Війна — день 413: окупанти тиснуть на сході і окопуються на півдні

Читать на русском
Автор
13732
Бої за Україну продовжуються 413 днів
Бої за Україну продовжуються 413 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 12 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 413 днів. Окупанти не залишають спроби продавити українську оборону на сході України, а на півдні створюють нові укріплення. Просування окупантів фіксується у Бахмуті, тоді як на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах відбуваються активні бої. При цьому в самому Бахмуті окупанти з числа найманців ПВК "Вагнера" зазнають серйозних втрат і незабаром можуть припинити впливати на перебіг війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Якщо відео із стратою полоненого справжнє, росія стане в один ряд із ІДІЛ, заявив президент Чехії Петр Павел.

22:00 росія продовжує розміщувати свої авіаційні угруповання на території Білорусії. Однак їхня кількість зменшилася, свідчать дані моніторингової групи "Білоруський Гаюн".

21:00 У росії помер пропагандист едуард багіров, який підтримував повномасштабну війну проти України та закликав до "ударів по центрах ухвалення рішень". Протягом останнього тижня той перебував у комі, у нього "відмовили всі органи", – повідомляють російські ЗМІ.

20:00 Світовий конгрес українців передав Силам територіальної оборони ЗСУ 25 британських броньованих машин.

19:00 США ввели санкції проти десяти компаній з росії. А також проти 12 компаній з Китаю та по одній з Вірменії, Сирії та Туреччини за допомогу рф.

18:00 США здійснюватимуть додаткові поставки озброєння в Україну, зокрема йдеться про танки Abrams та БМП Bradley, заявив на пресконференції у Вашингтоні після зустрічі з віцепрезидентом США Камалою Гарріс прем'єрміністр Польщі Матеуш Моравецький.

Уряд Нідерландів працює над припиненням імпорту зрідженого природного газу з росії, сказав міністр енергетики Нідерландів Роб Еттен.

17:00 Іспанія планує відправити шість Leopard 2A4 до України найближчими днями. Ще чотири танки перебувають у ремонті, заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес.

16:00 Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про припинення дії угоди з Білоруссю про взаємний захист держсекретів.

15:00 У Європейському союзі заявляють, що у разі підтвердження справжності страти українського військовополоненого шляхом обезголовлення це буде ще одним брутальним нагадуванням нелюдяності війни, яку проти України веде росія. Усі злочинці мають бути притягнуті до відповідальності.

14:00 Росіяни проводять примусові медогляди для дітей на тимчасово окупованих територіях. Мета — депортувати в рф на так зване "лікування", повідомляє Центр національного опору.

13:00 Міністерство закордонних справ України закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на відео страти українського полоненого росіянами у контексті розслідування військових злочинів та злочинів проти людства, скоєних громадянами росії на території України.

12:00 У "секретних документах" США, які зараз гуляють мережею, з'явилися дані про нібито знаходження представників спецсил НАТО в Україні. Їх лише кілька десятків людей.

На резонансне відео із стратою українського військовополоненого відреагував президент Володимир Зеленський. Він закликав світових лідерів також переглянути цей ролик і висловитися проти звірств росії. Не залишився осторонь інциденту і голова МЗС Дмитро Кулеба.

11:00 The New York Times пише, що у "злитих" документах Пентагону містяться дані щодо кількох "диких" планів розвитку повномасштабної російсько-української війни. Зокрема, американці могли будувати лінію поведінки в разі смерті російського диктатора володимира путіна або українського президента Володимира Зеленського, зміни головнокомандуючого ЗСУ, а також удара України по кремлю. Висновку щодо того, який із цих сценаріїв вважався найбільш імовірним, нема.

Очільник СБУ Василь Малюк пообіцяв помститися за страту українського військовослужбовця.

"Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде — дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу", — підкреслив він.

10:00 У Криму вирішили відмінити святкові паради з нагоди травневих свят і Дня перемоги. Питання щодо дійства у Севастополі ще обговорюється із представниками російського міноборони, — місцеві гауляйтери.

США пообіцяли Україні додаткові поставки важкої зброї — серед них танки Abrams і БМП Bradley. Такі дані були озвучені прем'єром Польщі Матеушом Моравецьким у Вашингтоні.

9:00 CNN пише, що журналісти знайшли ще одне відео із обезголовленими українськими військовослужбовцями. За даними InformNapalm, подібний контент може з'являтися в мережі лише після смерті виконавців вбивства.

Сербія стала єдиною європейською країною, яка відмовилася підтримати антиросійські санкції. При цьому вона або погодилася, або вже передала Україні зброю для ЗСУ. Про це повідомляє Reuters.

8:00 Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів про наслідки нічного обстрілу Очакова. У місті є зруйновані і пошкоджені житлові будинки, також дісталося автомобілям, лініям інтернет-мережі, газового та електропостачання. На щастя, без постраждалих.

Генштаб ЗСУ опублікував свіжу статистику щодо ліквідованих на фронті окупантів. Загальна кількість знищених ворожих солдатів перевалила за 180 тисяч.

Втрати армії росії в Україні 12.04.2023
Втрати армії росії в Україні 12.04.2023

7:00 За останню добу українські військові відбили понад 70 атак ворога. На Лиманському напрямку окупанти атакували біля Білогорівки та Спірного. Цілком імовірно, що в лісах Кремінної окупанти все більше тиснуть аби витіснити сили оборони з Серебрянського лісництва. Деталі — в свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 12.04.2023
Карта боїв на Донбасі 12.04.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним зведенням подій із фронту:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі росіяни вкотре обстріляли із РСЗВ Очаків Миколаївської області. Дані уточнюються;
  • оборона Бахмута продовжується задля подальшого ослаблення ворога, який сконцентрував тут свої основні сили. Якщо залишити місто, окупанти можуть почати прориватися вглиб України, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр;
  • російські військові опублікували ще одне відео страти українського полоненого — цього разу захиснику України на камеру відрізали голову. На ситуацію вже відреагували в Офісі президента;
  • дружину Віктора Медведчука Оксану Марченко оголосили в розшук. Слідчі СБУ в Івано-Франківській області дуже б хотіли поспілкуватися із супутницею життя кума путіна стосовно ймовірного фінансування ворожої армії;
  • очільник Пентагону Ллойд Остін переконаний, що українці готові до контрнаступу і мають всі можливості, аби "досягти успіху";
  • за час повномасштабного вторгнення росії в Україні загинули щонайменше 8490 цивільних осіб. Ще понад 14 тисяч були поранені. Такі дані оприлюднило ООН без врахування окремих територій (включаючи, наприклад, Маріуполь).

3:00 Глава уряду України Денис Шмигаль каже, що контрнаступ ЗСУ може розпочатися влітку, а не навесні

1:00 У США кажуть, що не бачили жодних ознак того, що Єгипет постачав росії зброю

00:00 Україна розраховує у найближчі 5-7 років отримати 100 мільярдів доларів із заморожених російських активів. Нині напрацьовується механізм отримання цих коштів.

Інформація за 9 квітня доступна у будівництві: Війна — день 410: Донбас залишається епіцентром активних бойових дій, найзапекліші бої ведуться за Мар’їнку

З даними за 10 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 411: окупанти знижують темпи обстрілів і зазнають величезних втрат

Про те, що відбувалося 11 квітня, читайте у матеріалі : Війна — день 412: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до ракетного удару