Війна — день 548: росія не припиняє обстрілів, поки ЗСУ перебувають на порозі прориву

Читать на русском
Автор
18716
Настав черговий день спротиву російським окупантам
Настав черговий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 25 серпня 2023 року. Хоча російські окупанти ніяк не припиняють обстрілів, українські військові досягають все більше нових успіхів. Більше того, головнокомандувач Валерій Залужний стверджує, що Збройні сили України перебувають "на межі прориву".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про атаку "Шахедів" на Харків, місцевих закликають знаходитися в укриттях.

22:00 Загроза задіяння ворогом дронів типу "Шахед" у Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях.

21:00 Зеленський у вечірньому зведенні: "Усі домовленості, які ми привезли додому від наших партнерів, уже почали реалізовувати. Передусім літаки F-16. Готуємо й нові наші міжнародні заходи на осінь, нові кроки у відносинах із партнерами, які мають посилити Україну. Осінь буде насиченою з погляду нашої дипломатії".

20:00 На Куп’янському і Лиманському напрямках росіяни після понесених значних втрат здійснюють перегрупування, одночасно перекидаючи з росії знову сформовані бригади та дивізії для підвищення рівня бойового потенціалу та поновлення активних наступальних дій, — заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

19:00 Російські військові проводять бойове злагодження та випробовують системи ППО України, тому почастішали злети МиГів і відповідно масштабні повітряні тривоги, — речниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

18:00 Латвія передала Україні гелікоптер Мі-17, — міністр оборони Латвії Інара Мурнієце.

17:00 Нідерланди передадуть Україні майже всі свої винищувачі F-16, але декілька залишать для навчання українських пілотів, — міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

16:00 Російські солдати під час ближнього бою переплутали окоп і стрибнули прямо до рук воїнів Міжнародного легіону ЗСУ, які зайшли до тилу ворога. Замість того, щоб ховатися в окопі зі своїми товаришами по службі або ж відбивати атаку, вони в паніці прибігли у укриття, де їх уже чекали українські воїни. Одного ворога вбито, другого — взято в полон.

15:00 Росіяни на окупованих територіях крадуть український урожай. Вже вкрадено 3,7 млн тонн зерна з них 1,4 млн тонн — із Запорізької області. Урожай вивозять та продають у росії, передає ЦНС.

14:00 Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає реалістичним терміном передачу Україні винищувачів F-16 за 6-8 місяців, адже перед цим мають бути виконані кілька передумов.

За її словами, поки Україна використовує надану їй зброю для самооборони, то має право застосовувати її так ефективно, як може.

13:00 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо за поданням уряду схвалив рішення про надання 18-го пакета військової допомоги Україні.

Як пише сайт уряду Фінляндії, вартість пакета, що включає, зокрема, важке озброєння та боєприпаси, становить 94 млн євро.

Загальна вартість фінської військової допомоги України нині оцінюється у 1,3 млрд євро.

12:00 Очільник ГУР МО Кирило Буданов переконаний, що мобілізація на території рф не припинялася. Ба більше — у кремлі можуть роздумувати над тим, яким ще способом мобілізувати додатково 450 тисяч осіб.

"Призов йде кожного місяця. Називається "прихована мобілізація". Є такий термін. Від 20-ти до 22-ох тисяч щомісяця призивається за мобілізацією. Зараз вони розглядають варіант, це ще не вирішене до кінця питання, по призову додатково 450 тисяч", — зазначив він в інтерв'ю виданню "Крим.Реалії".

11:00 Словенія приєдналася до безпекових гарантій для України, що прописані в окремій декларації G7. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Генштаб ЗСУ поділився оновленою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії рф в Україні 25.08.2023
Втрати армії рф в Україні 25.08.2023

10:30 Окупанти вперше випустили "Калібри" по південних областях із Азовського моря. Зазвичай такі вильоти завжди фіксувалися лише з Чорноморської акваторії. Як зазначила у ефірі телемарафону очільниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, це може свідчити про пошук росіянами нової тактики для здійснення атак. В першу чергу — аби обходити українські системи ПВО.

Тим часом секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що у армії рф немає можливостей перемогти ЗСУ на полі бою.

9:00 Чотири ракети та безпілотник — таким був нічним "улов" наших сил ППО! Дякуємо за закрите небо!

8:00 Минулої доби українські війська вели наступальні операції на двох ділянках фронту і просунулися в районі Бахмута і на заході Запорізької області. У районі Роботиного ЗСУ наблизилися до другої лінії оборони рф, ще більше розширивши прорив російських оборонних ліній, а поблизу Бахмута захопили передові позиції росіян. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 25.08.2023
Карта боїв на Донбасі 25.08.2023

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

7:00 У ніч проти 25 серпня на Крим була здійснена наймасовіша за весь час атака безпілотників. Окупанти, звісно, стверджують, ніби все збили, але при цьому в мережі є дані про влучання в окремі військові об'єкти армії рф.

Неспокійно було і на Одещині – зібрали для вас перші подробиці, котрі повідомив речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук.

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі сигнали повітряної тривоги лунали в окремих центральних та південних областях України. Також на Кіровоградщині та Одещині були зафіксовані вибухи — попередньо, робота засобів ППО. Дані уточнюються;
  • неспокійно було і російським загарбникам. Зокрема, їм довелося полювати на десятки БПЛА над окупованим Кримом, а також насолоджуватися "бавовною" у Тверській та Калузькій областях. Наслідки обіцяли повідомити пізніше;
  • президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із американським лідером Джо Байденом. Він подякував йому за підтримку України та привітання до Дня Незалежності, а також відзначив важливу роль Штатів у нинішній допомозі нашим воїнам;
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив американським партнерам, що ЗСУ — на порозі прориву російської оборони у контрнаступі, пише WSJ.

00:00 У Повітряних силах повідомили, що над Одесою працювала ППО, — за даними моніторингових каналів, був запуск чотирьох "Калібрів" у напрямку Чорноморська. До цього вибухи чули у Запоріжжі під час повітряної тривоги.

На початок дня карта бойових дій від DeepState виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 25.08.2023
Мапа бойових дій в Україні 25.08.2023

Про те, що відбувалося 22 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 545: ЗСУ досягли успіху на півдні, а окупанти активізувалися на сході

Інформацію за 23 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 546: ЗСУ продовжують звільняти українську землю, а окупанти втрачають бойовий дух

З даними за 24 серпня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 547: Україна відзначає свій 32-й День Незалежності