Війна — день 358: російські атаки розбиваються об Бахмут, а мирні міста страждають від обстрілів

Читать на русском
Автор
21807
Бої за Україну тривають 358 днів
Бої за Україну тривають 358 днів

Оперативно про головне 16 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 358 днів. Окупанти продовжують тиснути на Бахмут, кинувши туди більшу частину ресурсу "ВДВ" та "вагнерівців", проте замість якогось успіху вони лише послабили своє угруповання військ, що може створити сприятливі умови для українського контрнаступу в майбутньому. У ЗСУ при цьому запевняють, що місто є фортецею і залишати його ніхто не планує. Не маючи можливості здолати українських захисників на полі бою, росіяни продовжують обстрілювати мирні міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська обстрілюють Харків та область, повідомив голова ОВА Олег Синегубов. Місцеві пабліки повідомляють про мінімум 7 "вильотів".

22:00 Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда запросив президента України Володимира Зеленського взяти участь у саміті "Великої сімки" у форматі відеозв'язку, повідомляє японське агентство Kyodo з посиланням на джерела в уряді.

21:00 Зеленський виключив можливість відмовитися від будь-яких територій України в рамках можливої мирної угоди з росією.

20:00 Україна націоналізувала низку заводів, які належать російському олігарху Дерипасці. Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд. грн., повідомляє СБУ.

19:00 В окупованому Маріуполі росіяни вже мобілізують бездомних, а також алко- та наркозалежних, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

18:00 Україна повернула з полону 100 українських воїнів та одного цивільного. Серед військових є нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ. 94 з них — захисники Маріуполя, включаючи 63 воїни з "Азовсталі". Українськими воїнами займатимуться медики, бо в них є поранення різного ступеня важкості.

17:00 Володимир Зеленський зателефонував президенту Казахстану Касиму-Жомарту Токаєву. Глави двох країн обговорили співробітництво на міжнародних майданчиках. Казахстан надає гуманітарну допомогу Україні у війні з росією.

16:00 Окупанти вдруге за день обстріляли Вовчанськ. Голова Харківської ОДА повідомляє про загиблого.

15:00 У мережі повідомляють про вибух поряд із військовою частиною рф в районі Армянська в Криму, — самі окупанти заявляють, нібито проводиться "бойове злагодження".

Норвегія затвердила п'ятирічний пакет допомоги Україні на $7,2 млрд, повідомляє голова ОП Андрій Єрмак.

14:00 61% громадян ЄС вірять, що війна закінчиться на користь України, свідчить опитування eupinions. Найбільше вірять в Україну поляки (81%), а найменше, — італійці (51%).

Знайдені уламки ракет Х-101 показують, що росія намагається модернізувати їх і зробити точнішими, але невдало, — представник Генштабу, полковник Микола Данилюк.

12:00 17 лютого запланована зустріч президента рф володимира путіна і президента Білорусі олександра лукашенка, — на ній путін може знову спробувати схилити лукашенка вступити у війну, вважає секретар РНБО Данілов.

11:00 На світанку росіяни вдарили по Зміївці Бериславського району Херсонської області, через пряме влучення в будинок загинуло подружжя.

На Миколаївщині чути вибухи — це тренування українських військових.

10:00 Секретар РНБО Олексій Данілов теж стверджує, що росія може завдати масованого удару 23-24 лютого.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: під час нічної масованої атаки на Полтавщині була зафіксована група ворожих БПЛА, зокрема у Полтавському районі. Працювали засоби ППО. Також ворог ударив ракетами по території області. Дві з них поцілили по об'єкту критичної інфраструктури у Кременчуці. Попередньо загиблих і постраждалих немає.

09:00 Глава МЗС Ізраїлю Елі Коен приїхав із неанонсованим візитом до Києва, щоб зустрітися із Зеленським. Це перший високопоставлений ізраїльський чиновник, який відвідує Україну з початку війни. В плані перемовини з Кулебою, визити у Бабій Яр та Бучу.

У Кривому Розі, Вишгородському районі під Києвом, Івано-Франківській області сьогодні може бути чутно планові вибухи.

За минулу добу росія втратила в Україні багацько танків, засобів ППО, гелікоптер та орієнтовно близько 700 окупантів (без урахування збитих вночі ракет та дронів):

Втрати росії в Україні 16.02.2023
Втрати росії в Україні 16.02.2023

08:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють, що всього ворог запустив 32 ракети повітряного та морського базування (ракети "Калібр", Х-101/Х-555, Х-22, Х-59). Сили ППО ПС ЗСУ знищили 16 ракет, але частина Х-22 досягла цілей та влучила у об'єкти критичної інфраструктури.

В Павлограді на Дніпропетровщині внаслідок ракетного удару пошкоджено промислове підприємство, зруйновано приватні будинки, загинула жінка, ще семеро людей постраждали.

07:00 Ворог змінив тактику обстрілів: спочатку проводить активну розвідку з фальшивими цілями, після чого завдає основного удару. Вночі були прильоти на Півночі, Заході України, Дніпропетровській та Кіровоградській областях, – голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Генштаб ЗСУ: противник зосереджує головні зусилля на веденні наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямах, у районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки та Вугледара. У Криму розпочато масовий збір крові у цивільних, а також активно проводиться пропаганда із залучення до забору крові якомога більшої кількості людей через великі втрати та поранення російських окупантів у всіх напрямках бойових дій. Відкриваються додаткові станції переливання крові у Ростовській, Білгородській та Воронезькій областях.

06:00 Вночі ворог завдав масованого удару по Україні, у Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Черкаській областях чули вбухи, на Львівщині приліт по критичній інфраструктурі.

3:00 Західні чиновники вважають, що новий російський наступ є "скоріше бажанням, ніж дійсністю", оскільки у росії не залишилося необхідних для цього ресурсів

2:00 У Німеччині заявили, що процес навчання бійців ЗСУ управлінню комплексами Patriot йде швидше, ніж планувалося

00:00 Швейцарія дозволила розпочати конфіскацію заморожених активів оточення президента-втікача Віктора Януковича на користь України. Загальна сума складає близько 140,5 мільйонів доларів і залишалася в замороженому вигляді з 2014 року

Про те, що відбувалося 13 лютого, читайте в матеріалі: Війна — день 355: війська росії атакують на Донбасі і обстрілюють мирні міста

Інформація за 14 лютого доступна у зведенні: Війна — день 356: зустріч "Рамштайн-9" та продовження настання окупантів на Донбасі

З даними за 12 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 357: окупанти концентрують сили на Вугледарі, але зазнають тяжких втрат