Війна — день 268: перебої зі світлом, запеклі бої на Донбасі

Читать на русском
Автор
26204
Війна в Україні — день 268
Війна в Україні — день 268. Фото Телеграф

Оперативно про головне 18 листопада

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває 268 днів. На Донеччині росіяни продовжую атакувати біля Бахмута та Авдіївки, а на Луганщині ЗСУ ведуть бої на лінії Сватово-Кремінна. Загарбники продовжують бити ракетами по мирних мешканцях та критичною інфраструктурою України. Через це в країні посилилася ситуація з електропостачанням. На міжнародній арені відбулася знакова подія — у Нідерландах було поставлено крапку у справі про катастрофу малайзійського пасажирського літака на Донбасі у 2014 році.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти завдали ракетного удару по Запоріжжю, внаслідок чого було пошкоджено промисловий об'єкт

22:00 Зеленський заявив, що росія втрачає підтримку африканських країн, про що свідчать підсумки голосування ООН щодо засудження агресії рф проти України. За його словами, там починають розуміти, що саме дії Москви призвели до проблем із цінами на продукти харчування.

21:00 В Укренерго спростували інформацію про те, що Україна нібито продовжує експортувати електрику

20:00 Країни "Великої сімки" 23 листопада оголосять, на якому рівні буде встановлено цінову межу для російської нафти, повідомляє Bloomberg. Відомо, що раніше обговорювалося встановлення верхньої межі в районі 40-60 доларів за барель — діапазон від собівартості видобутку в росії до довоєнного рівня. Мета обмеження — утримати російську нафту на ринку, щоб уникнути стрибків цін, і в той же час скоротити доходи рф.

19:00 Українські військові зіштовхнулися із першими проблемами, пов'язаними з використанням німецького озброєння. В даний час значна частина самохідних гаубиць PzH 2000, поставлених Німеччиною, потребують ремонту через інтенсивне використання на фронті.

18:00 Блага цивілізації повертаються: як живе Херсон після деокупації – фоторепортаж "Телеграфа".

17:00 За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, зараз внаслідок російських ударів в Україні виведено з ладу близько половини енергосистеми.

16:00 Чи почав путін втрачати сухопутний коридор до Криму: пояснює військовий експерт.

15:00 ЗСУ дісталися навіть туди? Росіяни заявили про атаку дрону на порт у Краснодарському краї.

14:00 Зеленський ввів до Ставки головнокомандувача двох нових людей — голову Мінінфраструктури Олександра Кубракова та заступника голови ВП Романа Машовця.

13:00 Втеча російських окупаційних військ зі звільненого українськими Збройними силами Херсона стала "дуже болючою" для прокремлівської еліти. Тепер вони нарешті усвідомили, що справжню війну росія вже програла. Відповідну інформацію виданню "Медуза" повідомили близькі до президентської адміністрації та уряду рф джерела. За словами співрозмовників, у кремлі зараз панічні настрої чергуються з думками про реванш.

12:00 росія 17 листопада вдарила по Києву ракетою з імітатором ядерної боєголовки, повідомляє Defense Express, посилаючись на власні джерела.

11:00 Жителі Херсона повідомляють про серію вибухів у порту, деталі поки невідомі.

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс прибув до Києва з офіційним візитом. "Прибув до Києва, щоб обговорити підтримку ЄС для України, зосередитися на екстреній фінансовій підтримці та наших планах на 2023 рік", — каже він.

10:00 З-під завалів житлового будинку у Вільнянську на Запоріжжі, у який вчора рано вранці влучила російська ракета, вилучили вже дев'ять загиблих, розбір завалів продовжується.

Сьогодні по всій Україні застосовуються графіки погодинних відключень. Можливе введення додатково аварійних відключень.

09:10 Зросло число жертв російської агресії проти України серед малечі, — на сьогодні за даними ювенальних прокурорів загинуло вже 433 дитини, ще понад 837 постраждали.

За останню добу росія орієнтовно втратила в Україні ще 350 окупантів:

Втрати росії в Україні 18.11.2022
Втрати росії в Україні 18.11.2022

08:00 Вночі ворог завдав ракетного удару біля будинку культури в одному з сіл Запорізького району, попередньо без жертв, — голова ОВА Олександр Старух.

Наслідки обстрілу під Запоріжжям 18.11.2022
Наслідки обстрілу під Запоріжжям 18.11.2022

В Білгородській області рф заводчан активно вербують у ПВК "Вагнера". Так, за домовленістю з керівництвом Оскольського електрометалургійного комбінату, працівників призовного віку будуть залучати до військових зборів на базі ПВК "Вагнера" терміном 30 днів зі збереженням заробітної плати. Збори планується проводити партіями по 25% працівників зазначеної категорії від комбінату. По завершенню — учасникам буде запропоновано підписати контракт з приватною військовою кампанією.

Тим часом через брак медичного персоналу у бойовиків "лнр" працівників медичних закладів Луганщини зобов’язали стати на військовий облік для подальшого доукомплектування вакантних посад, — Генштаб ЗСУ.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • росія має піти, щоб мир став можливим, проте вона ще не готова до цього, — голова європейсько дипломатії Жозеп Боррель;
  • результати розслідування падіння ракети у Польщі стануть відомі за кілька днів – МЗС Польщі;
  • внаслідок обстрілів в Херсоні загинув місцевий житель, — ОК "Південь";
  • ЗСУ передали достатню кількість зимової форми, проте деінде є нюанси з логістикою, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр;
  • мешканцям багатоповерхівок на зиму краще виїхати за місто через можливе погіршення ситуації з енергопостачанням, — мер Івано-Франківська Руслан Марцінків;
  • влада Донецької області відпрацювала алгоритм дій на випадок можливого ядерного удару;
  • дітей, які залишаються в тимчасово захопленому Маріуполі змусять шити одяг для російських військових; крім того, окупанти мають намір знести майже всю стару частину району біля "Азовсталі", — Маріупольська міська рада.

05:30 У Кабміні розробили план дій щодо відновлення деокупованих територій – Верещук.

05:00 Залужний та Міллі обговорили ситуацію на фронті після масованих атак рф на мирні міста.

04:00 ЗСУ знищили на півдні станцію радіолокації в районі Нової Каховки та бойову броньовану машину в районі Голої Пристані, — ОК "Південь".

03:00 ЗСУ за чотири дні знищили 11 складів із боєкомплектом та одну базу ворога на тимчасово окупованих територіях.

01:00 Міністерство закордонних справ Чехії закликало західні країни не нав'язувати Україні своє бачення кінця війни.

00:00 Атака рф по інфраструктурі України 17 листопада — вторинна робота з неуражених цілях, заявив Олексій Арестович.

"Енергетична інфраструктура є набором різних генеруючих і розподільчих потужностей. Зараз вони б'ють в основному по розподільчих — зрозуміли, що генеруючі вивести не так просто з ладу", — сказав Арестович.

Нагадаємо, про події 15 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 265: ЗСУ продовжують тиснути на окупантів, а росії "світять" виплати репарацій".

Про те, що відбувалося 16 листопада, можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 266: ракетний терор росії дістався Польщі, як відповість Варшава і НАТО?".

З даними за 17 листопада можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 267: окупанти готуються до важкої зими, але завдають нових ракетних ударів".