Війна — день 604: ЗСУ надихнулися отриманням ATACMS і мають частковий успіх на фронті

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 20 жовтня 2023 року. Україна озброїлася ATACMS і помітно надихнулася, тоді як російські окупанти загрузли в спробах просунутися в районі Авдіївки, яка хоч і залишається найскладнішим напрямком на фронті, проте міцно утримується ЗСУ, що підтвердив головнокомандувач Валерій Залужний під час візиту на передову.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:02 Повідомляють про вибух у Кривому Розі.

22:00 Українські війська продовжують проводити наступальну операцію в Донецькій області, через це росіяни вже готуються відійти до траси Горлівка-Бахмут, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш.

21:00 Ворог поцілив ракетою по дачному кооперативу в Кривому Розі, загинув 60-річний чоловік, жінка 57 років отримала важкі осколкові поранення. Через атаку сталася пожежа, яку рятувальники вже приборкали.

20:00 Україна продовжуватиме отримувати далекобійні ракети ATACMS, доки не звільнить всі свої території, — секретар РНБО Олексій Данілов.

19:00 В Кривому Розі були вибухи. "Це ефективна робота ППО за периметром", — коментує їх влада.

18:00 Байден запросив у Конгресу 61,3 мільярда доларів для України — Білий дім

У Криму повітряна тривога, чути вибухи.

17:00 Зеленський розповів про наради на Херсонщині та в Миколаєві. "Окрема увага – захисту неба від російських бомб і ракет. Працюємо, щоб посилити ППО", — каже президент.

16:00 Німеччина відзвітувала про нову партію військової допомоги, яку передала Україні. Київ отримає додаткові зенітки Gepard, БпЛА RQ-35 Heidrun, БпЛА Vector, мостоукладач Biber, тягачі HX81 та причепи, машини охорони кордону, димові снаряди 155-мм.

У Бериславі на Херсонщині військові рф обстріляли головний корпус педагогічного коледжу.

15:00 Володимир Зеленський провів у Херсоні нараду з військовим командуванням щодо ситуації на ключових напрямках бойових дій, після чого поїхав до Миколаєва.

14.00 Українські розвідники виявили та знищили два взводні опорні пункти окупантів на одній із ділянок фронту. Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки.

13.00 Російські окупанти перекидають велику кількість особового складу та техніки з Маріуполя в бік Мелітополя. Про це повідомляє АТЕШ.

12:00 Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що Третя світова війна триває вже не один рік, просто наразі перейшла в "іншу фазу".

"Третя світова війна почалася у 2008 році, коли рф напала на Грузію, забрала частину території. Потім була ситуація лютого 2014 року. Просто вона (Третя світова, — ред.) знаходилася у такому прихолодженому стані. Зараз перейшла в активну, гарячу фазу", — заявив він в ефірі телемарафону.

Також він переконаний, що російсько-українська війна та арабо-ізраїльський конфлікт — далеко не останні військові дії, котрі світ може побачити найближчим часом.

11:00 На Харківщині представники СБУ затримали ще одного поплічника російських загарбників. Ним виявився ексінженер Куп’янського управління магістральних газопроводів. Під час знаходження в окупації він пішов на співпрацю із ворогом, отримавши від того "керівну посаду".

10:30 Цієї ночі під обстрілами знаходилися три області — Харківська, Донецька та Херсонська. Про це повідомив очільник МВС Ігор Клименко. На Херсонщині, на жаль, є жертва — у Бериславі було пошкоджено приватний будинок, загинула людина.

9:30 За останню добу українські захисники ліквідували на фронті найбільшу кількість окупантів від початку 2023 року. До пекла відправилося одразу 1380 загарбників! Вражають й інші втрати ворога. Дякуємо ЗСУ!

Втрати армії рф в Україні 20.10.2023

8:00 Бункерний диктатор володимир путін побував вночі у Ростові-на-Дону. Як повідомляють російські ЗМІ, він здійснив візит до місцевого штабу ВС рф, де зустрівся із очільником російського генштабу валерієм герасимовим. Йому вже відзвітували, що "всьо ідєт по плану" — начебто війська справляються на фронті і виконують усі поставлені задачі.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті. За останню добу інтенсивність бойових дій підвищилася — зафіксовано близько 90 зіткнень із ворогом на лінії вогню.

6:00 Ранку! Зібрали для вас найважливіші новини, котрі ви могли проспати:

  • ніч в Україні, на щастя, здебільшого минула спокійно, про масовані атаки не повідомлялося. У кількох регіонах оголошувалися повітряні тривоги, дані щодо наслідків уточнюються;
  • президент США Джо Байден виступив із розлогою промовою перед американським народом. У ній він звернув увагу на допомогу Україні та Ізраїлю, під час воєн, із якими зіштовхнулися ці два народи;
  • Хорватія передала Україні всі свої вертольоти Мі-8. Про це стало відомо після зустрічі міністра оборони Хорватії Маріо Банозича та його американського колеги Ллойда Остіна;
  • цієї ночі в Ірані та Сирії були атаковані військові бази, на яких знаходяться американські військові. Противник використовував як ракети, так і дрони. Про постраждалих інформації немає.

00:00 США мають намір передати Ізраїлю частину 155 мм артилерійських снарядів, призначених для України, пише Axios. За інформацією журналістів, у США надійшов запит від Ізраїлю з проханням передати їм снаряди для підготовки до вторгнення до Сектору Гази. Ймовірно, йдеться про боєприпаси на складах армії США, які знаходяться безпосередньо на території самого Ізраїлю. Раніше США почали вивозити ці артилерійські снаряди для забезпечення потреб Збройних Сил України.

У DeepState оновили карту бойових дій на початок дня.

Авдіївський відрізок – окупанти відновили наступ із Красногорівки. Було розбито ворожу колону, що йшла у бік Степового. Інший напрямок атаки ворога спрямований на терикон – бої продовжуються. У Водяного окупанти знову наступали у бік Сєверного та Ласточкиного, успіху не мали. Бердянський відтинок — ворог веде наступальні дії північніше Приютного, має частковий успіх. Запорізький відтинок — північніше та південно-західніше Вербового Сили Оборони мали частковий успіх.

Мапа бойових дій в Україні 20.10.2023

Про те, що відбувалося 17 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 601: Україна отримала ракети ATACMS і вже показала їх в ділі

Інформацію за 18 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 602: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти продовжують штурмувати Авдіївку

З даними за 19 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 603: окупанти готуються до нових штурмів Авдіївки, а у ЗСУ успіхи на півдні