Війна — день 107: ЗСУ дорогою ціною тримають оборону, а окупанти можуть скористатися спекою для наступу

Читать на русском
Автор
20237
Війна в Україні
Війна в Україні

Оперативно про головне за 10 червня

Вже протягом 107 днів українські захисники ведуть війну за незалежність проти російських окупантів. ЗСУ платять дуже дорогу ціну, стримуючи загарбників на Донбасі й не тільки. Окупанти, до речі, націлилися на Запоріжжя та область на тлі імперських заяв глави кремля володимира путіна, який порівняв себе з першим імператором Російської імперії. Пил кривавого диктатора відразу остудив президент України Володимир Зеленський, який ввів проти президента росії персональні санкції. Через спеку рівень води в річці Сіверський Донець упав, а це означає, що окупанти можуть кинути переправи через річку. Раніше ЗСУ розібралися з подібною операцією росіян, завдавши "другій армії світу" нищівну поразку.

У цій статті "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 10 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У зоні Об'єднаних сил за день відбито 14 атак російських окупантів, на двох локаціях продовжуються бої. Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 4 танки;
  • 2 артилерійські системи;
  • 11 бойових броньованих машин;
  • 3 одиниці автомобільної техніки;
  • 1 склад із боєприпасами.

Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:00 ЗСУ відсунули лінію фронту на 5-7 км від Запоріжжя, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

У росії "Комітет проти катувань" внесли до списку незареєстрованих некомерційних організацій — "іноземних агентів".

21:00 У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" у ході бойових дій за день наші воїни знищили:

  • особового складу – 30;
  • танків – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 3.

20:00 Російська прокуратура раптом зацікавилася рецептами коктейлів Молотова, розміщених на сайті "Телеграф" ще в перші дні після початку вторгнення. Наша відповідь передбачувана.

19:00 Свіже зведення від Генштабу ЗСУ.

18:00 Тим часом у Нідерландах завершилося останнє судове засідання у справі загибелі рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній", збитого росіянами у небі над Донбасом у липні 2014 року.

"Оголошення вироку очікується у листопаді або грудні 2022 року", — зазначають у у Twitter Об’єднаної міжнародної групи з кримінального розслідування щодо MH17.

17:00 Абітурієнтам з окупованих територій спростять вступ до вишів.

Пройшов вже 11-й обмін військовополоненими. Подробиці повідомив Віталій Кім.

16:00 Трьох бійців іноземного легіону ЗСУ, які потрапили в полон на Донбасі та були засуджені бойовиками до страти, не мають права на статус військовополонених, заявила представниця російського МЗС Марія Захарова.

15:00 Росіяни хотіли видавати мешканцям Київської області у разі успішної окупації паспорта СРСР, з'ясувала СБУ.

Швейцарія слідом за ЄС сьогодні схвалила шостий пакет санкцій проти рф. Він включає ембарго на російську нафту. Важливо, що під фінансові санкції та обмеження на в'їзд потрапили ще 100 громадян рф та Білорусі.

Багато хто за кордоном вважає, що шанси України на перемогу невисокі, проте знаменитий американський історик Тімоті Снайдер пояснив, чому наявність червоної кнопки не є показником більшої сили чи запорукою перемоги.

13:45 Європейська комісія наприкінці наступного тижня (орієнтовна дата — 17 червня) може офіційно рекомендувати надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Україна має право оборонятися від військової агресії росії, проте великих шансів на перемогу у неї немає, — "підтримав" українців прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

12:30 Росіяни розганяють фейк, ніби на півдні України спалах холери, — влада дала цьому офіційне спростування.

"На 12:00 10 червня 2022 року жодного факту підтвердження наявності збудника холери ні в Одесі, ні на Одещині не виявлено", — йдеться у повідомленні.

11:10 Українські військові збили над Дніпропетровщиною ворожий безпілотник, його уламки впали на Полтавщині.

Політтехнологу Медведчука оголосили підозру в держзраді. Судячи з усього, мова йде про Михайла Погребінського.

Криворіжсталь (офіційна назва АрселорМіттал Кривий Ріг) знову працює.

10:10 ЗСУ вичерпали запаси боєприпасів для артилерії та покладаються на постачання озброєння з боку західних партнерів, — заступник голови військової розвідки України Вадим Скибіцький.

Тим часом у кремлі незадоволені ватажками окупаційної "влади" Мелітополя і вже шукають їм заміну.

09:00 На сьогодні внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 263 дитини, ще 491 постраждали, — ювенальні прокурори.

Свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 10.06.2022

08:10 Вночі російські військові обстріляли Аннівку, Українку та Велику Костромку під Кривим Рогом, а також завдали ракетного удару під Дніпром. Потужна пожежа у Дніпрі, як виявилося, з атакою ворога пов'язана не була.

07:10 Цікаве з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • бої на Донбасі тривають майже без змін, ворог мав частковий успіх штурму напрямку Воздвиженка-Роти (це біля траси М-03 під Бахмутом);
  • у Гомельській області Білорусі до охорони кордону залучили підрозділи спецбригади внутрішніх військ, — ця ділянка кордону межує з Житомирською, Київською та Чернігівською областями України.

06:30 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 10.06.2022

05:00 У Дніпрі на правому березі близько 4 години ранку мешканці почули потужний вибух, потім з'явилася інформація про сильну пожежу.

04:00 Міністр оборони Олексій Резніков обговорив із головою Міноборони ФРН Крістін Ламбрехт пакет військової допомоги Україні від Німеччини.

02:00 Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що його країна почала попереднє розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, та може притягти їх до відповідальності. Проте мова про притягнення до відповідальності путіна не йде.

01:00 Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський не виключив повторної спроби наступу російських військ на Київ, у зв'язку з чим українські війська та силові органи готуються до посиленої оборони області.

00:00 10 червня стартує продаж останньої партії поштових марок "Російський військовий корабель… ВСЬО". Як повідомляє пресслужба "Укрпошти", купити легендарні поштові марки можна у поштамтах областей та сільських відділеннях. Також замовити марки можна онлайн в офіційних магазинах "Укрпошти" на PROM, Kasta, Rozetka, eBay та https://postmark.ukrposhta.ua/. Для покупки онлайн марки будуть доступні з 11:00.

На продаж марок діятимуть обмеження: 2 листи та 5 конвертів та листівок одному клієнту.

З головними подіями за 7 червня можна ознайомитись у нашому матеріалі: "Війна — день 104: на Донбасі йдуть важкі бої, а на півдні ЗСУ наступають".

Зведення головних новин за 8 червня доступне у статті: "Війна — день 105: виснажливі бої на Донбасі та просування ЗСУ на півдні"

Про події, що відбулися 9 червня можна прочитати у нашому зведенні новин за вівторок: "Війна — день 106: важкі бої продовжуються, але росія вже готує "референдуми" в Херсоні та Мелітополі".