Війна — день 105: виснажливі бої на Донбасі та просування ЗСУ на півдні

Читать на русском
Автор
28999
Війна в Україні
Війна в Україні

Оперативно про головне за 8 червня

Ось уже 105 днів українські захисники ведуть тяжкі бої з російським агресором. Поки що ВСУ тримають оборону і лише готуються до великого наступу, який наразі неможливий через перевагу ворога в плані техніки, заявляє президент України Володимир Зеленський. Проте бойовий дух російської армії підірваний, солдати масово відмовляються воювати в Україні. ЗСУ потроху просуваються на півдні країни, істотно змінивши лінію фронту там, а на Донбасі йдуть вуличні бої за Сєверодонецьк.

У цій статті "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 8 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Джон Сіна приїхав до Нідерландів, щоб зустрітися зі своїм фанатом Михайлом Рогожиним, який разом із матір'ю Ліаною зміг виїхати з Маріуполя перед тим, як їхній будинок зруйнували російські окупанти.

21:30 — у США ухвалили рішення про необхідність розширення використання супутників приватних американських компаній для ведення розвідки в регіоні.

Колишній народний депутат від "Слуги народу" Олексій Ковальов на тимчасово окупованій території Херсонської області перейшов на бік російських загарбників.

20:00 У росії відверто дали зрозуміти, що у майбутньому продовжать захоплення нових територій інших держав. Цікаво, що про це заявив глава переговорної групи із Україною Мединський.

19:00 Свіже зведення від Генштабу ЗСУ.

18:00 В українському Міністерстві закордонних справ назвали "пустими" останні обіцянки сергія лаврова щодо розмінування портів в Україні та експорту зерна. Зокрема, у профільному відомстві не вірять, що країна-агресор не скористається ситуацією й не буде наступати на південному напрямку.

17:00 МЗС Канади оголосив про нові санкції проти росії.

"Нові заходи вводять заборону на експорт 28 послуг, життєво важливих для функціонування нафтової, газової та хімічної промисловості, включаючи технічні, управлінські, бухгалтерські та рекламні послуги", — йдеться в повідомленні міністерства.

16:00 В умовах російської агресії проти України величезні масштаби набув волонтерський рух, який намагається забезпечити потреби ЗСУ у спорядженні, транспорті, їжі тощо. На тлі героїчного волонтерства знайшлися й антигерої — шахраї, які намагаються обдурити довірливих співгромадян та виманити гроші нібито "на потреби армії". Наприклад, адвокат Клім Братковський на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що йому зателефонували з невідомого номера під приводом збору коштів на берці для військових вартістю 600 тисяч гривень. Про подібні випадки говорять і самі волонтери, і прості українці.

"Телеграф" склав прості поради для тих, хто отримає дзвінок із пропозицією взяти участь у пожертвуванні на потреби ЗСУ.

15:00 Український журналіст прямо запитав у лаврова про зерно та інше вкрадене в Україні, — той зміг лише відповісти хамством.

14:00 Станом на початок червня 90,3% українців, які взяли участь у всеукраїнському онлайн дослідженні, впевнені в перемозі України.

12:45 В росії заявили, нібито вдарили по бронетанковому заводу в районі Харкова, — судячи з усього, так вони "пояснюють" руйнування супермаркету "Восторг".

Міністр закордонних справ рф сергій лавров відзначився відразу рядом заяв по Україні:

11:00 Повітряна тривога у половині областей України, оголошено ракетну небезпеку.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 08.06.2022

10:00 У харківський супермаркет попередньо влучила ракета "Іскандер" з боку Бєлгорода. На момент "прильоту" в будівлі було троє охоронців, попередньо вони не постраждали.

Тим часом у мережі сміються над черговим "героїчним" роликом "боїв" кадировців із кущами.

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинули 263 дитини, ще 478 постраждали, — ювенальні прокурори.

Вночі під удар потрапив супермаркет "Восторг" в Харкові, у будівлі обвалився фасад.

08:00 У Херсоні та Мелітополі окупанти вже почали готувати "референдуми", також у Херсоні нібито прийматимуть заявки на видачу російського громадянства.

07:00 ЗСУ відбили штурм ворога на Лиманському, Сєвєродонецькому напрямках, тривають бої за сам Сєвєродонецьк та під Слов'янськом, під Ізюмом ворог укріплюється, а на Запорізькому напрямку та під Донецьком вів серйозні обстріли, наносив авіаційні та ракетні удари, — Генштаб;

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 08.06.2022

5:00 Світовий банк схвалив надання Україні пакету допомоги у розмірі 1,49 мільярда доларів США. Ці гроші підуть на виплати зарплат, пенсій та інші, не пов'язані з війною, потреби нашої країни.

3:00 За даними ДПСУ, з початку війни 3250 військовозобов'язаних чоловіків намагалися втекти від мобілізації за кордон через ділянки поза пунктами пропуску, ще близько 900 намагалися залишити Україну по підроблених документах.

1:00 В Оперативному командуванні "Південь" повідомляють, що за минулу добу було завдано чотирьох ракетних та артилерійських ударів по скупченнях російських сил. За попередньою інформацією знищено кілька одиниць техніки та склад боєприпасів.

00:00 Увечері 7 червня російські окупаційні війська знову обстріляли житлові будинки на Олексіївці в Харкові, за попередніми даними 2 особи постраждало, але ця інформація ще уточнюватиметься, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Головні новини за 5 червня доступні у нашій статті: "Війна — день 102: ЗСУ стримують наступ росіян, у помсту окупанти руйнують мирні міста" .

З інформацією за 6 червня можна ознайомитись у нашому зведенні за понеділок: "Війна — день 103: ЗСУ влаштовують пекло окупантам на Донбасі, у відповідь росіяни люто бомбардують міста".

Про те, що відбувалося у вівторок, 7 червня, можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 104: на Донбасі йдуть важкі бої, а на півдні ЗСУ наступають".