Війна - день 66: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Харківщині, а росія стає ближчою до статусу країни-вигнанця

Читать на русском
Автор
15742
Українські воїни продовжують відбивати атаки росіян
Українські воїни продовжують відбивати атаки росіян. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 30 квітня

Україна протистоїть російським окупантам 66-ий день поспіль. За попередню добу українським військовим вдалося перейти у контрнаступ на Харківщині, у ході якого ЗСУ повернули під контроль село Руська Лозова, яке є важливим стратегічним об'єктом. У інших напрямках ворожій армії також не вдалося реалізувати своїх планів. На фоні невдач окупантів та їх керівників у війні все більше країн відмовляють від співпраці з російською владою — це демонструє ставлення до параду на 9 травня, на який ніхто з іноземних лідерів не збирається приїжджати. Росія своїми діями все ближче наближається до статусу країни-вигнанця. Тим часом західні партнери все більше підтримують Україну, а у Європі українські військові переймають досвід американських колег щодо застосування нових видів озброєння.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 30 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підтвердив готовність надати Україні додаткову військову допомогу.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з головою об'єднаного комітету начштабів США Марком Міллі перспективну модель ЗСУ та постачання зброї:

22:00 Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 6 атак. Втрати ворога складають:

  • особового складу – 81;
  • танки – 3;
  • БМП – 6;
  • БТР – 5;
  • мінометний розрахунок – 1;
  • АТТ – 5;
  • літаків – 1;
  • БПЛА – 1.

21:00 Мобільний зв'язок та інтернет усіх операторів зник у Херсонській області.

Данія передасть Збройним силам України 25 колісних бронетранспортерів "Piranha III", важкі міномети та тисячі мін до них.

20:00 Українські бійці визволили ще кілька населених пунктів на Харківщині.

19:00 У Зеленського різко відповіли лаврову щодо чергової маячні про перемовини: "Денацифікацію ви "обговорили" у Бучі".

Росіяни знову вдарили ракетами по Одесі: пошкоджено аеропорт.

18:00 Вбивають військовополонених: окупанти надіслали українці фото її мертвого сина.

Ірина Верещук повідомляє: "Сьогодні обміняли полонених. Повертаємо додому 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних. Для мене цей обмін особливий: одна з військових жінок на п'ятому місяці вагітності. Хай Бог береже!"

17:00 За суботу в Україні позбулися кількох пам'яток, пов'язаних з росією та СРСР.

16:00 Російські студенти не хочуть слухати пропаганду про Україну: з’явилося показове відео.

15:00 Зеленський поговорив з Макроном по телефону.

14:00 Кримських татар нібито "добровільно" хочуть залучити до участі у війні з Україною з боку росії. Про "готовність" цього народу воювати за путінські наративи заявив керівник невизнаної регіональної національно-культурної автономії в окупованому Криму Ейваз Умеров.

13:00 "Нацисти вже нектуальні?": у мережі висміяли лаврова за нову причину війни в Україні.

12:00 "Багато курять, нервуються?": з’явилися фото наслідків масштабної пожежі в росії.

11:00 Потужна артилерія, яка дістане до Воронежа: яку зброю Захід передає Україні.

10:00 Окупанти вже втратили першу тисячу танків у війні. Загалом, Збройним силам України за 66 днів повномасштабного вторгнення росії вдалося знищити вже 1008 танків та 2445 броньованих машин окупаційних військ.

9:00 У росії інформацію щодо загиблих солдатів в Україні вирішили перевести в розряд "Для службового користування". Тим часом у Пермському краї військовим областю закликав влада не розповсюджувати інформацію про загиблих, посилаючись на те, що це може "викликати резонанс" при проведенні призовної кампанії.

8:00 У росії на острові Сахалін спалахнула велика електростанція, де зайнялося турбінне відділення ДРЕС-2. Одну з наймолодших електростанцій країни-агресора довелося гасити з повітря.

07:00 Ранкове зведення Генштабу:

  • російсько-окупаційні війська намагаються вести наступ на Харківщині, але безуспішно, намагаються розгорнути ППО,
  • у Східній операційній зоні ворог веде наступ у Лиманському (Ямпіль, Озерне, Лиман), Сєвєродонецькому (намагається завершити захоплення Рубіжного), Попаснянському (Калинове та Попасна) та Кураховському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках, також безуспішно
  • на Миколаївщині активізувалися повітряні розвідки супротивником позицій ЗСУ.
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 30.04.2022
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 30.04.2022

06:00 На ранок карта бойових дій в Україні має такий вигляд. На сході українські сили тіснять росіян під Харковом, на південь від Ізюму окупанти не просунулися, наступ частково успішно на захід від Сєвєродонецька.

Мапа бойових дій в Україні на 30.04
Мапа бойових дій на 30 квітня

05:00 Уряд України погодив своїм рішенням законопроєкт про денонсацію угоди з урядом росії про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна та запобігання ухиленням від сплати податків. Відповідно до законопроєкту, буде припинено надання пільгових умов оподаткування резидентам рф, що провадять діяльність в Україні. Поки що резиденти України, які здійснюють діяльність у росії, можуть сплачувати податки там, не сплачуючи їх в Україні, а після денонсації така можливість у них зникне. Крім того, денонсація угоди звільнить Україну від взятих на себе зобов'язань з обміну інформацією з росії з податкових питань.

04:00 Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі висловила надію на максимально швидке схвалення конгресом запиту президента Джо Байдена на виділення ще $33 млрд для надання допомоги Україні.

"Ми сподіваємося якнайшвидше прийняти цей законопроєкт", — цитують Пелосі американські ЗМІ.

02:00 Білий дім передав Індонезії, яка прийматиме саміт G20 цьогоріч, що до нього не можна допускати росію, хоча президент рф володимир путін уже прийняв запрошення.

01:00 Минулої доби українські захисники вразили 10 повітряних цілей агресора:

  • 1 штурмовик Су-25;
  • 9 безпілотників "Орлан-10" окупантів.

00:00 Протягом доби 29 квітня військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 14 атак ворога. Українські захисники знищили:

  • 11 танків;
  • 7 артилерійських систем;
  • 27 одиниць броньованої техніки;
  • одну бойову броньовану машину;
  • 14 автомобілів ворога.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили:

  • один літак;
  • 7 БПЛА.

Нагадаємо, що інформація за 27 квітня доступна у трансляції: "Війна – день 63: ЗСУ контратакують попри тиск окупантів, путін заговорив про переговори".

Події російсько-української війни за 28 квітня описані у матеріалі: "Війна — день 64: росіяни тиснуть на Донбасі, а Кремлю пророкують швидкий провал".

А про ситуацію в країні за 29 квітня можна прочитати у новині: "Війна — день 65: росіяни криють ракетами Київ та Харків, а США ухвалили ленд-ліз".