Війна — день 223: ЗСУ продовжують звільняти Херсонщину та знищують окупантів на Донбасі

Читать на русском
Автор
35884
Вторгнення в Україну триває 223 дні
Вторгнення в Україну триває 223 дні

Оперативно про головне за 4 жовтня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 223 дні. Під час контрнаступу ЗСУ продовжують звільняти населені пункти в Херсонській області, а після повернення Лимана окупанти почали серйозно турбуватися про те, що їм доведеться тікати і з Лисичанська. У відповідь на свої поразки росіяни продовжують ракетні обстріли мирних міст, через що страждають пересічні українці.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Офіційно. Кілька населених пунктів звільнено на Херсонщині.

22:00 Трохи подробиць про новий пакет військової допомоги від США. Україна отримає:

- 4 пускові установки HIMARS.

- Більше боєприпасів HIMARS.

- 200 протимінних машин.

- Більше артилерійських систем.

- Артилерійські снаряди для гаубиць.

- Мінне та підривне обладнання.

- Додаткова невизначена зброя.

- Додаткове обладнання.

21:00 Від Кадирова до Навального: Politico видало список кандидатів на крісло Путіна.

20:00 Відбулася телефонна розмова Зеленського з Байденом. Байден заявив Зеленському, що США нададуть Україні черговий пакет військової допомоги обсягом 625 млн дол., в тому числі — нові HIMARS, повідомляє Білий Дім.

Також Байден заявив, що США ніколи не визнають російську анексію території України.

19:00 Міноборони підтверджує звільнення Давидова Броду на Херсонщині. "Український прапор знову майорить над селом Давидів Брід Херсонської області. Українські морські піхотинці впевнено просуваються у бік Чорного моря", – йдеться у повідомленні.

18:00 Офіційно піднято український прапор над звільненим Лиманом, пише глава Донецької ОВА Павло Кириленко. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський передав від військових до Донецької ОВА повноваження з налагодження подальшого життя у звільнених населених пунктах.

17:00 Володимир Зеленський у вівторок офіційно визнав нікчемними укази президента російської федерації володимира путіна з анексії українських регіонів.

16:00 Начебто після концтабору: як знаменитий "Орест" з "Азовсталі" змінився у полоні.

15:00 лукашенко прямо визнав, що Білорусь приймає участь у "спецоперації", як росія називає війну проти України, а також висловив претензію, що Україна так хвилюється можливим вторгненням, у той час як сама стягнули 15 тисяч військових до кордону Білорусі.

Скоро будемо просити населення окупованих територій евакуюватися з міст, аби вони не постраждали при контрнаступі, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

14:00 Зеленський ухвалив рішення Ради нацбезпеки України про неможливість проведення переговорів із Путіним.

пєсков відповів на указ Зеленського словами, що в росії чекатимуть зміни позиції або президента.

Офіційно: над Одесою ППО збила дрон-камікадзе Shahed-136.

12:20 В Одесі чули вибух, — попередньо засоби протиповітряної оборони спрацювали по іранському безпілотнику.

11:20 Рада федерацій рф одноголосно ратифікувала договори про "включення" окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до складу рф. Процедура "приєднання" завершиться внесенням поправок до конституції росії.

10:30 росія може завдати ядерного удару біля кордону України, до того району вже відправили ешелон зі зброєю, пише The Times.

Лідер КНДР Кім Чен Ін підтримав анексію областей України.

08:40 Дніпропетровщина: після нічного обстрілу Нікополь залишився без води, часково без світла, понівечені десятки житлових будинків, школа, аптека, постраждали чотири людини; у Синельниковському районі горіли склади сільгосппідприємства.

росія втратила за добу ще 370 окупантів та 44 танки:

Втрати росії в Україні 04.10.2022
Втрати росії в Україні 04.10.2022

07:35 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі обстріляли два райони Харкова, були прильоти на підприємство та об'єкт критичної інфраструктури; загинула жінка, поїзди "Укрзалізниці" курсують з затримкою;
  • росія заробила понад півмільярда доларів на продажі українського зерна Лівану;
  • акції Tesla втратили майже 9% вартості на фоні скандалу з Ілоном Маском;
  • за минулу добу ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Майорськ, Спірне, Озерянівка, Бахмутське, Кам’янка та Тернові Поди, — Генштаб;
  • у Чорному морі шторм, через що збільшується мінна небезпека, а у росії напоготові 5 ракетоносіїв з 32 ракетами типу "Калібр" на озброєнні.

5:00 США виділять новий пакет військової допомоги на 625 мільйонів доларів. До нього увійдуть 4 додаткові РСЗВ HIMARS

3:00 ЗСУ продовжують знищувати окупантів на сході. За попередню добу було ліквідовано 87 російських загарбників, а також понад 60 одиниць техніки, серед яких 31 ворожий танк, РСЗВ "Ураган" та мінометний комплекс "Сані".

00:20 Окупанти знову завдали ударів по Харкову, за даними місцевих телеграм-каналів, вибух пролунав неподалік центру міста, а деякі райони залишилися без світла

00:00 Американський мільярдер Ілон Маск видав свій "план" щодо мирної угоди між Україною та росією, чим розпалив неабияку суперечку в мережі. Відреагував на це і голова МЗС Дмитро Кулеба

Нагадаємо, про те, що відбувалося 1 жовтня, читайте у трансляції: "Війна — день 220: "котел" для окупантів у Лимані та підрахунки жертв у Запоріжжі"

Інформація про те, що відбувалося 2 жовтня, доступна у матеріалі: "Війна — день 221: росія загрожує ядерною зброєю, а ЗСУ зачистили Лиман"

А дані за 3 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 222: ЗСУ тиснуть окупантів у Херсонській області і продовжують наступ на сході"