Готуємося до локдауну? Що не так із темпами захворювання коронавірусом в Україні

Читать на русском
Автор
980
Ситуація з Covid-19 в Україні погіршується
Ситуація з Covid-19 в Україні погіршується. Фото depositphotos.com

Рівень госпіталізацій наближується до показників весняної хвилі

В Україні, де 11 жовтня виявили понад 8000 нових випадків захворювання на Covid-19, епідеміологічна ситуація погіршується, темпи поширення хвороби б’ють антирекорди. Минулоріч в цей період хворих на коронавірус було вполовину менше, відповідно – нижчими були й показники смертності. В регіонах стурбовані через заповнені ліжко-місця, бо число госпіталізованих росте з кожним днем. Чого чекати далі? "Телеграф" розбирався у поточній епідобстановці.

Кількість нових випадків

Останнього тижня число нових хворих на Covid-19 перетнуло позначку в 15 тис. осіб за добу: станом на 7 жовтня зафіксували 15 125 інфікувань. А в п’ятницю 8 жовтня – вже 16 362. Таке зростання випадків стало рекордним майже за півроку.

З показника в +15 тис. хворих на добу починалася масштабна хвиля ковіду в Україні навесні 2021 року. Про це наглядно свідчать дані моніторінгу Ради національної безпеки й оборони України.

Коронавірус в Україні - дані РНБО
Статистика щодо нових випадків Covid-19 в Україні. Дані РНБО: covid19.rnbo.gov.ua
Статистика коронавірусу в Україні
Статистика щодо нових випадків Covid-19 в Україні навесні 2021 року. Дані РНБО: covid19.rnbo.gov.ua

Рівень госпіталізацій

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook системний аналітик Євген Істребін, Україна в неділю 10 жовтня перевищила осінній максимум госпіталізацій. За його даними, в лікарнях наразі перебуває майже 30 тис. осіб, а приріст за останній тиждень склав +32%. Експерт зазначає, що перевищили показники госпіталізації, які були під час масштабної весняної хвилі, вже три області – Луганська, Запорізька та Херсонська. За прогнозом Істребіна, подібна епідситуація скоро встановиться у Донецькій і Харківській областях, згодом – на Волині та Сумщині. 

Про те, що ситуація з рівнем госпіталізації погіршується, свідчать і дані моніторінгу РНБО. Рівень госпіталізацій показує динаміку до зростання – як за тиждень, так і за два тижні й останній місяць. А кількість виписаних пацієнтів із лікарень не перевищує число госпіталізованих із коронавірусом.

Рівень госпіталізацій в Україні
Дані РНБО: health-security.rnbo.gov.ua
Рівень госпіталізацій в Україні
Дані РНБО: health-security.rnbo.gov.ua
Рівень госпіталізацій в Україні
Дані РНБО: health-security.rnbo.gov.ua

За даними РНБО, кількість зайнятих ліжок наразі складає 29 869. Найвищі показники в Одеській та Донецькій областях, які перевищили 60%. Тоді як більш ніж половина зайнятих ліжко-місць із хворими на Covid-19 є в Луганській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Дніпропетровській, Рівненській, Івано-Франківській, Запорізькій областях.

Кількість зайнятих ліжок із хворими на коронавірус в Україні
Статистика щодо зайнятих ліжок. Дані РНБО: health-security.rnbo.gov.ua

Більш того, 14 областей за рівнем госпіталізацій вже перебувають у "червоній" зоні. А завантаженість ліжок із киснем критична в Донецькій та Одеській областях.

Зони карантину в Україні по регіонах
Ситуація в регіонах. Дані МОЗ

Смертність від коронавірусу

За останню добу в Україні ковід забрав життя 207 осіб, тоді як добою раніше було 162 летальних випадки. Як показують поточні дані сайту Woldometers, Україна за кількістю смертей стала другою у світі. Першою йде Росія, де 957 померлих.

Статистика смертності від коронавірусу в світі та Україні
Топ-10 країн за кількістю смертей від ковід. Дані: worldometers.info

Вакцинація в Україні

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, темпи вакцинації проти Covid-19 пришвидшилися. Так, протягом тижня 4-10 жовтня в нашій країні вакцинувалося понад 721 тис. осіб. З яких одну дозу отримали 358 тис., а вже дві – 363 тис. осіб.

Усього за час вакцинної кампанії в Україні зробили майже 13,7 млн щеплень. Більше половини (7,5 млн осіб) отримали одну дозу. Завершили курс вакцинації понад 6,1 млн громадян. Тоді як кількість населення України становить близько 41 млн.

В надії прискорити темпи щеплення в Україні введено обов’язкову вакцинацію від коронавірусу для працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, а також співробітників сфери освіти всіх рівнів. Відмова від щеплень загрожує відстороненням з роботи.

У МОЗ закликають українців вакцинуватися, апелюючи до статистичних показників. За даними міністерства, 97% людей, які потрапили в лікарню, не мали щеплень проти коронавірусу.

Чого чекати

Враховуючи, як складається епідеміологічна ситуація, логічним є питання про загрозу локдауну в Україні.

Лікар Тарас Жиравецький вважає, що країна фактично вже перебуває у "червоній" зоні.

Тоді як лікар Андрій Волянський прогнозує, що поточна хвиля буде не такою, як навесні. Сприятиме цьому не рівень вакцинації, бо він занизький, а те, що чимало громадян уже перехворіло на ковід.

А от системний аналітик Євген Істребін констатує, що країна просто "летить у ковідну катастрофу" і незабаром зіткнеться з епідситуацією, як навесні цього року.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов прогнозує, що пік ситуації з ковідом у країні очікується наприкінці жовтня. За прогнозом РНБО, в кінці цього місяця та на початку листопада кількість госпіталізованих пацієнтів може дійти до 50-55 тис. осіб. Данілов зазначає, що це буде навантаженням на медичну систему, хоча й вона нині підготовлена краще, ніж це було раніше. Крім того, РНБО має намір вирішити питання з навчальним процесом у школах і вишах, враховуючи вплив "Дельта"-штаму на дитяче населення.

Зауважимо, що за весь час пандемії в країні захворіли понад 2,5 млн осіб, одужали – майже 2,3 млн, а померли внаслідок захворювання на ковід – понад 58 тис. громадян.

Як повідомляв "Телеграф", ситуацію з коронавірусом погіршує активізація штаму "Дельта". На інфікування "Дельтою" можуть вказати певні симптоми, які слід вчасно помітити.