Війна — день 490: окупанти продовжують терор мирних міст, а ЗСУ обіцяють хороші новини з фронту

Читать на русском
Автор
18564
Бої за Україну тривають 490 днів
Бої за Україну тривають 490 днів

Оперативно про головне 28 червня

Українські війська продовжують стримувати російську повномасштабну агресію 490 днів і поступово продовжують звільняти окуповані території. Найбільш помітно їхнє просування на південному напрямку, тоді як на сході наступальні дії ускладнює розгалужена система інженерних укріплень і опорних пунктів під контролем загарбників. Проте у ЗСУ обіцяють, що незабаром українцям розкажуть про "серйозні результати", які порадують усіх. Окупанти своєю чергою продовжують тероризувати мирних жителів та руйнувати цивільні об’єкти.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протягом дня росіяни здійснили 7 обстрілів прикордоння Сумської області. Зафіксовано 36 вибухів. Обстрілів зазнали Білопільська, Краснопільська, Миропільська, Юнаківська громади.

22:00 Бійці зенітно-ракетного артилерійського дивізіону 10-ої ОГШБр "Едельвейс" за допомогою ПЗРК "Ігла" збили російський винищувач Су-25.

21:00 ЗСУ вдалося перехопити стратегічну ініціативу, Сили безпеки та оборони України продовжують ведення наступальних дій, маємо поступ, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у телефонній розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

20:00 Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що найманці російської ПВК "Вагнер" не воюють зараз на фронті.

19:00 Російська влада передала під "попередню опіку" близько 1200 дітей, викрадених з України, утричі більше, ніж у рф заявляли публічно.

Франція готова запроваджувати додаткові санкції щодо ПВК "Вагнера" за її дії в Африці в Україні – ЗМІ.

18:00 Російський диктатор володимир путін став "цілком" ослабленим після спроби заколоту голови ПВК "Вагнера" євгена пригожина, заявив президент США Джо Байден.

17:00 Президенти Польщі та Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа підтримують ідею надання Україні чітких перспектив членства в НАТО.

16:00 У тимчасово окупованій Ясинуватій Донецькій області вибухи у районі залізничного вокзалу, повідомляють місцеві Telegram-канали. У мережі повідомляють, що в момент вибуху в районі вокзалу було скупчення російських окупантів.

15:00 Україна прагне удосконалити свій оборонно-промисловий комплекс до такого рівня, щоб виробляти зброю західних зразків на своїй території, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції.

Рада ухвалила у другому читанні та цілому законопроєкт №9342 про доплати військовим під час військового стану, який має виправити закон про повернення виплат 30 000 гривень.

14:00 До Києва з неоголошеним візитом прибув президент Польщі Анджей Дуда. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським вони обговорюватимуть ситуацію на фронті, можливість скоєння росіянами теракту на ЗАЕС, а також підготовку до липневого саміту НАТО.

Анджей Дуда прибув до Києва. Фото: Kancelaria Prezydenta

13:00 Російські окупанти завдали удару по селу Вовчанські Хутори Чугуївського району. За словами голови Харківської ОВ Олега Синєгубова, внаслідок цього обстрілу загинули троє мирних жителів, які знаходилися біля своїх будинків. Загиблими виявилися чоловіки 48, 45 та 57 років.

12:00 Сенатор-республіканець від штату Айдахо Джим Ріш вважає, що існує досить висока ймовірність передачі Штатами Україні далекобійних ракет ATACMS.

"Я думаю, що така можливість досить висока. Із самого початку я казав — надайте Україні усе, що стріляє, допоки це не ядерна зброя. Будь-яка інша зброя, яка у нас є, повинна бути доступна українцям. Чи то винищувачі F-16, чи ракети ATACMS — усе, що ми маємо", — зазначив Ріш в інтерв'ю "Голосу Америки".

11:00 У ДСНС розповіли, як відбувається розбір завалів на місці вчорашнього ракетного удару по Краматорську. Нагадаємо, що станом на нинішній час відомо про дев'ять загиблих — тіло останнього було знайдено вже вранці.

10:00 Президент України Володимир Зеленський привітав громадян із важливим державним святом — Днем Конституції.

Не забув про те, що головному закону країни виповнюється 27, і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

9:00 Литва придбала дві пускові установки NASAMS, які передасть Києву. Про це у Twitter повідомив президент країни Гітанас Науседа.

Понад дев'ятсот окупантів "привітали" Україну з Днем Конституції, вирушивши прямо в пекло. Так тримати, ЗСУ!

Втрати армії рф в Україні 28.06.2023
Втрати армії рф в Україні 28.06.2023

8:00 Цієї ночі росіяни намагалися атакувати Україну за допомогою "шахедів". Силами ППО знищено шість ворожих дронів.

Також окупанти вдарили артилерією по Дніпропетровщині — є руйнування інфраструктури, на щастя, без жертв.

7:00 Українські захисники перехопили ініціативу під Бахмутом, а також успішно наступають на Запорізькому та Донецькому напрямках. Деталі дізнавайтеся в аналізі актуальних карт боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 28.06.2023
Карта боїв на Донбасі 28.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням новин з фронту:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі у низці областей оголошували повітряну тривогу, пов'язану із імовірним застосуванням балістики. Про конкретні влучання поки невідомо, однак інформація уточнюється;
  • натомість веселу нічку влаштували окупантам – у тимчасово окупованому Мелітополі прогриміло щонайменше шість вибухів. Опісля місцеві мешканці стверджували, що гучні звуки продовжилися, ймовірно, детонував російський склад БК;
  • президент Зеленський звільнив гендиректора "Укроборонпрому" Юрія Гусєва — імовірно за провалену ракетну програму. Новим очільником установи, як відомо, вже призначений очільник заводу імені Малишева (Харків) Герман Сметанін;
  • після переміщення частини "вагнерівців" до Білорусі в НАТО заговорили про серйозну небезпеку для Європи. Генсек Альянсу Єн Столтенберг заявив, що Москві і Мінську надіслали досить читке послання, в якому підкреслено — "НАТО готове захистити кожного союзника, кожен дюйм території НАТО";
  • голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що аби збройний заколот ПВК "Вагнер" тривав у рф ще бодай 48 годин, моральний стан ворожої армії в Україні значно б погіршився. Та, на думку дипломата, "пригожин здався дуже швидко".

3:00 На Черкащині чули вибухи через роботу ППО по російських дронах

1:00 Окупанти запустили дрони по території України через що в частині областей оголосили повітряну тривогу. Про роботу ППО повідомлялося у Дніпропетровській області

00:00 Внаслідок російського обстрілу Краматорська загинули 4 людини, а 42 отримали поранення

З даними за 25 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 487: у росії закінчилася "громадянська війна", а ЗСУ наступають на сході

Про те, що відбувалося 26 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 488: ЗСУ з боями просуваються в районі Бахмута

Як були справи 27 червня, дивіться за посиланням: Війна — день 489: ЗСУ продовжують перемелювати і тіснити окупантів на півдні та сході