Війна — день 162: "вогневий вал" на Донбасі, нова загроза Харкову та Миколаєву

Читать на русском
Автор
16539
Війна в Україні — день 162-й
Війна в Україні — день 162-й

Оперативно про головне за 4 серпня

Упродовж 162 днів російських загарбники ведуть широкомасштабне вторгнення в Україну. Тяжка ситуація на Донбасі, у Пісок та Мар’їнки (Донецька область), де окупанти використовують тактику "вогневого валу" для просування вглиб українських позицій. Про тяжку ситуацію у Пісках також розповів командир відділення окремого мотопіхотного батальйону "Сармат" Сергій Гнезділов. Військовий журналіст Юрій Бутусов вважає, що Україна стратегічно перемагає рф, проте на багатьох ділянках фронту росія володіє тактичною ініціативою через багаторазову перевагу в артилерії. Окупанти, схоже, готують новий наступ на Харків, а також стягують війська на Херсонщину для нової атаки на Миколаїв.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 4 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський заявив, що доповідь міжнародної правозахисної організації Amnesty International про те, що українська армія нібито наражає на небезпеку цивільне населення країни, перекладає відповідальність з агресора — росії, — на жертву — Україну.

22:00 Канада направила до Великої Британії інструкторів для навчання українських військових. "Я санкціонувала відправку до 225 військовослужбовців CAF до Сполученого Королівства, де вони навчатимуть українських новобранців, оскільки вони прагнуть збільшити свої сухопутні сили перед незаконною війною путіна", — написала міністр оборони Канадиу Twitter.

21:00 Уряд України пропонує активізувати спільну роботу за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

20:00 Північна Македонія передала Україні 4 штурмовики Су-25, повідомляють місцеві ЗМІ.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 ЗСУ на Донбасі відійшли з частини позицій, але звільнили два села.

17:00 "Amnesty International працює на путіна": українці в гніві після нової доповіді організації.

Кількість загиблих українських військових після початку повномасштабного вторгнення російських окупантів нараховує тисячі, заявила заступник міністра оборони України Ганни Маляр під час брифінгу. "Ми говоримо про те, що загиблі є з обох боків. Ми говоримо про те, що з українського боку значно менше загиблих, ніж з російського. І ми можемо сказати, що це тисячі, тобто це не сотні", — сказала вона.

16:00 Партизани на окупованому Донбасі: обстріляно авто з місцевими гауляйтерами.

15:40 Правозахисна організація Amnesty International (яка вже неодноразово робила суперечливі заяви, зокрема, захищала радянську символіку в Україні), заявила, що українські військові нібито наражають на небезпеку мирне населення, розміщуючи військових на об'єктах громадської інфраструктури.

В Офісі президента вже дали чіткий коментар: "Будь-які заяви про порушення з боку української армії мають характер інформаційної операції для дискредитації ЗСУ та підриву постачання озброєння з боку західних партнерів", — наголосив Подоляк.

Тим часом російські пропагандисти драматично розповідають про жертви обстрілу Донецька, який нібито вчинили ЗСУ, при цьому видно, що тіла загиблих ворушаться.

14:20 По Україні пройшла хвиля повідомлень ппро замінування, — Кропивницький, Вінниця, Хмельницький, Рівне, Тернопіль, Черкаси б'ють на сполох.

Тим часом ходять чутки, наче в метро Києва розпилили отруйну речовину, — виявилося, йшлося про звичайну перцівку.

12:20 Близько 11 години ворог обстріляв Торецьк на Донеччині, влучив у зупинку, багатоповерхівку, церкву, — вісім загиблих, четверо постраждалих (три дитини і священик), інформує голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Торецьк після обстрілу сьогодні
Торецьк після обстрілу сьогодні

11:40 В центрі Донецьку були вибухи поруч з місцем прощання з терористкою під позивним "Корса", — бойовики традиційно у всьому звинувачують ЗСУ.

Заступник керівника Офісу президента з членства України в ЄС та НАТО Ігор Жовква заявив, що у Зеленського не вірять, ніби росія зважиться провести "референдуми" на окупованих територіях.

Глава Дніпропетровської ОВА показав відео з місця нічного обстрілу "Ураганами" у Широкому:

10:00 Рано вранці росіяни обстріляли Шалигинську громаду Сумщини, було 22 прильоти з мінометів та артилерії, потім було 8 прильотів по Краснопільській громаді та 6 в Новослобідській. Попередньо, обійшлося без людських жертв.

Наслідки обстрілу Сумської області 04.08.2022
Наслідки обстрілу Сумської області 04.08.2022

09:40 Близько 03:30 ранку росіяни обстріляли об'єкт інфраструктури в Запоріжжі, а також завдали ракетних ударів біля села Вільноандріївка та по складах агрофірми в Тернуватській громаді Запорізької області. В Запоріжжі руйнувань зазнала багатоповерхівка та декілька приватних будинків. На щастя, серед людей жертв немає.

Наслідки обстрілу Запорізької області
Наслідки обстрілу Запорізької області

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 04.08.2022
Втрати росії в Україні 04.08.2022

У Миколаєві знову було чути вибухи.

Наслідки обстрілу Миколаєва
Миколаїв після обстрілу

08:15 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі ворог випустив більше півсотні снарядів по Нікополю;
  • до речі, через обстріли з початку війни загинув 131 мешканець Миколаєва, 590 поранені;
  • Білорусь останні дні перевіряє своїх військових та дуже активна на кордоні з Україною, за даними Генштабу, — можливо це робиться для відволікання уваги;
  • росіяни маніпулюють захопленою ЗАЕС і для залякувань, і для того, щоб Україні знизили поставки зброї, — вважають експерти американського Інституту вивчення війни;
  • з 24 лютого українці понад 10 мільйонів разів перетнули державний кордон на виїзд, — дані агентства ООН у справах біженців.

6:30 З'явилися деталі вибухів у Миколаєві. Мер Олександр Сєнкевич розповів, що вони пролунали близько 4 ранку. Під ворожий вогонь потрапили два райони міста. В одному пошкоджено житлові будинки, в другому пожежа. У Миколаєві лунає повітряна тривога.

6:00 Неспокійною була ніч і у Харкові. За інформацією мера Ігоря Терехова, сталося кілька "прильотів" у Немишлянському районі міста. Російські снаряди пошкодили одну з адміністративних будівель. Однак обстріл обійшовся без постраждалих.

5:00 У Миколаєві вранці знову було чути гучні вибухи.

3:00 У Чорнобаївці ЗСУ знищили пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту російських окупантів, повідомили в Оперативному командуванні "Південь"

1:00 Херсонські телеграм-канали повідомляють, що ЗСУ знову вдарили по Антонівському залізничному мосту через Дніпро

00:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що наступні судна із зерном були завантажені та готові відпливати.

Інформацію за 1 серпня можна прочитати у зведенні за понеділок: "Війна — день 159: окупанти переключились на Бахмут, загострення в Косово".

Що сталося 2 серпня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за вівторок: "Війна — день 160: росіяни накопичують сили для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг".

З головними новинами за 3 серпня можна ознайомитись у матеріалі за середу: "Війна — день 161: важка ситуація на Донбасі та загроза Третьої світової через Тайвань".