Війна — день 547: Україна відзначає свій 32-й День Незалежності

Читать на русском
Автор
18178
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне 24 серпня

Українські військові продовжують просуватися на напрямі Бахмута та в Запорізькій області, а окупанти перекидають війська на напрямок Оріхова. При цьому, за даними військового керівництва, серйозні успіхи є на південь від Роботино, над яким напередодні було урочисто піднято український прапор.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний: ЗСУ перебувають на порозі прориву.

В Запоріжжі під час повітряної тривоги чули вибухи.

22:00 У Севастополі та околицях чули низку вибухів, — окупанти стверджують, що це "навчання".

21:00 США вже з вересня можуть розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16, повідомляє The New York Times.

20:00 Загальна кількість загиблих в Україні, включаючи цивільних та військових з обох боків, за деякими оцінками може сягати півмільйона, — заявили в ООН.

19:00 Зеленський підтвердив відсутність втрат з української сторони під час рейду ГУР у Криму, повідомляє Крим.Реалії: "…Рано говорити про звільнення Криму. Друге – докладна доповідь буде у мене від генерала Буданова. Третє – так, це наші хлопці. Четверте – жертв немає із нашого боку, це хороша новина. Принаймні це те, що я міг по телефону обговорити з керівником ГУР МО", – сказав Зеленський на пресконференції з президентом Португалії.

18:00 Зеленський підтвердив, що Норвегія погодилася передати Україні F-16.

17:00 Німеччина передала Україні новий пакет допомоги:

  • 10 систем виявлення дронів;
  • 40 розвідувальних дронів RQ-35 HEIDRUN;
  • 16 вантажівок Zetros;
  • 510 000 набоїв до вогнепальної зброї.

16:00 ЗСУ уразили одне з місць розміщення техніки підрозділу 58-ї загальновійськової армії рфї. Про це пише "Фокус", посилаючись на дані у мережі.

15:00 Португалія погодилася приєднатися до авіаційної коаліції та навчати українських пілотів на американських винищувачах F-16, повідомив Володимир Зеленський під час брифінгу із президентом країни Марсело Ребелу де Соза у Києві.

14:00 Норвегія передасть Україні зенітні ракети IRIS-T та обладнання для розмінування, про що повідомив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере під час свого візиту до Києва 24 серпня. Він додав, що країна також допоможе з постачанням газу та електроенергії напередодні опалювального сезону.

13:00 Кількість постраждалих через ракетний удар по Дніпру зросла до 10. Троє людей зараз перебувають у лікарні. Йдеться про 55-річну жінку, а також чоловіків 33 та 48 років. Вони у стані середньої тяжкості. Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.

12:00 В Києві відбулися мінімальні урочистості з нагоди Дня Незалежності України. Фотограф "Телеграфу" Ян Доброносов показав, як виглядали Президент та перша леді Володимир і Олена Зеленські, а також Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

День Незалежності України 2023 Київ
Галантність Президента
День Незалежності України 2023 Київ
Ось та сама стіна, котра боронить нас від навали "сусідів"!
День Незалежності України 2023 Київ
Генерал у гарному настрої
День Незалежності України 2023 Київ
Цей погляд!

11:00 Ворог обстрілює Херсон. Про це заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, закликавши місцевих жителів спуститися в укриття.

У Повітряних Силах розповіли, звідки і чим уночі вдарили по Дніпру. Нагадаємо, що внаслідок атаки постраждало семеро людей, шестеро з яких перебувають у лікарні.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 24.08.2023
Втрати армії рф в Україні 24.08.2023

9:00 Президент України Володимир Зеленський потужно привітав співгромадян із Днем Незалежності.

8:00 Росіяни в ніч проти 24 серпня обстріляли Куцурубську громаду на Миколаївщині. ОВА повідомляє про трьох постраждалих.

7:00 Вночі у Дніпрі пролунало кілька вибухів. Більш детальна інформація уточнюється, однак вже відомо про кількох постраждалих.

За попередню добу ЗСУ досягли тактично значних успіхів у районі Роботиного та навколо нього на заході Запорізької області. Вони розширюють успіх, що ставить під загрозу другу лінію оборони ворога. Деталі шукайте у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв у Запорізькій області 24.08.2023
Карта боїв у Запорізькій області 24.08.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 З Днем Незалежності, друзі! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі сигнали тривоги неодноразово лунали в низці східних, центральних та південних регіонів України. Зокрема, вибухи чули щонайменше жителі Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. Чекаємо реакції місцевих ОВА;
  • також вибухи лунали в одному із районів окупованого Донецька. Над містом бачили дим — начебто від пожежі, що почалася після гучних звуків;
  • керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що наразі ЗСУ мають можливість фактично ударити по будь-якому військовому об'єкту окупантів на території захопленого ними Криму;
  • в росії "мало що відбувається, за чим не стоїть путін", — такою реакцією обмежився президент США Джо Байден на новину про падіння літака очільника "вагнерівців" євгенія пригожина. При цьому політик додав, що не знає деталей щодо смерті пригожина, тож звинувачувати російського диктатора прямо не може;
  • росіяни перекидають частину своїх військ із Херсонщини до Запорізької області. За словами очільниці пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, це ворог вимушений робити через велику кількість втрат.

3:00 Окупанти обстріляли Дніпропетровську та Запорізьку області, повідомлялося про роботу ППО

1:00 У США кажуть, що не здивовані ситуації із літаком пригожина

00:00 У росії завершили пошукові роботи на місці падіння літака ватажка ПВК "Вагнера", також знайшли тіла всіх десяти загиблих. Тепер їх спрямують на ідентифікацію.

З даними за 21 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 544: ЗСУ ламають оборону окупантів на півдні, а росіяни просуваються на сході

Про те, що відбувалося 22 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 545: ЗСУ досягли успіху на півдні, а окупанти активізувалися на сході

Інформацію за 23 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 546: ЗСУ продовжують звільняти українську землю, а окупанти втрачають бойовий дух