Війна — день 109: ЗСУ наступають на півдні України, а росія готується до тривалої війни

Читать на русском
Автор
34115
Повномасштабна війна триває вже 109 днів
Повномасштабна війна триває вже 109 днів

Оперативно про головне за 12 червня

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну триває вже 109 днів. Основні бойові дії розгортаються на сході нашої країни, зокрема страждає Сєвєродонецьк, який окупанти так і не змогли захопити навіть попри артилерійські обстріли та авіаудари. Водночас у ГУР МОУ зазначають, що росія націлена на тривалу війну і поки що не збирається припиняти бойові дії. Тим часом українські дипломати разом із колегами з "Великої сімки" готують проєкт гарантій безпеки для України.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні та світі 12 червня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про сильні вибухи у Харкові та Бахмуті (Донецька обл.).

22:00 У Лисичанську внаслідок російських обстрілів загинула шестирічна дитина, а у Сєвєродонецьку окупанти зруйнували два мости, третій під обстрілами, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

21:00 Збройні сили України змогли зупинити наступ російських військ у Сєвєродонецьку Луганської області, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Складною є ситуація, зокрема, у місті Сєвєродонецьк. Туди ворогом було перекинуто до 7 батальйонно-тактичних груп. Незважаючи на щільний вогонь, нам вдалося зупинити противника", — повідомив він.

20:00 В окупованому Мелітополі прогримів вибух, росіяни заявляють про теракт.

19:00 Свіже зведення ситуації на фронті від Генштабу ЗСУ.

18:00 Ще один іноземний доброволець віддав життя за Україну – на Донбасі загинув британець Джордан Гетлі.

17:00 У мережі ажіотаж навколо відео з мером Дніпра Філатовим у перші дні вторгнення: що він сказав і чи є "зрада".

16:00 ЗСУ відбили кілька атак на Донбасі, росіяни обороняються на півдні: свіжа карта боїв.

15:00 Уряд України розробив два маршрути для експорту зерна, вони проходять через Польщу та Румунію, – заступник міністра закордонних справ Дмитро Сеник.

Тим часом, радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів вважає, що не варто надавати великого значення заявам глави Білорусі олександра лукашенка про введення військ в Україну: "Я називаю Лукашенка флудом, який просто забруднює інформаційний простір. Він — диктатор і може дозволити собі нести все, що спаде на думку. Від цього він нічого не втратить".

14:00 Київ не виключає обміну засуджених у "днр" до смерті британців Шона Піннера та Ейдена Асліна на Віктора Медведчука або навіть воєнної операції щодо їх звільнення, — Sunday Express.

13:00 Ватажок бойовиків "днр" деніс пушилін виступив із цинічними заявами, начебто:

Також тим часом з'ясувалося, що внаслідок ранкових вибухів у Бердянську було знищено військові машини рф.

12:00 До дня росії 12 червня російські окупанти спробували влаштувати мітинги у захоплених Мелітополі та Херсоні, проте їхні спроби не мали успіху.

11:00 Офіцер Генштабу ЗСУ вчинив стрілянину в Києві з присутності дитини, — інцидент обернувся великим скандалом.

Іспанія відмовилася від своїх планів передавати українським захисникам додаткове озброєння у вигляді німецьких танків марки Leopard 2 через незадоволеність Німеччини, пише Spiegel.

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 12.06.2022

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 287 дітей, ще понад 508 постраждали, — ювенальні прокурори.

Внаслідок удару по Чорткову жертв немає; є постраждали, серед яких діти, — голова Тернопільської ОВА Володимира Труша.

08:00 Ранок у Бердянську розпочався з вибухів, півміста без електрики.

Вибух Бердянськ 12 червня
Вибух Бердянськ 12 червня

07:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 07.06.2022

06:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі збираються відвідати Україну перед самітом "Великої сімки" наприкінці червня, — Bild;

рф готує провокації в окупованих містах України до дня росії 12 червня, жителям краще не виходити на жодні акції, — мер Енергодару з посиланням на українські спецслужби;

Біля українських берегів в Чорному морі рф збільшила свій флот на 2 великих десантних кораблі;

МЗС рф погрожує Польщі "співмірною" реакцією, спрямованою на нейтралізацію загроз, у випадку нарощування там сил НАТО;

05:00 Росіяни розгортають додаткові польові шпиталі на Слобожанському напрямку. Силами 442-го військового клінічного госпіталя з міста Санкт-Петербург розгортається польовий шпиталь в Шебекіно Бєлгородської області рф.

04:00 Міжнародна інвестиційна група Solway, яка володіє ТОВ "Побузький феронікелевий комбінат" у Кіровоградській області України, підтвердила свій вихід із російських активів через військову агресію росії проти України.

02:00 Минулої доби в зоні дії Оперативного командування "Південь" українські захисники знищили 13 штук живої сили окупантів, 6 одиниць ворожої техніки, а також 3 польові склади боєприпасів.

01:00 Внаслідок ворожих обстрілів населених пунктів Донецької області 11 червня загинуло 2 особи, ще 10 – поранено, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

00:00 ЗСУ звільнили селище Таврійське на Херсонщині, повідомив Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

Як повідомлялося раніше, всі головні новини за 9 червня доступні у нашому традиційному зведенні за день: "Війна — день 106: важкі бої продовжуються, але росія вже готує "референдуми" у Херсоні та Мелітополі".

З новинами за добу, 10 червня, можна ознайомитись у нашому матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 107: ЗСУ дорогою ціною тримають оборону, а окупанти можуть скористатися спекою для наступу".

А інформацію за 11 червня зібрано у трансляції: "Війна — день 108: окупанти штурмують Донбас, поки ЗСУ відсувають їх від Запоріжжя"