Замах на Шефіра: що відомо на даний момент

Читать на русском
Автор
563
Машина Сергія Шефіра
Машина Сергія Шефіра. Фото telegraf.com.ua

Основні відомі факти на 9:00 23 вересня.

У 10 години 22 вересня невідомий з автоматичної зброї обстріляв машину Сергія Шефіра — першого помічника президента України Володимира Зеленського. Сам політик не постраждав, а ось водієві дісталося три кулі — він у лікарні "Феофанія", його життю ніщо не загрожує. Всього в авто потрапили близько 10 куль з 18 випущених. Попередньо — стріляли із засідки.

На Київщині оголосили спецоперацію. Слідство на місці триває — машину з місця розстрілу забрав евакуатор.

Надзвичайна подія сталася на виїзді з Києва поблизу села Лісники на Новообухівській трасі, біля супермаркету АТБ. Відеокамери магазину вивчають на предмет свідчень події.

Згідно з останньою інформацією на 9 ранку 23 вересня в машину Сергія Шефіра потрапили 12 куль. Вони були, швидше за все, контрабандними та є рідкістю для України. Це кулі 7’62 на 39 мм угорського виробництва.

Локалізація куль на двері й кузові машини, і те, що не стріляли по вікнах може означати, що завдання "вбити" у нападників не було. Про це "Телеграфу" розповів військовий експерт.

Висувалося кілька версій, в тому числі й про участь Росії в цьому нападі. Але в Кремлі офіційно заявили про непричетність.

Серед основних версій МВС — тиск на керівництво України і дестабілізація ситуації. Також напад міг бути пов’язаний з участю президента України в дебатах Генасамблеї ООН для демонстрації нестабільності і криміногенності України. Відзначимо, що сам Зеленський почав свою промову в ООН саме з замаху на Шефіра.

Сергій Шефір розповів, що загроз йому не надходило. Також відомо, що він часто сам водив авто.

Він прокоментував, що версія внутрішнього конфлікту в Офісі президента не відповідає дійсності, а також відзначив героїчну поведінку водія.

Нагадаємо, Київська обласна прокуратура почала справу про замах на 2 і більше осіб.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на напад на свого першого помічника і записав відеозвернення.

"Телеграф" поспілкувався з експертом, який впевнений, що якби Шефіра хотіли б вбити — діяли б по-іншому. Боєць спецназу оцінив напад як спробу залякати.

Було висунуто ще кілька версій причин замаху. Так, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк впевнений, що замах було скоєно, щоб прибрати члена команди президента. Він пов’язує його з законом про олігархів, проведенням судової реформи та детінізацією економіки.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія висунув відразу три версії : боротьба з олігархами, участь Росії і помста Зеленському від кримінальних авторитетів і контрабандистів.

Нагадаємо, "Телеграф" писав, що Сергій Шефір на посаді першого помічника Зеленського з початку травня 2019. Широкій громадськості він відомий був і раніше як творець студії "95 квартал".