Війна — день 267: окупанти готуються до важкої зими, але завдають нових ракетних ударів

Читать на русском
Автор
26148
Вторгнення триває 267 днів
Вторгнення триває 267 днів

Оперативно про головне 17 листопада

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 267 днів. На тлі продовження воєнного стану в Україні російські війська концентруються на Донецькому напрямку, продовжуючи обстріли практично на всій лінії фронту. При цьому і окупанти і ЗСУ готуються до настання зими, яка за оцінками експертів ускладнить просування для обох сторін, проте через великі проблеми з забезпеченням росіянам в цю пору доведеться складніше.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Європейський парламент погодив текст резолюції, яка визнає російську федерацію державою-спонсором тероризму, повідомив колишній прем'єр-міністр Литви, а нині член Європарламенту Андрюс Кубілюс.

22:00 Українські експерти вже прибули в Польщу для розслідування падіння ракети, повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба.

21:00 Держкіно заявило, що Юлія Каждан йде з посади директорки Довженко-Центр через булінг. Замість неї призначили режисера та кінокритика Андрія Алфьорова.

20:00 Фахівці "Укренерго" повернули електропостачання близько 70% споживачів у низці областей центрального регіону та підготували високовольтні лінії для підключення у західному та дніпровському регіонах, повідомила пресслужба компанії.

19:00 Попри те, що Ізраїль довгий час утримувався від передачі військової допомоги, країна знайшла інший вихід із ситуації, щоб допомогти Україні. Стало відомо, що Ізраїль погодився профінансувати закупівлю "стратегічного обладнання" для України. З бюджету країни на нього було витрачено мільйони доларів.

18:00 Ракета, яка впала на територію Польщі, вбивши двох фермерів, належала Україні. Такого висновку дійшов голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Севера, спираючись на докази, отримані від НАТО та США.

17:00 Гаазький суд заочно засудив Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення. Пулатова визнано невинним.

Володимир Зеленський привітав рішення суду, але вважає, що його недостатньо.

16:00 Суд у Гаазі ухвалює вирок у справі MH17:

  • малайзійський літак рейсу MH17 у липні 2014 року був збитий ракетою комплексу "Бук", її було запущено з боку окупованого бойовиками "ДНР" селища Первомайське.
  • з травня 2014 року дії так званих "ДНР" повністю контролювала росія.
  • свідчення експерта "Алмаз-Антея" у справі MH17 у суді вважають непереконливими.
  • суд визнав Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка причетними до аварії літака.
  • ЗРК "Бук", з якого збили боїнг, було привезено в Україну з росії, а потім вивезено назад.

15:00 "Байрактара" мало: литовці зібрали на морський дрон для України та вигадали йому жорстке ім’я.

13:40 росія сьогодні здійснила масований обстріл газодобувної інфраструктури України: кілька об'єктів зруйновано, ще кілька отримали пошкодження різного ступеня, — "Нафтогаз України".

Ердоган з посиланням на дані власної розвідки заявив, що ні США, ні росія не вивчають варіанти дій із використанням ядерної зброї.

12:20 Вранці рф атакувала Україну ракетами з літаків стратегічної авіації з району волгодонська, акваторії Чорного моря та дронами-камікадзе з півночі, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

В Ізюмському районі Харківської області російські ракети влучили в об'єкт критичної інфраструктури, постраждали три людини, — голова ОВА Олег Синєгубов.

На Київщині сили ППО успішно збили всі ракети.

11:15 Відомо вже про 14 постраждалих внаслідок атаки по Дніпру. Президент Володимир Зеленський показав відео моменту прильоту.

10:00 У Дніпрі вдарили по двох районах, горить промислове підприємство, відомо про п'ятьох постраждалих.

На Запоріжжі вранці вдарили по Вільнянську, обвалився будинок, в якому жили три сім'ї, — вже відомо про чотирьох загиблих, розвали продовжують розбирати.

Будинок у Вільнянську після обстрілу
Будинок у Вільнянську після обстрілу

09:20 У Дніпрі чули серію вибухів, на Київщині працює ППО.

В Одеській області ворог здійснив ракетний удар по об’єкту інфраструктури, — голова ОВА Максим Марченко.

08:00 У південних та східних областях повітряна тривога. На Харківщині, Полтавщині та Дніпропетровщині попереджають про високу ймовірність ракетних ударів.

07:00 Головні новини на ранок:

  • вночі були повідомлення про вибухи на Запоріжжі, зранку був вибух в Одесі (попередньо ППО);
  • "бавовна" сталася в районі Джанкоя, попередньо завдали удару по військовому аеродрому росіян;
  • ворог перейшов в атаку в районі Гуляйполя на Запоріжжі, хоче продати росіянам якусь "перемогу" хоч на тому напрямку, — Арестович;
  • після обстрілів 15 листопада постраждали Рівненська та Хмельницька АЕС;
  • якщо ми переживемо цю зиму, то переможемо у війні, — Зеленський;
  • у Чорному морі в рф напоготові всього 4 "Калібри".

3:00 Журналісти оприлюднили показове порівняння ракетних ударів по Україні 10 жовтня та 15 листопада.

00:30 Польща не буде пускати в дію 4 статтю НАТО про консультації.

"Розвиток подій призвів до того, що ми змогли зробити висновок, що це не був навмисний напад на польську територію, і тому ми не задіяли статтю 4. Такий підхід був добре сприйнятий нашими союзниками", – пояснив прем’єр Польщі Матеуш Моравецький.

З даними за 14 листопада можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 264: бої йдуть на всіх напрямках, а Зеленський приїхав до Херсона".

Нагадаємо, про події 15 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 265: ЗСУ продовжують тиснути на окупантів, а росії "світять" виплати репарацій".

Про те, що відбувалося 16 листопада, можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 266: ракетний терор Росії дістався Польщі, чим дадуть відповідь Варшава і НАТО?"