Війна — день 67: ЗСУ звільнили ключовий населений пункт, а росіяни продовжують бомбити Одесу

Читать на русском
Автор
10997
Війна в Україні триває вже 67 днів
Війна в Україні триває вже 67 днів

Оперативно про головне за 1 травня

В Україні розпочався 67-й день від початку повномасштабного військового вторгнення росії. Минулої доби військовослужбовці ЗСУ відвоювали в окупантів ще кілька населених пунктів у Харківській області, серед них і селище Руська Лозова, яке вважається ключовим населеним пунктом на трасі Харків-Білгород. Окупанти ж не відступають від своїх традицій і продовжують обстрілювати мирні міста, зокрема, під удар знову потрапила Одеса, де ракетами була пошкоджена злітна смуга міського аеропорту. Тим часом світ продовжує підтримувати Україну, зокрема у складі делегації ООН до Львова прибула голлівудська зірка Анджеліна Джолі, чим встигла наробити шуму в мережі.

У цій трансляції "Телеграф" повідомлятиме про найважливіші події в Україні та світі за 1 травня. Проте більш оперативно про ситуацію можна дізнаватись у нашому телеграм-каналі, який доступний за цим посиланням.

23:00 Зведення про бої на Донбасі. За тиждень що минає військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил відбили 63 ворожі атаки. Знищили:

  • 45 танків;
  • 43 артилерійські системи;
  • 4 одиниці спеціальної;
  • 149 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 6 бойових спеціальних машин;
  • 3 одиниці спеціальної інженерної техніки;
  • 68 одиниць автомобільної техніки, в тому числі 8 паливозаправників;
  • 4 зенітні установки ворога.
  • підрозділами ППО збиті 6 літаків, 32 безпілотні літальні апарати і 2 крилаті ракети російських окупантів.

22:00 За неділю в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські воїни відбили 5 атак агресора, внаслідок боїв знищили:

  • особового складу – 57;
  • танків – 1;
  • БМП – 5;
  • БТР – 5;
  • МТЛБ — 2;
  • артилерійських систем – 6;
  • АТТ — 3;
  • БПЛА – 4.

Також було виявлено місце зберігання боєкомплекту окупантів, після чого артилерійські підрозділи завдали удару по ньому.

21:00 Вдалося вивезти вже понад сто цивільних – жінок, дітей, які рятувалися від бойових дій на "Азовсталі" у Маріуполі. Перші евакуйовані прибудуть у Запоріжжя у понеділок, 2 травня, вранці, пыдтвердив Зеленський.

1 травня від російських обстрілів у Донецькій області загинули 4 мирні жителі – усі в Лимані. Поранення отримали ще 11 осіб: 7 у Лимані, 3 у Володимирівці та 1 у Яровій. Крім того, в Бахмутській громаді одна людина померла від поранень, отриманих у Луганській області. Ще одній людині з Луганщини там було надано медичну допомогу.

20:00 Майстер боротьби з орками: після Анджеліни Джолі ще одна світова зірка приїхала в Україну.

19:00 "Чемберлену не буде місця": у Польщі виступили із сильною заявою щодо гарантій безпеки України.

18:00 Евакуація цивільних із "Азовсталі" розпочалася! Зеленський повідомив про те, що вивезені перші 100 людей.

17:00 путін закручує гайки в росії: підписано новий указ про "інформаційну безпеку".

16:00 У російському Білгороді наразі щось незрозуміле — пишуть про вибухи на складах боєприпасів. Водночас у Курській області, яка теж межує з Україною, також сталася НП — звалився міст.

15:00 Політолог Валерій Соловей підтвердив, що голова Генштабу рф Валерій Герасимов був поранений під час удару ЗСУ під Ізюмом на Харківщині.

Під Білгородом нова НП, — російські ЗМІ пишуть, що над містом кружляли гелікоптери, після чого "щось прилетіло і спалахнуло". Точних даних поки що немає.

14:00 Сьогодні буде проведено ще одну спробу евакуації з багатостраждального Маріуполя.

На ділянці залізниці "Суджа-Сосновий бір" у Курській області (15 км до кордону України) частково обрушилися конструкції мосту.

13:00 Війна в Україні має закінчитися не на умовах російського уряду, упевнена влада Німеччини. На думку голови Міністерства закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, це не принесе довгоочікуваної безпеки нікому, і насамперед Україні.

З'явилася інформація про те, що під Ізюмом Харківської області було поранено начальника генштабу росії валерія герасимова. Офіційних підтверджень цьому поки що немає.

12:00 З початку війни росія втратила в Україні вже близько 23 500 людей:

Втрати росії в Україні на 01.05.2022
Втрати росії в Україні на 01.05.2022

11:00 Ситуація у Дніпропетровській області: у Синельниковому працювала ППО, були вибухи; вночі був обстріл Зеленодольського району під Кривим Рогом без потерпілих.

За добу росіяни завдали по Харкову 3 обстріли із артилерії, та реактивних систем залпового вогню. Постраждали Салтівка, П’ятихатки, район аеропорту.

У Одесі збили ворожий безпілотник.

10:00 На Миколаївщині був гучний вибух, — окупанти вдарили по об'єкту з добривами, через що піднявся великий рожевий гриб диму, але за підсумками перевірки повітря виявилося чистим.

Вибухи чули й у Одесі, там працювали засоби ППО.

09:00 Російські окупанти відключили український мобільний зв'язок та інтернет у Херсонській та частині Запорізької області, — офіційно підтвердив Держспецзв'язок.

Для зустрічі з Зеленським прибула у Київ спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Через агресію рф в Україні загинуло вже 219 дітей, ще понад 404 постраждали, — ювенальні прокурори.

В Maxar показали супутникове фото "Азовсталі" в Маріуполі за 29 квітня. Від комбінату майже нічого не залишилося.

Зруйнована Азовсталь у Маріуполі зараз із супутника

08:00 Російські окупанти викрали старосту Зміївки Херсонської області Миколу Курівчака, повідомив депутат Херсонської облради Ігор Йосипенко.

Воїни батальйону "Сармат" відбили ворожий наступ ворога на Донецькому напрямку, знищили ворожий танк, вогневі засоби та особовий склад противника, — штаб ООС.

07:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ: російські військові стягують додаткові сили у прикордонні області та посилюються в районі Ізюму.

06:00 На сьогоднішній ранок карта бойових дій виглядає так:

Карта бойових дій Україна 01.05.2022
Карта бойових дій Україна 01.05.2022

04:00 Державний секретар США Ентоні Блінкен провів бесіду з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою за підсумками їхньої зустрічі 24 квітня у Києві, повідомляє Держдеп:

"Держсекретар наголосив на твердій підтримці Сполученими Штатами суверенітету та територіальної цілісності України перед лицем жорстокої агресії росії. Держсекретар представив оновлену інформацію про плани повернення американських дипломатів в Україну, у тому числі про перші візити до Львова цього тижня та про плани повернутися до Києва. Держсекретар та міністр закордонних справ обговорили запит адміністрації від 28 квітня до Конгресу про надання 33 мільярдів доларів у вигляді допомоги у сфері безпеки, економіки та гуманітарної допомоги, щоб дати Україні можливість перемогти у безсовісній війні Кремля".

02:00 Президент Франції Емманюель Макрон у телефонній розмові із президентом України Володимиром Зеленським підтвердив готовність Франції стати гарантом безпеки України.

01:00 Уряд України продовжив дію граничного рівня торгової націнки в 10% для низки соціальних товарів на період воєнного стану та три місяці після нього.

Також Кабінет міністрів України в рамках боротьби з дефіцитом пального, що виник на ринку, крім підвищення граничних рівнів торгової надбавки дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на "брендове преміальне" пального за умови, що вони також продають пальне за регульованими державами цінами.

00:00 Командування повітряних сил ЗСУ: 30 квітня уражено 9 повітряних цілей рашистів. Цього разу протиповітряною обороною знищено:

  • 2 штурмовики Су-25;
  • 7 БпЛА російських окупантів.

При цьому Су-25 окупантів збили із переносних зенітних ракетних комплексів "Стінгер".

Події російсько-української війни за 28 квітня описані в матеріалі: "Війна — день 64: росіяни тиснуть на Донбасі, а Кремлю пророкують швидкий провал".

А про ситуацію в країні за 29 квітня можна прочитати у новині: "Війна – день 65: росіяни криють ракетами Київ та Харків, а США прийняли ленд-ліз".

Інформація за 30 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 66: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Харківщині, а росія стає ближчою до статусу країни-ізгоя".