Війна — день 90: три місяці Україна за допомогою десятків країн світу відбиває російську навалу

Читать на русском
Автор
5371
Українські військові тримають оборону та завдають втрат росіянам
Українські військові тримають оборону та завдають втрат росіянам

Оперативно про головне 24 травня

Україна чинить опір невмотивованому широкомасштабному вторгненню росії 90 днів. Рівно три місяці тому російський диктатор володимир путін, назвавши вторгнення і бомбардування мирних жителів України "спеціальною військовою операцією", назавжди змінив життя мільйонів українців. З того часу російські військові злочинці випустили по Україні тисячі ракет, сотні тисяч бомб та снарядів. Кількість зґвалтованих, замордованих та вбитих росіянами українців поки що не піддається обчисленню, адже не всі тіла жертв окупантів на вже звільнених територіях знайшли та ідентифікували, а про те, що діється на ще окупованих росією територіях, ще тільки доведеться дізнатися. Українським воїнам вдалося вибити окупантів з півночі та частково зі сходу України, проте путін та його війська не припиняють спроб захопити, розграбувати та зруйнувати все нові та нові українські міста і ось уже кілька тижнів із запеклістю штурмують оборонні рубежі українців на Донбасі. Українці ж дають агресорам гідну відповідь, знищуючи техніку та живу силу росіян у кількостях, які б у розвинених країнах вважали за розгром. І можна очікувати, що ефективність українських воїнів щодо очищення рідної землі від окупантів лише зростатиме, адже Україна отримує дедалі більше зброї вже від десятків країн світу.

У цій трансляції "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 24 травня. Проте читачі можуть отримувати новини оперативніше в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Гаубиці "Caesar" вже на передовій, повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

22:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Зокрема, 24 травня, російські фашистські війська здійснили 3 атаки. Наша артилерія завдавала вогневої поразки за накопиченням особового складу та техніки. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – до 180;
  • танків – 2;
  • БМП – 5;
  • БТР – 3;
  • артилерійських систем – 3;
  • мінометів – 3;
  • БПЛА – 3.

21:00 Увечері росіяни обстріляли прикордонні райони Сумської області. Близько 17:05-17:18 спостерігачі зафіксували 7 вибухів (приходи) з території росії у бік населеного пункту Бояро-Лежачі, ймовірно, з міномету.

20:00 В Угорщині оголосили надзвичайний стан через війну росії проти України.

19:00 Основне з вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:

  • Противник веде наступ у напрямку міста Лиман (північний схід Донецької області).
  • Ворог веде наступ у напрямку міста Сєвєродонецьк (Луганська область), бойові дії продовжуються.
  • На Бахмутському напрямку противник настає в районах сіл Липове та Білогорівка.
  • Противник не припиняє мінометний та артилерійський обстріл позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски та Мар'їнка.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгострокові рейтинги ризику контрагента ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, ТАСкомбанку, Райффайзен Банку, банку "Восток" та банку "Південний" з "Caa1" до "Ca з нової методології. Зниження обумовлено зниженням суверенного рейтингу України до Caa3 з Caa2 з негативним прогнозом.

18:00 Російські війська обстріляли Слов'янськ на Донеччині касетними снарядами, ніхто не постраждав, повідомив голова Слов'янської міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях.

17:00 Російські окупанти захопили Світлодарськ (Донецька обл.).

16:00 Українська прокуратура встановила особи та заочно повідомила про підозру п'ятьох військовослужбовців ЗС рф та трьох "вагнерівців", які вбили старосту села Мотижин Київської області та катували мирних жителів.

У лікарнях України перебуває близько 1,5 тис. пацієнтів із діагнозом "коронавірусна хвороба", повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я з посиланням на головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна.

15:00 Рада ЄС схвалила виділення Україні четвертого траншу допомоги з Європейського фонду миру у розмірі 500 млн євро, які дозволять ЄС підтримати українську армію озброєнням.

Росіяни обстріляли "Азот" в Сєвєродонецьку, де облаштовано кілька бомбосховищ, — чотири людини загинули.

Наслідки обстрілу "Азоту" в Сєвєродонецьку 24.05.2022

14:00 міністр оборони росії сергій шойгу заявив, ніби рф "спеціально" гальмує наступ в Україні.

13:00 ПЦУ хоче створити чоловічий монастир "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра" у складі української церкви.

12:00 Вже 20,7% території України тимчасово окуповані рф – Forbes. Це приблизно 125 тис. км² українських території. До 24 лютого ці цифри були іншими, — 43 тис. км² або 7% української території.

Оприлюднено нові опитування від КМІС:

  • всього 1 з 10 українців готовий відмовитися від деяких територій для якнайшвидшого досягнення миру, у той час як 82% вважають, що цього не можна робити за жодних обставин; серед жителів окупованих територій 18% ладні йти на поступки;
  • в середньому 39% українців вважають, що тільки вступ в НАТО забезпечить мир в Україні, а ще 42% опитаних згідні відмовитися від вступу в Альянс, якщо країни Заходу дадуть гарантії безпеки.

11:00 росія перетворила Маріуполь на "могильник" — черги на поховання людей дуже довгі, і тіла лежать прямо на вулицях. А при спробі дістатися "Азовсталю" підірвалися четверо російських військових.

10:00 Президент Філіппін Родріго Дутерте, який називав володимира путіна своїм кумиром і другом, засудив війну проти України і різко розкритикував президента рф: "Ми обидва вбивці, але…"

Джо Байден заявив, що війна в Україні спровокувала гуманітарну катастрофу.

Український спецназ показав феєричне відео, як дрон-камікадзе знищив екіпаж російського танка, доки ворожі військові там розпивали спиртне:

09:00 Втрати росії в Україні на 24 травня:

Втрати росії в Україні на 24 травня:

08:00 Росіяни вночі обстріляли Велику Костромку в Зеленодольській громаді під Кривим Рогом з "Ураганів", постраждали будинки. Також гатили по полям у Широківській громаді Дніпропетровщини.

На північному заході Криму російські військові розгорнули два додаткові зенітні ракетні дивізіони С-400, зростає ризик ракетних ударів по південних областях України.

07:00 Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • ворог намагається штурмувати в Харківській області;
  • готує новий наступ на Слов'янськ, розвернув на околицях Ізюма додаткові підрозділи ствольної артилерії;
  • звужує кільце навколо Сєвєродонецька та може піти на форсування річки Сіверський Донець неподалік;
  • перегруповується для поновлення наступальних дій у напрямку Запоріжжя.
Напрямки штурму на карті бойових дій

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 24.05.2022

5:00 Президент США Джо Байден каже, що росія має розплачуватись за вторгнення в Україну у довгостроковій перспективі, а покарання для неї має бути "показовим"

3:20 У Німеччині кажуть, що нафтове ембарго проти росії може бути запроваджено дуже скоро.

2:00 Нардепи "Слуги народу" внесли до Ради законопроєкт, яким хочуть дозволити командирам ЗСУ позбавляти життя своїх підлеглих у разі, якщо ті самовільно залишають місця дислокації або не виконують наказів.

00:00 Протягом 23 травня українські військові у зоні ООС відбили 16 атак супротивника. Ще на одній локації точаться бої. Минулої доби військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

  • 8 танків;
  • 22 одиниці бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат типу "Гранат" та шість БПЛА типу "Орлан-10".

Протягом дня окупанти обстріляли 38 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 62 цивільні об’єкти.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 21 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 87: окупанти атакують мирні українські міста, а в Україну їде потужне підкріплення".

Інформація за 22 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 88: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна отримує безпрецедентну допомогу".

А головні події за 23 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 89: окупанти намагаються взяти Сєверодонецьк, зазнаючи суттєвих втрат".