Війна — день 460: "вагнерівці" виходять з Бахмута, а нічні обстріли продовжуються

Читать на русском
Автор
18933
Бої за Україну тривають 460 днів
Бої за Україну тривають 460 днів

Оперативно про головне 29 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 460 днів. Окупанти перекидають до Бахмута війська з інших частин Донецької області, щоб прикрити виведення підрозділів ПВК "Вагнера" та продовжують робити спроби наступу біля Куп’янська. При цьому місцями у них навіть виходить досягати невеликих успіхів. Водночас росіяни не припиняють тактику масштабного нічного обстрілу, через що страждають мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Терміни щодо того, як будуть рухатись українські війська, ухвалені. Про це заявив у своєму зверненні президент Володимир Зеленський, розповідаючи про засідання Ставки верховного головнокомандуючого, яке пройшло сьогодні.

22:00 Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель вважає, що росія не вестиме переговори, а намагатиметься здобути перемогу у війні. Про це урядовець ЄС заявив в інтерв'ю британському телеканалу Sky News.

21:00 Авіація сил оборони України за добу завдала 15 ударів по районах зосередження живої сили та військової техніки супротивника, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

20:00 Протягом цієї доби противник завдав 53 авіаційних удари і здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Ключовою темою повоєнного устрою України має стати запровадження демілітаризованої зони у 100-120 км на території Білгородської, Брянської, Курської, Ростовської областей росії. Це необхідно, щоб уникнути повторення агресії у майбутньому, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

18:00 Кількість поранених після обстрілу Синельниківського району на Дніпропетровщині зросла до 10 осіб, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

17:00 Співробітники поліції у Києві затримали двох чоловіків, які знімали роботу засобів протиповітряної оборони у столиці.

16:00 Російська авіація скинула бомбу ФАБ-250 на автозаправку в Торецьку. Загинув 28-річний працівник АЗС, ще вісім людей поранені.

Ще одна бомба впала на адміністративну будівлю. Там поранено одну людину. Також пошкоджено банк і навчальний заклад.

15:00 Українська ППО успішно відпрацювала по ворожим цілям під час повітряної атаки 29 травня. Усі російські ракети були збиті у повітрі, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Боєць Національної гвардії України збив з переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла-1" російську ракету, що летіла на Київ.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що має намір підписати закон про боротьбу проти російського впливу і закликав розробити аналогічне законодавство на рівні ЄС, передає агентство Associated Press.

14:00 Вдень 29 травня ворог ударив по Покровській громаді Синельниківського району. Внаслідок обстрілу загинула жінка, ще 9 людей отримали поранення.

Всього тут повністю зруйновано 2 приватні будинки, 30 – розбито.

13:00 У ЗСУ попередньо назвали тип російських ракет, якими у першій половині дня атакували Київ.

12:00 У більшості регіонів України оголошено повітряну тривогу. У столиці вже пролунали вибухи, зафіксовано падіння уламків ракет.

11:00 У Бєлгородській області рф гучно — там рясно "розквітла бавовна".

Бєлгород Шебекіне вибух
Відвести очей неможливо

10:00 У Полтавській області цієї ночі теж було неспокійно. За даними голови ОВА Дмитра Луніна, наші сили ППО змогли збити в небі над регіоном дві ракети і БПЛА.

Губернатор Бєлгородської області в'ячеслав гладков заявив, що Харківщину слід приєднати до його регіону, щоб припинилися обстріли на кордоні. Українці вже масово жартують про необхідність провести референдум про приєднання "БНР" до Харківської області.

9:30 Пресслужба Хмельницької ОВА повідомила про наслідки нічної атаки на область. Російські ракети зачепили кілька об'єктів, зокрема один військовий. Наразі в області закінчують із локалізацією пожеж, а також розпочали відновлювальні роботи злітно-посадкової смуги.

9:00 У Повітряних силах ЗСУ розповіли про результативність сил протиповітряної оборони під час нічної атаки росіян.

Речник ОК "Південь" Владислав Назаров повідомив, що росіяни нарощують присутність військових кораблів у Чорному морі. Станом на ранок 29 травня в акваторії вже спостерігалося два малих ракетоносіїв.

8:00 Генштаб ЗСУ розповів, скільки росіян та їхньої військової техніки вдалося ліквідувати за останню добу:

Втрати армії рф в Україні 29.05.2023
Втрати армії рф в Україні 29.05.2023

07:00 В Херсоні лунають вибухи, — місцеві пабліки.

Ворог продовжує атаки на північний схід від Куп'янська, уздовж лінії Сватове-Кремінна на Бахмутському напрямку та на Донеччині в інших частинах. На півдні окупанти не припиняють обстрілів. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Бої на Донбасі 29.05.2023
Бої на Донбасі 29.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням про те, що відбувається на фронті:

06:00 У "БНР" заявили про нібито збитий "ворожий безпілотник".

05:00 ППО збила кілька дронів ворога над Києвом, зафіксовано випадки падіння уламків на будинки.

03:30 Звуки вибухів чути в Києві та в низці областей України, працює ППО.

01:04 У низці областей України оголошено повітряну тривогу, працює ППО.

01:00 Окупанти 14 разів обстріляли прикордоння Сумської області за день, — ОВА.

00:00 Радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив, що Україна може завершити війну цього року, якщо союзники нададуть необхідне озброєння

З даними за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 457: українські військові тримають Бахмут та б’ють за позиціями окупантів

Про те, що відбувалося 27 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 458: ЗСУ успішно атакують російські позиції, а окупанти продовжують обстріли

Дізнатися про головні події 28 травня можна у публікації: Війна — день 459: окупанти сповільнилися під Бахмутом, а ЗСУ б’ють по тилах