Війна – день 48: війська росії здійснили хімічну атаку в Маріуполі та бомблять міста, а у світі чекають дефолту рф

Читать на русском
Автор
8403
Головні новини України за 12 квітня
Головні новини України за 12 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

Україна захищається від російської навали вже 48-й день. Міста України щодня зазнають масованих російських обстрілів та бомбардувань, гинуть мирні українці. Захисники Маріуполя заявили, що росіяни застосували проти них невідому отруйну речовину . Тим часом на звільнених від росіян територіях продовжуються розбори руїн, розкриваються нові і нові злочини окупантів. Проте все це не залишається безкарним: українські військові в запеклих боях завдають істотної шкоди живій силі та техніці супротивника, а країни Заходу та окремі приватні компанії продовжують вводити свої санкції проти України, а також готуватися до позбавлення шляху на головне джерело доходів — імпорт нафти.

У цій текстовій трансляції Телеграф повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 11 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни двічі обстріляли інфраструктуру Миргорода. Нині уточнюють інформацію про постраждалих та руйнування.

В зоні проведення ООС на Донбасі українські військові за день успішно відбили 6 атак російських окупаційних військ. Українські захисники знищили: 2 одиниці автомобільної техніки, 3 артилерійські системи противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один гелікоптер і два безпілотні літальні апарати ворога.

22:00 У СБУ прокоментували затримання Медведчука та опублікували ще одне його фото у наручниках.

У свою чергу Михайло Подоляк висловив переконання, що Медведчуку, щоб залишитися живим, найкраще опинитися за ґратами в Україні, оскільки в росії йому загрожує смерть.

21:00 Українські правоохоронці затримали політика-втікача Віктора Медведчука.

20:00 У Маріупольському морському торговому порту російські окупаційні війська взяли у заручники членів екіпажу суховантажного судна BLUE STAR-1 під прапором Ліберії, з них 18 — громадяни України, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У Ватикані планують влаштувати хресну ходу в Римі, на якій росіянка та українка разом мають нести хрест у римському Колізеї, що вже викликало обурення серед українців.

19:00 Член української переговорної групи, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, із чим зараз проблеми у переговорах із росією.

Заступник мера Маріуполя Сергій Орлов підтвердив скидання із російського безпілотника хімічних речовин на території міста.

"Ми не можемо надати більш детальної інформації, але у нас є підтвердження від військових, що це сталося", — заявив Орлов.

18:00 Артема Ситника звільнено з посади директора Національного антикорупційного бюро України.

В Офісі президента України оперативно відповіли на заяви путіна щодо "захисту мешканців Донбасу" від українських військ.

17:00 Станом на 12 квітня розміновано 168 населених пунктів на території Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Понад 10 тисяч мирних жителів Маріуполя загинули через обстріл російських військ, повідомив мер міста Вадим Бойченко у коментарі Associated Press.

16:00 путін і лукашенко дають спільну прес-конференцію і обидва говорять про вторгнення військ росії в Україну:

лукашенко назвав масові тортури, зґвалтування та вбивства російськими солдатами мирних жителів у Бучі "британською спецоперацією".

путін також назвав скоєні в Бучі військові злочини "фейком".

Також і путін і лукашенко заявили, що росія не мала вибору крім як напасти на Україну.

Словаччина готує повернення своїх дипломатів до Києва, повідомив голова МЗС країни Іван Корчок.

У Німеччині заявили, що навіть у разі різкого припинення росією постачання газу, його запасів вистачить "до пізнього літа або ранньої осені".

15:00 Російські військові активізували обстріли Харкова — у місті вибухи та пожежі.

Центр гуманітарної допомоги у Сєвєродонецьку Луганської області щодня годував, забезпечував ліками та засобами гігієни до 300 людей, але його знищили, — росіяни запустили одразу вісім снарядів по будівлі.

Для наочності наводимо фото "до" та "після".

У Сєвєродонецьку знищили центр гуманітарної допомоги
У Сєвєродонецьку знищили центр гуманітарної допомоги

14:00 Росіяни хочуть заслати вже близько 100 тисяч українців до Сибіру та за Полярне коло.

Держприкордонслужба України оновила список країн, які вже надіслали російських дипломатів:

13:00 кривавий диктатор володимир путін настільки забрехався, що назвав свої цілі в Україні "шляхетними" і заявляє, що у нього нібито не було іншого вибору.

12:00 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла іноземним виданням про масові згвалтування у Бучі, — в одному з підвалів тримали одразу близько 25 молодих дівчат, тепер майже половина з них вагітні.

У Стрию на Львівщині знесли стеллу-пам'ятник радянському солдатові з пам'ятними датами "Великої Вітчизняної війни".

11:00 Українська розвідка стверджує, що найближчим часом можливі вибухи на території росії та тимчасово окупованого Криму, — Росія сама влаштує ці теракти, щоб звинуватити Україну та роздратувати людей.

10:00 На сьогодні домовлено такі гуманітарні коридори:

09:00 186 дітей загинуло в Україні через збройну агресію рф, більше 344 отримали поранення, — ювенальні прокурори.

Вночі був один "приліт" у Дніпропетровській області під Синельниковим, — росіяни влучили у старий млин, ніхто не постраждав, повідомляє голова місцевої ОДА Валентин Резніченко.

На кордоні Харківської області та Білгородської області рф невідомі підірвали залізничні колії, інформують росЗМІ.

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати рф в Україні:

Втрати росії в Україні на 12.04.2022
Втрати росії в Україні на 12.04.2022

08:00 З'явилося відео нічного обстрілу Луганської області:

07:00 Згідно з свіжим зведенням Генштабу, росіяни активно стягують війська до східних кордонів України та посилюють захист під Мелітополем та Іловайськом, — надалі вони намагатимуться захопити Маріуполь, Попасну та Курахове, щоб вийти на адмінкордони Донецької області.

06:00 Свіжа карта боїв в Україні має такий вигляд:

Карта бойових дій Україна 12.04.2022
Карта бойових дій Україна 12.04.2022

5:00 Японія ввела додаткові санкції проти 398 осіб та 28 організацій з росії, включаючи заморожування активів Сбербанку та Альфа-банку. Крім того, країна ввела заборону на нові російські інвестиції.

4:00 Словаччина не відкидає ймовірність передачі Україні своїх винищувачів МіГ-29, оскільки російські підприємства, які їх обслуговували, пішли з країни.

3:00 Європейське поліцейське агентство розпочало пошуки схем, якими користуються росіяни для обходу санкцій ЄС.

2:00 Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс відреагувала на інформацію про застосування хімзброї росіянами у Маріуполі та повідомила про початок перевірок

01:00 Повітряні сили ЗСУ повідомили, що за 11 квітня знищено сім повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак;
  • два вертольоти;
  • чотири безпілотні літальні апарати.

Крім цього, ударні групи штурмовиків Су-25 і бомбардувальників Су-24м на різних напрямках завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях російських окупантів.

ЗСУ за минулий день на Донецькому та Луганському напрямках відбили 6 ворожих атак. "Українські захисники знищили 4 танки, 5 одиниць броньованої та 26 одиниць автомобільної техніки, 8 артилерійських систем противника", – йдеться у повідомленні.

Приватбанк відновив штатний режим Приват24 після регламентних робіт.

00:00 Президент України Володимир Зеленський у своєму щовечірньому відеозверненні заявив, що українська сторона серйозно розглядає заяви окупантів щодо можливого застосування хімічної зброї проти України.

Він також уперше заявив, що ЗСУ могли б деблокувати обложений росіянами Маріуполь, якби отримали достатньо зброї.

Крім цього, Зеленський заявив, що мінування російськими військами української території є свідомим військовим злочином.

Лідер "Азовського Руху" Андрій Білецький повідомив подробиці хімічної атаки росіян у Маріуполі. За його словами, отруйна речовина була застосована на "Азовсталі", де тримають оборону українські захисники. В результаті нападу троє людей мають яскраво виражені ознаки отруєння, їх стан стабільний.

Радник голови Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що інформація про застосування хімічної зброї в Маріуполі перевіряється.

Нагадаємо, що події російсько-української війни за 9 квітня описані у матеріалі: "Війна – день 45: росія цинічно вбиває мирне населення та наступає на Донбасі".

Про те, що відбувалося в Україні 10 квітня, читайте у матеріалі: "Війна – день 46: росіяни штурмують схід та південь України, стягують резерви на "битву за Донбас" .

А з найважливішими для України подіями в країні та світі в ракурсі війни за 11 квітня можна докладно ознайомитися у нашій статті: "Війна – день 47: росіяни перекидають сили на Харків та Дніпро, а Україна посилює армію новою зброєю".