бути задіяні близько 26 тисяч окупантів. "Телеграф" з'ясовував, що наразі відбувається із захистом незламного міста-фортеці.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів. За добу успішно ліквідовано ще 450 загарбників!

Втрати армії росії в Україні 01.05.2023
Втрати армії росії в Україні 01.05.2023

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак розповів про наслідки нічного удару по Павлограду. Через ворожий обстріл у місті пошкоджено щонайменше 19 багатоповерхових будинків, є поранені.

Павлоград ракетий удар 1 травня
Наслідки прильотів на Дніпропетровщині

8:10 Командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський вкотре побував на Бахмутському напрямку. За його словами, на цій ділянці фронту продовжуються інтенсивні бої, ворог проводить численні атаки в надії прорвати оборону ЗСУ. Поки безуспішно.

"Ситуація доволі складна. Разом із тим, на окремих ділянках міста ворог був контратакований нашими підрозділами та залишив деякі позиції", — зазначив Сирський.

8:00 В Ірпені з'явився мурал, присвячений Бахмуту. На стіні будівлі зображена пачка відомої "Артемсолі" та напис "Ірпінь та Бахмут — міста відважних людей". Мурал створений за ініціативи української виконавиці Даші Суворової, яка родом із Бахмута. Створив малюнок художник Іван Шульгін.

Мурал про Бахмут в Ірпені
Ірпінський мурал про Бахмут

07:30 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів про наслідки нічної атаки окупантів. Браво силам ППО!

07:00 Російські окупанти концентрують наступальні дії на Донеччині. Серед іншого ворог активізувався на Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Більше деталей читайте у свіжому аналізі карток бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 01.05.2023
Карта боїв на Донбасі 01.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився останніми даними з фронту:

Папа Римський Франциск зацікавлений у організації зустрічі з російським патріархом кирилом.

06:00 Важка для України ніч закінчилася, небо чисте від ворожих ракет.

05:12 На Харківщині та Дніпропетровщині повідомляють про вибухи та роботу ППО.

04:53 На Київщині оголошено повітряну тривогу, працює ППО.

04:14 У всіх областях України оголошено повітряну тривогу.

03:18 У низці областей України оголошено повітряну тривогу.

02:20 Зафіксовано рух ворожої авіації та БПЛА на півдні: є ймовірність удару ворога з повітря.

02:00 Ворог обстріляв Запорізьку область: влучив в будівлю ДСНС.

01:00 Окупанти обстріляли Сумську область, постраждав приватний будинок.

00:15 У тимчасово окупованих Бердянську та Мелітополі пролунали вибухи.

00:00 Окупанти завдали удару Павлограду (Дніпропетровська область), внаслідок чого в місті зафіксовано сильний вибух і пожежу.

Про те, що відбувалося 28 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 429: росіяни влаштували ракетну атаку, приліт до Умані

Дізнатися про головні події 29 квітня можна у публікації: Війна — день 430: окупанти б’ють мирними містами, а ЗСУ форсують Дніпро

З даними за 30 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 431: окупанти обстрілюють прифронтові міста, а ЗСУ завдають ударів по тилу