Війна — день 411: окупанти знижують темпи обстрілів і зазнають величезних втрат

Читать на русском
Автор
17669
Бої за Україну продовжуються 411 днів
Бої за Україну продовжуються 411 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 10 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 411 днів. Окупанти знижують темпи обстрілів, що свідчить про наближення кульмінації російського наступу. При цьому активні бойові дії продовжуються на Бахмутському, Лиманському, Авдіївському та Шахтарському напрямах. Вторгнення обернулося для росіян величезною кількістю втрат, але вони так і не змогли досягти своєї мети навіть попри використання ракетного терору.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 росія вивела у Чорне море корабельне угруповання з восьми кораблів та одного підводного ракетоносія.

22:00 Україна потребує мінімум 5 тисяч фахівців для розмінування власних територій, а на повне очищення країни від вибухонебезпечних предметів може піти 30 років, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

21:00 Двоє мешканців Бериславської громади Херсонської області зазнали тяжких поранень внаслідок скидання на них гранати з безпілотного літального апарату російськими окупантами, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

20:00 У Швейцарії виявили 126 випадків порушень санкцій проти росії, проте Державний секретаріат з економічних питань (SECO) досі виписав лише два штрафи через порушення правил експорту до країни-агресора.

19:00 Протягом доби противник завдав 21 авіаційного та 5 ракетних ударів, 4 з яких — із ЗРК С-300 по м. Краматорськ. Також окупанти здійснили близько 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Українські сили щодня знищують бойовий потенціал ворога, який змушений залучати до боїв за Бахмут спецназівців та десантно-штурмові підрозділи, заявив командувач Східного угрупування військ генерал-полковник Олександр Сирський.

17:00 В результаті обміну з рф повернулися 100 українських громадян — це військові, моряки, прикордонники, нацгвардійці.

16:00 Німеччина передала новий пакет воєнної допомоги Україні. До нього увійшли розвідувальні дрони для ЗСУ. Частина техніки поставлятиметься зі складів бундесверу, а інша частина – від промисловості, що фінансуються коштом ініціативи уряду щодо модернізації.

15:00 На Авдіївському напрямку ЗСУ знищили російський бойовий гелікоптер Мі-24. Про це повідомила 110-а окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

14:00 Самопроголошений білоруський лідер олександр лукашенко зустрівся з російським міністром оборони сергієм шойгу. Представники країн, які ворогують з Україною, обговорили домовленості щодо гарантій безпеки, які надавалися в рамках Будапештського меморандуму.

13:00 В Україну повернулись ще 24 дитини, яких депортували окупанти. Це була одна з найскладніших рятувальних місій, йдеться у Telegram-каналі голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна. Росіяни влаштували дітям 13-годинний допит, а пізніше змусили брати участь в пропагандистському репортажі.

"Але головне, що тепер діти вдома, зі своїми рідними. Сміливі жити, сміливі знову бути щасливими",- додав Прокудін.

12:00 Боротьба із "рускім міром" продовжується на всіх фронтах, враховуючи релігійний. Одна із головних провокаторок конфлікту під Києво-Печерською лаврою Вікторія Кохановська сьогодні отримала повістку до СБУ.

Вікторія Кохановська, УПЦ МП, повістка в СБУ
Повістка для Кохановської

В Укроборонпромі показали, як на перемогу України працює вітчизняна техніка.

11:30 Російські загарбники збираються виселити ціле село у Маріупольському районі. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. За його даними, "виселенню" підлягає село Лісове, яке розташоване поряд з смт Микільське. Населений пункт маленький, у ньому мешкає близько десяти сімей, у тому числі й переселенців із Маріуполя. Однак окупантам начхати — вони хочуть розташувати тут свої війська.

11:00 Служба безпеки України затримала на Миколаївщині чергового "навідника" російської армії. Слід зазначити, що він збирав дані щодо розташування українських військових, а також шукав інформацію про оборону Південноукраїнської АЕС.

10:00 РосЗМІ повідомляють, що Курськ відмовився проводити головний парад до Дня перемоги — через безпекову ситуацію.

США могли шпигувати за українським президентом Володимиром Зеленським. Про це повідомляє CNN із посиланням на чергову партію "злитих документів".

Радниця з питань комунікацій Керівника Офісу Президента України Дарія Зарівна показала фото з Бахмута, куди попри всі обстріли теж прийшла весна.

09:30 Постійний представник президента України в Криму Таміла Ташева заявила, що російські громадяни мають якомога швидше покинути територію півострова, інакше їх доведеться виселяти примусово.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський підтвердив, що окупанти в Бахмуті перейшли до тактики "випаленої землі". Подібні дії практикувалися під час війни в Сирії.

08:00 Очільниця МЗС Німеччини Ненсі Фезер вважає, що російським спортсменам слід заборонити в'їзд до країни, якщо Міжнародний олімпійський комітет допустить їх до змагань. Участь росіян у спортивних заходах чиновниця називає "ляпасом для українських спортсменів".

"Якщо ми організовуємо міжнародні змагання в Німеччині, то ми можемо діяти відповідним чином. Тут ми завжди будемо діяти з чіткою позицією", — підкреслила Фезер. — Пропонувати палію війни путіну пропагандистську сцену означало б зрадити всі цінності спорту".

Генштаб ЗСУ надав свіжу статистику щодо ліквідованих окупантів на фронті. За минулу добу ЗСУ відправили до пекла близько 670 загарбників.

Втрати росії в Україні 10.04.2023
Втрати росії в Україні 10.04.2023

07:00 Російські окупанти продовжують атакувати на сході та накопичувати силу задля поглиблення оборони на півдні України. В деяких місцях ворог просувається. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій від Інституту вивчення війни.

Карта боїв за Бахмут 10.04.2023
Карта боїв за Бахмут 10.04.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 Зібрали трохи нічних новин, які ви могли проспати:

  • пізно ввечері російські загарбники застосували на Херсонщині бойову авіацію. Кілька керованих авіабомб були випущені по Новобериславу, також дісталося Кізомису Білозерської громади. Попередньо, за даними ОВА, обійшлося без жертв;
  • очільник "вагнерівців" євген пригожин заявив, що Україна начебто зібрала для контрнаступу 400 тисяч військовослужбовців. Звідки він взяв подібні дані, не уточнюється;
  • в тимчасово окупованому Мелітополі окупанти почали забирати у окремих гауляйтерів видані російські паспорти, аби ті не могли втекти, — Центр національного спротиву.

росіяни підірвали міст у Хромовому: але загрози оточення ЗСУ в Бахмуті немає, — Череватий.

04:00 Нетаньягу розпорядився почати в Ізраїлі мобілізацію резервістів.

03:00 росіяни завдали ударів по Херсонській області керованими авіабомбами, а також скинули бомби з винищувачів, — ОВА.

02:00 В ірані заявили про успішні випробування нового дрону "Me’raj-532".

01:00 В Маріуполі окупанти зносять залізничний вокзал, — заступник мера Андрющенко.

00:00 За даними ЗСУ, біля Мар’їнки та Авдіївки росіяни щодня втрачають близько двох рот особового складу.

З даними за 7 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 408: росіяни продовжують безрезультатно штурмувати Бахмут

Про те, що відбувалося 8 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 409: окупанти зазнають втрат під Авдіївкою, а ЗСУ готуються до контрнаступу

Інформація за 9 квітня доступна у зведенні: Війна — день 410: Донбас залишається епіцентром активних бойових дій, найзапекліші бої ведуться за Мар’їнку