Трухін з’явився на засідання "Слуг народу" із Зеленським, але нікого це не збентежило

Читать на русском
Автор
2023
Зеленський зібрав депутатів-слуг
Зеленський зібрав депутатів-слуг. Фото Колаж "Телеграфу"

У "Слуг народу" і президента є важливіші теми, ніж депутати, які потрапили в гучні скандали з кримінальним присмаком

Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 14 лютого, увечері зібрав засідання фракції "Слуга народу". Захід відбувся з метою обговорення низки законопроєктів та мобілізації голосів від фракції. Примітно, що на збори фракції спокійно прийшли скандально-выдомы нардепи Олександр Трухін (учасник скандальної ДТП, який пропонував хабар поліцейському) та обвинувачений у хабарництві Сергій Кузьміних.

Про це "Телеграфу" повідомляють не під запис учасники зустрічі.

"Говорив лише президент. Він зібрав для того, щоб, по-перше, сказати, що причин для тривоги справді немає, що вторгнення не буде. По-друге, щоб мобілізувати голоси депутатів, щоб фракція показувала, що вона готова працювати та показувати результат. А також, сказав про важливість ухвалення законопроєкту про економічний паспорт, він має бути вже цього тижня, про віддалене голосування для хворих депутатів. Також обговорювали підняття зарплат військовим на 30% вже зараз, указ уже є. Запитання ніхто не ставив, тільки Мезенцева сказала про те, що потрібно знизити ціну на газ для бізнесу, що бізнес не тягне і все, питань по Трухіну та Кузьміних не обговорювали", – переказують джерела.

Також, за словами учасників зустрічі, на засіданні був і сам Олександр Трухін, учасник скандальної ДТП, який пропонував хабар поліцейському, а також був нардеп Сергій Кузьміних, якого зауважив журналіст "Телеграфа". Депутата НАБУ звинувачує у хабарі. Йому, до слова, вже четверте засідання суду не можуть обрати запобіжний захід.

"Зараз є важливіші теми, треба ж розуміти пріоритети, ніхто з цих депутатів питання не ставив. НАТО теж не обговорювали, але курс ми свій міняти не збираємося. А ось із Мінськом буде складніший процес", — переказує ще один депутат.

Як повідомлялося, резонансна аварія з ймовірною участю народного депутата від "Слуги народу" Олександра Трухіна сталася ще 23 серпня 2021 року на Бориспільському шосе.

Тоді його причетність до ДТП на 100% не була доведена, та й сам нардеп до останнього свою провину заперечував. Проте знову суспільний інтерес до теми виник після публікації 1 лютого розслідування журналістів "Української правди" та появи у мережі відео, з якого видно, що народний обранець справді був на місці ДТП.

Вже 2 лютого Трухіна позбавили членства у партії "Слуга народу" та усунули з посади голови Полтавської організації партії.

Також відео з нагрудної камери патрульного викликало ажіотаж у правоохоронців. Щоправда, у Держбюро розслідувань вирішили висунути претензії до поліцейського, а не до депутата.

Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, що справа проти Трухіна відкрита через спробу дати хабар правоохоронцю.

До слова, Зеленський також реагував на відео з Трухіним. І тоді він був категоричним: мовляв, перед законом та справедливістю всі рівні.

Після цього Трухіна збиралися виключити з фракції "Слуга народу" і начебто навіть планували скликати позачергове засідання Ради. Проте цього не сталося і до цього дня.

Вже 7 лютого у ДБР заявили, що вивчили все відео з машиною нардепа, але особу водія ще встановлюють. Все, що з’ясували — це що за кермом був чоловік у червоному.

Щодо ситуації з Кузьміних, то це теж уже не "свіжа" історія. Ще 28 січня детективи Національного антикорупційного бюро України затримали народного депутата "Слуги народу" його під час передачі значної суми грошей, які детективи кваліфікують як отримання хабара.

Вже пізніше, 2 лютого, у мережі з’явилося відео, на якому зафіксовано народного депутата України, який бере хабар у сумі 558 тисяч гривень.

Нардеп не прибув на виклики правоохоронців та був відсутній за місцем проживання, у зв’язку з чим його 3 лютого оголосили у розшук.

Вже наступного дня Кузьміних на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук написав, що не знав, що його не можуть знайти. Також він заявив про готовність до участі у процесі та особисту зацікавленість у дачі показань, але заявив, що ні він, ні його адвокат не отримували повісток.

7 лютого Кузьміних затримали співробітники НАБУ. З того часу суд усе намагається обрати йому запобіжний захід.