Війна — день 453: ЗСУ оточують Бахмут, а окупанти намагаються остаточно захопити місто

Читать на русском
Автор
20601
Бої за Україну тривають 453 дні
Бої за Україну тривають 453 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 22 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 453 дні. Окупанти відправляють у бій усі доступні сили, щоб завершити захоплення Бахмута, проте ЗСУ успішно просуваються на околицях міста, щоб взяти його в оточення. При цьому численні обстріли та бомбардування призвели до того, що від Бахмута вже майже нічого не залишилося. Аналітики при цьому зазначають, що захоплення міста росіянами не призведе до покращення їхнього становища, а тому це матиме скоріше символічне значення для окупантів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Міністр ВПС США Френк Кендалл висловив думку, що передача F-16 кардинально не змінить хід війни в Україні, однак зазначив, що такий крок є важливим у середньостроковій перспективі та надасть українцям можливості, яких зараз у них немає.

21:00 Португалія повідомила, що навчатиме українських пілотів, але літаки не передаватиме, оскільки не має достатньої їх кількості на озброєнні.

20:00 Бійці РДК похвалилися захопленим під час вилазки російським БТРом.

19:00 Через атаку бійців РДК на Бєлгородську область з прикордонного Грайворона в екстреному порядку евакуювали ядерний об'єкт.

18:00 Зеленський розповів, що ПА НАТО визнала російську агресію проти України геноцидом та анонсував нові поставки зброї

17:00 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла, що бої за Бахмут продовжуються і ЗСУ все ще можуть вільно заходити до міста

16:00 У США повідомили, що після початку поставок винищувачів F-16 для ЗСУ вони базуватимуться в Україні.

15:00 Тим часом легіон "Свобода Росії" повідомив про звільнення населеного пункту Козинка у Бєлгородській області. Там заявили, що "Свобода Росії" та РД "рухаються далі".

14:00 З учорашнього дня ситуація на Бахмутському напрямку суттєво не змінилась.

"Наші війська у Бахмуті контролюють певні об‘єкти та приватний сектор в районі "Літак". Ворог здійснює зачистку у районах міста, взятих ним під контроль. Продовжується боротьба за панівні висоти на флангах — півночі і півдні передмістя. Наші бійці не дають ворогу можливості там закріпитись. Наступальний потенціал ворога суттєво знижений, ворогу завдані величезні втрати, ми виграли час для певних дій, про які можна буде розказати згодом",повідомила Ганна Маляр.

13:00 Російські окупанти знову обстріляли Куп'янськ Харківської області у понеділок, 22 травня. Поранення отримали двоє людей.

12:00 В Бєлгородській області росії відбувається щось надзвичайно цікаве і водночас незрозуміле — деякі джерела повідомляють про прорив держкордону українськими танками, у самому Бєлгороді виє сирена повітряної тривоги.

11:00 Російські окупанти назвали "реальну причину", через яку нібито Сімферополь вночі залишився частково без електроенергії. Незважаючи на зафіксований вибух, росіяни заявляють про "аварію через шквальний вітер".

Глава прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк назвала головну мету масованого обстрілу Дніпра.

"Будуть атакувати і намагатися виснажувати конкретні напрямки протиповітряної оборони. Зокрема, зосередившись на цьому напрямку (Дніпро, — ред.) вимірюють, з яких боків може бути захищений або пропущений конкретний удар", — припустила вона.

10:00 Окупанти вже всьоме призвели до блекауту Запорізької АЕС. Обстріл станції вівся вночі, зараз вона працює на дизелі.

9:00 Представники Повітряних сил ЗСУ підтвердили: вночі над Чорним морем наші військові "приводнили" ворожий літак. Також відомо, скільки інших повітряних цілей знищили за ніч наші захисники.

Один із нічних прильотів по Дніпру припав на будівлю ДСНС. Є постраждалий.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті. Окрім великої кількості відмінусованих ворогів — 720 осіб за добу, привертає увагу рядок із літаками-вертольотами — там зазначено, що росіяни таки втратили повітряне судно. Слава ЗСУ!

Втрати армії рф в Україні 22.05.2023
Втрати армії рф в Україні 22.05.2023

У Запоріжжі після нічних вибухів немає електропостачання та води в кількох районах міста. Представники ОВА уже прокоментували ситуацію, запевняють, що це не наслідки російської атаки.

7:00 На ранок понеділка, 21 травня, основні бої із російською армією тривають на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Вагнерівці продовжують бої на західних адмінкордонах Бахмута, тоді як на околицях тривають українські контратаки. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Бої на Донбасі 22.05.2023
Бої на Донбасі 22.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 "Холодноярці" показали руїни, на які перетворився Бахмут після ворожих обстрілів.

05:00 ПВК "Вагнера" не зможе продовжувати вести бойові дії через виснаженість, — ISW.

04:40 По всій Україні оголошувалась повітряна тривога, у деяких містах лунали вибухи.

03:40 У Дніпрі, Запоріжжі та Харкові чути вибухи.

03:00 За добу російські терористи здійснили 11 обстрілів у семи громадах Сумської області, пошкоджено житлові будинки, — ОВА.

02:30 У низці областей оголошено повітряну тривогу.

01:00 Сили ППО знищили ударний безпілотник рф – він намагався атакувати Одеську область.

00:00 За даними моніторингових груп, неподалік від Залізного порту було збито російський літак Су-35, який бомбив Херсонську область

Дізнатися про головні події 19 травня можна в публікації: Війна — день 450: жорстокі бої за Бахмут продовжуються, РФ стягнула туди більшу частину своїх резервів

З даними за 20 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 451: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріл мирних міст

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 452: ситуація в Бахмуті критична, але ЗСУ тримають оборону