Війна — день 562: Україна отримує все більше допомоги та має нові успіхи на фронті

Читать на русском
Автор
16992
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 8 вересня 2023 року. Україна піднімає свої стяги над дедалі більшою кількістю населених пунктів і готується приймати дедалі більше військової допомоги від США. У той час як країна-агресор все більше страждає від нальотів дронів, але не припиняє атак на мирні українські міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ, ймовірно, вдалось прорвати передній край оборони російських окупантів у Запорізькій області, тепер бої тривають в околицях сіл Новопрокопівка і Вербове, — повідомляє естонська розвідка.

22:00 Зеленський про переговори з путіним: "Коли ви хочете прийти до компромісу чи діалогу з кимось, ви не можете зробити це з брехуном. Ви бачили якийсь компроміс з боку путіна щодо інших питань? З Грузією? З Молдовою?".

21:00 У ГУР Міноборони є список найбільш критичних російських стратегічних об'єктів, які підлягають знищенню, і над ним методично працюють, — заявив представник розвідувального відомства Вадим Скибицький.

"Цілей багато. Вони всі пронумеровані, визначені за ієрархією, визначено їх значення, і ми цілеспрямовано знищуємо їх для того, щоб зменшити потенціал рф і досягти ефекту доміно", — сказав він.

20:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі, — обговорили питання, що стосуються фронту, обмінялися думками щодо можливих планів противника, а також обговорили оборонні потреби української армії.

19:00 Число постраждалих внаслідок обстрілу Кривого Рогу зросло до 72, повідомив голова Ради оборони Олександр Вілкул.

Тим часом поліція показала на відео перші хвилини після обстрілу:

18:00 Литва оголосила, що передала Україні 4,5 мільйона набоїв, повідомило у п'ятницю міністерство оборони країни.

17:00 В Україну прибули перші 10 танків німецького виробництва Leopard 1 від Данії, Нідерландів та Німеччини, пише The Guardian. Раніше країни заявляли, що передадуть Україні 100 таких танків.

16:00 У річницю звільнення Балаклії головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав вражаючі відео цієї операції.

15:00 Росіяни розгорнули у Криму нову станцію для запуску "Шахедів" по Україні. За словами спікера Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, це зроблено для того, щоб шлях дронів до цілей був коротшим.

14:00 Загарбники скинули авіабомбу на Херсонщину. Загинули троє цивільних: дві жінки та чоловік. Ще четверо місцевих жителів отримали поранення

13:00 У Кривому Розі завершили рятувальні роботи. Через ракетний удар, за даними МВС, поранення отримали 54 особи, один поліцейський загинув.

12:00 На Кубі заарештували 17 осіб, котрі вербували місцевих чоловіків воювати проти України. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву полковника Міністерства внутрішніх справ Куби Сезара Родрігеса на телебаченні.

11:00 Кількість постраждалих у Кривому Розі вже зросла до 41 особи. Про це повідомив очільник місцевої військової адміністрації Олександр Вілкул.

У Сумах СБУ затримала коригувальницю ударів по місту — нею виявилася громадянка рф. Останні дані кремлівським спецслужбам вона передала 7 вересня, дозволивши їм здійснити чергову ракетну атаку.

10:00 Унаслідок ранкового удару по Кривому Рогу постраждало близько 25 осіб, є загиблий. Приліт припав на місцеву адмінбудівлю.

Кривий Ріг вибухи 8 вересня
На місці удару розгрібають завали

У наших військових є чергові успіхи в контрнаступі на Донбасі. Цього разу їм вдалося просунутися в районі Опитного.

9:00 За даними Генштабу ЗСУ, за попередню добу на лінії фронту зафіксовано 39 бойових зіткнення з ворогом. Також росіяни завдали сім ракетних і 74 авіаційних удари по українській території.

8:00 У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про результативність роботи засобу ППО цієї ночі на Одеському напрямку:

7:00 За минулу добу українські захисники продовжували наступати на Бахмутському та Запорізькому напрямку, здобувши успіхи на обох відрізках фронту. При цьому аналітики Інституту вивчення війни підкреслюють, що ЗСУ можуть прорвати всю російську оборону на півдні країни вже до кінця 2023 року. Однак окремі залишки оборонних ліній ворога можуть становити значні проблеми.

Карта боїв у Запорізькій області 8.09.2023
Карта боїв у Запорізькій області 8.09.2023

У Запоріжжі зранку пролунали потужні вибухи. За попередніми даними, по місту могли вдарити ракетою "Іскандер".

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі ворог вкотре атакував південь України. Звуки вибухів чули в Одесі та області. Дані уточнюються. Під ранок гучний вибух пролунав у Сумах, за даними ОВА, у місті відпрацювали системи ППО;
  • Reuters пише, що Україна проводить підготовку до можливих атак армії рф на енергосистему, покладаючись на західну зброю. Зокрема, велика увага приділяється німецьким системам ППО Gepard і великокаліберним кулеметам типу американського M2 Browning;
  • у Пентагоні заявили, що найближчим часом чекають на проведення першої телефонної розмови очільника відомства та нового міністра України Рустема Умєрова;
  • Європарламент закликав президента Володимира Зеленського ветувати наявний закон про е-декларування, аби повернути документ на додатковий розгляд. Західні партнери вимагають, аби дані про доходи чиновників були у відкритому доступі.

00:00 Українські військові мають успіхи на Мелітопольському напрямі, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр: "У нас на Мелітопольському напрямі є речі, які ми не можемо говорити, але там також живо і є певні успіхи. І коли Збройні сили закріпляться, то можна буде вже сказати публічно".

Повітряні сили ЗСУ повідомляли про запуск двох груп "Шахедів". Повітряну тривогу оголошено в Одеській та Запорізькій областях. У разі оголошення тривоги, — не нехтуйте укриттям.

Карта бойових дій від DeepState на початок дня виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 08.09.2023
Карта бойових дій в Україні 08.09.2023

Інформацію за 5 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 559: просування ЗСУ набирає обертів, а окупанти намагаються наступати на чотирьох напрямках

З даними за 6 вересня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 560: ЗСУ долають зміцнення окупантів, а рф атакує Україну ракетами та БПЛА

Про те, що відбувалося 7 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 561: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти зрівнюють міста із землею