Війна — день 639: росіяни не можуть стримати ЗСУ та залякують українців "масованими ударами"

Читать на русском
Автор
11786
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 24 листопада 2023 року. Збройні сили України повільно, але впевнено досягають успіхів, що не залишилося непоміченим для Європи. Російські окупанти не можуть досягти будь-яких значних досягнень на фронті, тому підло обстрілюють мирних жителів і намагаються поширити паніку, розсилаючи маніпулятивні попередження про нібито підготовку масових ударів по енергетиці.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Група "Шахедів" на межі Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей.

Міносвіти має намір запровадити у університетах пілотні військові кафедри, щоб усі хлопці та охочі дівчата могли пройти курс військової підготовки.

Зеленський звільнив чотирьох заступників командувача Нацгвардії та призначив нових. Згідно з указами, звільнено Сахона, Миколенка, Набока та Кондратюка, призначено Гладкова (першим заступником), Осипенка та Білоуса.

22:00 Кримський міст приречений, далі буде багато сюрпризів, – голова СБУ Василь Малюк.

21:00 Україна найближчим часом отримає додаткові протиповітряні засоби ураження від ракет, щоб ми перш за все зберігали нашу інфраструктуру, — секретар РНБО Олексій Данілов.

20:00 "Наступного року я не вважаю, що хоч якісь вибори будуть: ні президентські, ні парламентські, ні місцеві, ніякі", — керівник фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія. Він також вважає, що війна в Україні має закінчитися або повною перемогою України, або так, як скажуть люди на референдумі.

19:00 В Україні найближчим часом планують провести демобілізацію військовослужбовців строкової служби, термін служби яких уже минув, — секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

18:00 В Україні з'явиться "Армія роботів" й "Армія РЕБ", — очільник Мінцифри Михайло Федоров під час ForbesTech-2023.

17:00 Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги, умовно становитимуть — 9 млрд грн (у 2022 році — 7 млрд грн). Такий підхід до розрахунків є приблизним і може змінюватися по регіонах. На приблизність розрахунків впливає й те, що значна частина тривог припадає на нічний час, — голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

16:00 Зеленський провів нову Ставку, на якій обговорили такі складні питання як мобілізація, демобілізація, ТЦК, ВЛК, ротація, строковики. Міноборони, Генштабу, МОЗ, МВС, МЗС, ДБР було доручено підготувати комплексні рішення.

15:27 Ракети в напрямку Кривого Рогу та Запоріжжя, — Повітряні сили ЗСУ.

15:00 росія могла накопичити до 900 далекобійних високоточних ракет напередодні зими, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Кілька місяців вже немає таких обстрілів, як це було влітку. 100 ракет в місяць вони можуть виготовляти. Тому можна зробити певний математичний висновок, що 870 чи, може, навіть 900 ракет накопичили. Саме така кількість високоточних далекобійних, окрім авіаційних ракет (Х-59, Х-31, Х-35), а також "Онікси", ракети С-300. Ми говоримо тільки про далекобійні ракети", — каже Ігнат.

14:00 Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте прибула з візитом до Києва.

13:00 В рамках ініціативи "подарунок для Путіна" чехи й словаки лише за тиждень назбирали 400 тисяч євро на гелікоптер Black Hawk для українських розвідників (всього потрібно близько 4,3 млн євро).

Російські окупанти могли завдати смертельного удару по Чорнобаївці у Херсонській області через анонс похорону військового, — заявив речник Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

12:00 На Херсонщині СБУ затримала зрадника, який здав власного батька російським військовим, аби отримати "посаду" від зрадника сальдо. Цікаво, що чоловік обіймав посаду депутата в одній із селищній рад області. Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

11:00 У Миколаєві під час оголошення повітряної тривоги пролунало кілька вибухів. Як повідомили пізніше представники місцевої влади, вибухи були контрольовані — ЗСУ знищували залишки "подарунків" від окупантів.

10:00 На фронті минулої доби знищено понад тисячу окупантів! Такі дані повідомляє Генштаб ЗСУ:

Втрати армії рф в Україні 24.11.2023
Втрати армії рф в Україні 24.11.2023

9:00 На Львівщині без електропостачання наразі знаходиться 74 населені пункти. 26 із них — повністю знеструмлені. Як повідомили у Львівській ОВА, причина відсутності світла — несприятливі погодні умови. Ведуться роботи по відновленню електропостачання.

8:00 Минулої ночі окупанти атакували Україну трьома безпілотниками типу "шахед". За повідомленням Повітряних Сил ЗСУ, всі ворожі цілі вдалося успішно знищити!

Результативність ППО 24.11.2023
Результативність ППО 24.11.2023

7:00 Херсон із самого ранку перебуває під обстрілом, повідомляють місцеві пабліки. Насамперед від ударів росіян потерпають жителі Дніпровського та Центрального районів.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що за останню добу на фронті зафіксовано 64 бойові зіткнення. Найбільше — на Авдіївському, Мар'їнському та Бахмутському напрямках.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • у низці регіонів України оголошували повітряну тривогу через загрозу ракетного удару та нальоту "шахедів". Зокрема, ворог кошмарив південь країни та вже традиційно Хмельниччину. Чекаємо інформації від військових про результативність роботи ППО;
  • тим часом неспокійно було і в тимчасово окупованому Криму. Поблизу Джанкоя чули серію вибухів, близько другої ночі росіяни навіть перекривали рух Керченським мостом. Про наслідки атаки поки не повідомлялося;
  • у російському Підмосков'ї ж цієї ночі продовжилася добра традиція палання електропідстанцій. Цього разу горів об'єкт під назвою "Чагіно", який розташований у містечку Любліно;
  • представники естонської влади заявили, що готові закрити кордон для російських громадян, якщо загроза напливу біженців звідти знову зросте. Поки країна лишає пункти пропуску діючими, однак уже має розроблений план по протидії міграційній атаці;
  • у четвер, 22 листопада, військові США на своїх базах у Сирії та Іраку були атаковані ракетами і БПЛА щонайменше чотири рази, пише Reuters.

05:01 Голова Громадської Ради при Одеській ОВА Сергій Братчук показав відео роботи однієї з мобільних груп, які вночі винищують російські ударні БПЛА в небі над Україною.

"Робота мобільної вогневої групи 91-го окремого Охтирського полку оперативного забезпечення вночі", – зазначив він.

03:01 Відбій повітряної тривоги. Стратегічна авіація неактивна, "шахедів" у повітряному просторі України немає.

02:01 По "шахедами" відпрацювала ППО в районі Старокостянтинова після того, як дві групи БПЛА намагалися йти у напрямку міста та Тернопільщини. Йде дорозвідка повітряного простору.

У Джанкої тим часом тривали потужні вибухи.

01:01 "Шахеди" продовжують вештатися повітряним простором України. Наразі загроза діє для Черкаської, Вінницької та Хмельницької областей.

Водночас у тимчасово окупованому російськими терористами Джанкої прогриміли вибухи. Повідомляється, що було щонайменше сім потужних вибухів, інші подробиці поки що невідомі.

00:00 У Повітряному просторі України ворожі дрони, є загроза для Одеської та Кіровоградської областей, попереджають Повітряні сили ЗСУ.

Про те, що відбувалося 21 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 636: бої на сході загострюються, а ЗСУ просуваються на Херсонщині

Інформацію за 22 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 637: ЗСУ тиснуть на Херсонщині, а росіянам доводиться розтягувати сили

З даними за 23 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 638: ЗСУ просунулися на півдні, а окупанти атакують на чотирьох напрямках