Війна — день 157: ЗСУ ведуть успішні бої на Донбасі, росіяни відповідають звірствами проти полонених та цивільних

Читать на русском
Автор
22099
Війна з росією — день 157
Війна з росією — день 157

Оперативно про головне за 30 липня

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває вже 157 днів. Окупанти продовжують штурмувати Донбас, намагаючись рухатися до Бахмута та Авдіївки, попутно отримуючи по зубах на півдні України, де ведеться контрнаступ ЗСУ. Через провали на фронтах загарбники обстрілюють мирні міста. Нікополь обстріляли "Градами" та фосфором, а по Миколаєву вдарили касетними снарядами по скупченню людей. Російський терор не обмежився мирними громадянами. рф вбила українських військовополонених в Оленівці, при цьому цинічно звинувативши у всьому ЗСУ. На звірства росіян відреагував головнокомандувач українськими силами Валерій Залужний.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 30 липня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський закликав усіх громадян країни, які мешкають на Донбасі, евакуюватися з регіону.

22:00 Міжнародне рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий суверенний рейтинг України з CCC+ до CC з подальшим негативним прогнозом.

Президент США Джо Байден повідомив, що знову отримав позитивний результат тесту на COVID-19.

21:00 На залізниці біля Сватового невідомі спалили розподільну коробку управління, якою окупанти доставляли на фронт боєприпаси, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:00 Катарський фонд Qatar Fund For Development у рамках ініціативи UNITED24 передав Міністерству охорони здоров'я України допомогу у розмірі $5 млн.

19:00 Уряд України запровадить обов'язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону, заявила віцепрем'єр-міністр, міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Папа Римський Франциск заявив, що більше не зможе здійснювати пастирські візити настільки активно і не відкинув можливості відходу від справ. "Я не думаю, що зможу продовжувати подорожувати у колишньому ритмі", — сказав він.

18:00 ЗСУ відбили штурми ворога за декількома напрямками. Ворог намагався піти в атаку на:

- Слов'янському напрямку біля Бражківки;

- Бахмутському напрямку — Пилипчатино — Покровське і Доломітне — Травневе;

- Авдіївському напрямку — Новоселівка Друга — Красногорівка та Спартак — Авдіївка;

– Новопавлівському напрямку – Єгорівка – Павлівка.

На всіх напрямках окупанти успіху не мали та відступили. Проте ворог зміг встановити частковий контроль над Семигір'ям на Бахмутському напрямі.

17:00 США розпочали процес придбання норвезьких зенітно-ракетних комплексів NASAMS для подальшої передачі Збройним силам України, заявив представник Пентагону.

16:00 На Софійській площі в Києві родичі українських військовополонених з "Азовсталі" та активісти закликали світову спільноту відреагувати на вбивство військовополонених, яке сталося в колонії в Оленівці (Донецька обл.), та визнати рф державою-спонсором світового тероризму.

Норвегія передала Україні 14 броньованих патрульних машин IVECO LAV III.

15:00 Теракт у Оленівці: в Україні зробили важливу заяву щодо загиблих бійців.

14:00 В оперативному командуванні "Південь" повідомили, що росіяни зараз не можуть використовувати не лише автомобільний міст у Херсоні, а й розташований на схід залізничний міст. По ньому також було завдано удару.

13:00 Міноборони рф озвучило кількість полонених, яких вони вбили в Оленівці.

12:00 росія припинила постачання газу до однієї з європейських країн.

11:30 Росіяни знову зганьбилися в контексті теми масового вбивства українських військовополонених у колонії Оленівки на Донеччині. Цього разу вдалося дізнатися, що окупанти забороняли журналістам знімати частину знищеної будівлі, а також здивуватися агресії російських дипломатів за кордоном. Представники посольства рф у Великій Британії заявили, що підтримують смертну кару для воїнів "Азова", зазначив, що вона має бути максимально принизливою.

10:00 У Харкові гучно — вже після завершення повітряної тривоги мешканці чують звуки вибухів. Інформація про можливі "прильоти" уточнюється.

Тим часом, Генштаб ЗСУ опублікував свіжий звіт про втрати російського війська в Україні. Минулої доби українську землю назавжди покинули 170 ворожих солдатів.

Втрати росії в Україні 30.07

09:30 Міський голова Енергодару Дмитро Орлов прокоментував нічні вибухи в міста. Він наголосив, що треба дочекатися офіційної інформації, але вже відомо про "зліт" в повітря трьох одиниць військової техніки рф, що перегороджувала під’їзд до готелю, де за попередніми даними жили окупанти.

Вибухи в Енергодарі
Після вибуху почалася пожежа

Також голова Міноборони Олексій Резніков після телефонної розмови з головою Пентагону Ллойдом Остіном повідомив про "гарні новини" і появу незабаром засобів "для зміцнення нашої обороноздатності".

Пост Резнікова в Твіттері

07:30 Головне зі зведення Генштабу ЗСУ на ранок 30 липня:

  • На Слов'янському напрямку ворого вів штурмові дії в районах Бражівки та Дмитрівки, успіху не мав, відійшов.
  • Окупанті штурмували в районах Вершини і Травневого, успіху не мали. Біля Семигір’я, Зайцевого та Вершини тривають бойові дії.
  • Ворог вів штурмові дії в районах Пісків та Авдіївки, успіху не мав. Біля Красногорівки бойові дії тривають.
  • На Новопавлівському напрямку тривають бої біля Павлівки, штурмові дії в районі Мар’їнки успіху не мали — росіян змусили відійти.
зведення Генштабу ЗСУ
зведення Генштабу ЗСУ

07:00 Карта бойових дій в Україні на ранок 30 липня виглядає так: ворог намагався прорватися на Донбасі та на Херсонщині, а на Харківщині проводив розвідку.

Карта бойових дій в Україні 30.07.2022
Карта боїв в Україні

06:00 Росіяни спробували контратакувати на Херсонщині — з боку села Брускінське. Проте ЗСУ швидко розгадали їхній задум і дали серйозну вогневу відсіч. Також у Чорному морі зменшилась кількість російських військових кораблів.

Білозірка на карті
Росіяни сподівались дістатися до Білозірки, що на Миколаївщині

05:00 Окупанти обстріляли ракетами Харків: розпочалася пожежа у будівлі навчального закладу

03:30 Ворог вдарив з ракетных систем залпового вогню (РСЗВ) по Нікополю.

03:00 ЗСУ ліквідували на півдні понад 100 окупантів, командний пункт та кілька російських складів із боєприпасами.

01:00 Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив із головою Пентагону Ллойдом Остіном поточну ситуацію: Україні обіцяли "нові засоби для зміцнення обороноздатності".

00:00 Президент України Володимир Зеленський назвав загибель українських військовополонених в Оленівці у п'ятницю свідомим російським військовим злочином.

З головними новинами за 27 липня можна ознайомитись у матеріалі за середу: "Війна — день 154: тривожні новини з Донбасу, "бавовна" триває".

А інформацію за 28 липня читайте у матеріалі за четвер: "Війна — день 155: окупанти чекають на контрнаступ ЗСУ і б’ють ракетами по Україні".

Що сталося 29 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за п’ятницю: "Війна — день 156: трагедія в Оленівці та посилення обстрілів України".