Війна — день 624: окупанти намагаються оточити Авдіївку, а у ЗСУ успіхи на Херсонщині

Читать на русском
Автор
7511
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої в Україні продовжуються, а стрілянина не затихає по всій лінії фронту. Українські військові змогли досягти успіхів на лівому березі Дніпра в Херсонській області та за інформацією західних аналітиків перекинули туди важку техніку. Своєю чергою, росіяни намагаються посилити тиск на Авдіївку, намагаючись взяти її в кільце. При цьому експерти зазначають, що росіяни мають проблеми із запасом ракет, яких вони витратили занадто багато.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни готувалися до штурму на Куп'янському напрямку три місяці, але поки не досягли результатів через велику кількість втрат, повідомив начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо.

22:00 Кореспондент "Телеграфу" побував у Часів Ярі під Бахмутом і розповів про обстановку в місті, — детальний репортаж дивіться за цим посиланням.

21:00 Біля Вербового Сили Оборони змогли зрізати виступ ворога, а біля Новопокровки мали частковий успіх. Тим часом українські ДШВ продовжують вести важкі бої біля Роботиного та Новопрокопівки, — DeepState.

20:00 Литва виділила Україні 2 млн євро на ліквідацію соціальних наслідків війни з росією, передасть по 1 млн євро до Фонду інклюзії Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Фонду солідарності України Банку розвитку Ради Європи (БРС), що підтримує проекти соціального призначення. Таке рішення схвалив Кабінет міністрів країни.

19:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "Найгарячіші напрямки за цю добу – Авдіївський, Марʼїнський, Купʼянський і Бахмутський. Вдячний усім нашим бригадам, кожному підрозділу – за стійкість, за силу, за знищення окупантів. Південні напрямки – хлопці, я вам дякую за вашу міцність! Наша артилерія, наші ракетні війська та кожен, хто допомагає в спеціальних службах, – дякую вам за влучність! Є результати, які надихають. Буде – більше".

18:00 В Севастополі було чутно гучний вибух. Окупанти заявили, що поблизу Севастополя над морем знищили протикорабельну ракету "Нептун".

Через дощі росіяни не кидають в атаки на Авдіївку техніку, здебільшого в бій іде піхота, окупанти групами по 10-15 осіб промацують лінію оборони українських сил на різних ділянках.

"Дуже важкі ґрунти на Донбасі, або як їх називають — глинозем. По них ані колісна техніка, ані броньована їхати не зможуть. Чесно кажучи, дуже складно навіть піхоті пересуватися такими ґрунтами, тому що через 20-30 метрів на кожному черевику — по 3-4 кілограми цього "лінолеуму", — каже голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

17:00 Зеленський підписав закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року.

16:00 Президент Чехії Петр Павел вважає, що поточна ситуація на фронті не свідчить про те, що Україна може отримати військову перевагу.

"Переговори можуть початися наступного року, оскільки розвиток подій не вказує на те, що українська сторона отримає військову перевагу. Час зараз грає на користь Росії, яка має сильнішу мобілізаційну базу для живої сили. Вигравши час, вона також зможе поповнити матеріальну базу, якої їй давно не вистачало. Ми бачимо масові поставки з Північної Кореї, ми бачимо спроби обійти санкції", – сказав Павел.

14:00 Російські військові обстріляли Херсон, загинула одна людина, є постраждалі.

Внаслідок авіаудару росії по портовій інфраструктурі Одеської області загинув 43-річний лоцман 1-го класу Сергій Сурін, повідомляє Адміністрація морських портів України.

12:00 У тимчасово окупованому Скадовську стався крупний приліт по розташуванню окупантів. Повідомляється, що зруйновано будівлю в центрі міста. Навколо дуже багато російських військових. Місцеві повідомляють, що до бази окупантів з'їжджаються "швидкі", дуже багато загарбників отримали поранення.

Приліт у Скадовську 9.11.2023
Зруйнована база окупантів у Скадовську

11:00 Дані, що допомогли ЗСУ успішно атакувати новий російський корабель "Аскольд", передав українським військовим російський офіцер. Інформація обійшлася всього в $1500.

10:30 Президент Володимир Зеленський заявив, що втрати російської армії щонайменше в п'ять разів перевищують втрати ЗСУ. Про це йшлося у його виступі на заході Reuters Hosts Interview, де політик став одним зі спікерів. Конкретної цифри щодо загиблих українських військовослужбовців глава держави не назвав.

9:00 Наші військові за минулу добу ліквідували на фронті понад 1000 окупантів! Так тримати!

Втрати армії рф в Україні 9.11.2023
Втрати армії рф в Україні 9.11.2023

8:00 Вночі на підльоті до Дніпра наші сили ППО збили російську ракету. Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.

7:00 Минула доба на фронті була вельми активною — зафіксовано близько 78 бойових зіткнень із ворогом. Детальніше Генштаб ЗСУ доповів у свіжому ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі повітряна тривога оголошувалася у низці областей. Також повідомлялося про звуки вибухів на Черніговщині та Дніпропетровщині. Дані щодо наслідків уточнюються;
  • секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна має "шалені успіхи" на Кримському напрямку. Зокрема, це стосується регулярного знищення російських складів та ворожого флоту;
  • очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що цілком підтримує рішення Єврокомісії стосовно невиконання України умов про вступу до ЄС. На його думку, через війну в нашій країні відсутня свобода слова, через що існує начебто ризик утиску національних меншин, а також є проблемою неможливість проведення виборів;
  • в Бельгії заговорили про можливість введення санкцій проти Ізраїлю через регулярні обстріли Сектору Газа. Про таку ймовірність йшлося в одному із останніх звернень віцепрем'єрміністерки країни Петри Де Саттер до бельгійського уряду.

3:00 У Дніпрі під час повітряної тривоги пролунав вибух, а моніторингові групи повідомили про те, що у бік міста летіла ракета Х-59. Інформації про прильоти не надходило

1:00 Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Україна має "величезні успіхи на Кримському напрямі". За його словами, це стосується знищення ресурсів окупантів на території півострова та знищення його флоту.

00:00 У ЄС кажуть, що Угорщина не зможе заблокувати надання допомоги Україні

Інформацію за 6 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 621: окупанти сповільнилися на фронті, але активно обстрілюють ракетами

З даними за 7 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 622: у ЗСУ є низка успіхів на фронтах, через що окупанти змушені підтягувати резерви

Про те, що відбувалося 8 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 623: окупанти посилюють тиск на сході і не зважають на втрати