Війна — день 433: окупанти все ще тиснуть на сході, але зазнають великих втрат і видихаються

Читать на русском
Автор
16773
Бої за Україну тривають 433 дні
Бої за Україну тривають 433 дні. Фото Getty Images

Оперативно про головне 2 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 433 дні. Окупанти все ще намагаються тиснути на сході країни та концентрують зусилля на Бахмуті, Мар’їнці та Авдіївці, при цьому обстріли продовжуються на всій лінії фронту. Попри це, на Заході не бачать, щоб росія була готова до контрнаступу ЗСУ, зокрема через зростання внутрішніх розбіжностей та роз’єднаності. При цьому у Міноборони України кажуть, що підготовка до його початку "виходить на фінішну пряму".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Маріуполі помітили переміщення росіянами у бік Запоріжжя п'яти тягачів із комплектами ракет С-300, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

22:00 Ввечері ворог атакував селище Козацьке Новокаховської громади, повідомляє Херсонська ОВА. Через обстріл загинув 66-річний чоловік.

Також російська артилерія ввечері била й по Дніпровському Білозерської громади. Поранення отримала 78-річна жінка, у важкому стані її шпиталізували, лікарі борються за життя постраждалої.

21:00 Російські війська цілий день обстрілювали Нікопольський район, окупанти використовували дрони та артилерію. Під удари потрапили Червоногригорівська, Покровська, Марганецька громади, зокрема й сам Марганець. А ще – Нікополь. Внаслідок обстрілів було пошкоджено адмінбудівлю, п'ятиповерхівку, три приватні житлові будинки, господарську споруду. Попередньо обійшлося без жертв.

20:00 Україна готує великий пакет санкцій проти росії, заявив Зеленський і додав, що рішення щодо цього будуть ухвалені вже незабаром.

19:00 Росіяни продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито більш як 20 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку, наші воїни стійко тримають оборону.

18:00 Данія виділяє найбільший пакет військової допомоги Україні — $250 млн, — повідомив очільник Міноборони Троельс Лунд Поульсен. Ці кошти спрямують на закупівлю машин для розмінування, боєприпаси, польові мости та засоби ППО.

17:00 Верховна Рада офіційно визнала "рашизм" державною ідеологією рф. Заяву планують передати до ООН та інших міжнародних організацій.

16:00 Верховна Рада проголосувала за продовження військового стану та загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів.

15:00 Російські окупанти обстріляли Херсон та кілька сіл у Білозерській громаді регіону. Троє людей загинули, ще п'ятеро отримали поранення. Пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури, у тому числі житлові будинки, господарські приміщення та автотранспорт.

14:00 Переговори про вступ України до Євросоюзу можуть розпочатися найближчим часом, якщо переконати усі країни-члени ЄС. Деякі з них досі налаштовані скептично. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

13:00 Російським окупантам наполегливо рекомендують залишити Крим, доки в них ще є така можливість. Представник ГУР МО Андрій Черняк заявив, що противника потрібно відрізати від Криму так, щоб він не зміг використати його у військових цілях.

"Кілометрові пробки на незаконно зведеному мосту з Керчі в росію — це правильна реакція", — говорить Черняк.

12:00 Вже 3 квітня у Києві можуть пройти перемовини щодо продовження дії зернової угоди. Про це пише Reuters, посилаючись на власне джерело серед української влади. У переговорах мають взяти участь усі сторони.

11:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та голова Міноборони Олексій Резніков попросили нардепів відкласти законопроект про доплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Підписаний документ показав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Під Бахмутом загинули двоє канадських добровольців. Своїм життям за свободу України заплатили 27-річний Кайл Портер та 21-річний Кол Зеленко. Вони разом із ще трьома українськими товаришами по службі перебували в укритті, на яке припав прицільний удар ворога.

Кайл Портер і Кол Зеленко
Кайл Портер і Кол Зеленко

Російські медіа намагаються поширити фейк про те, що нещодавній обстріл Павлограда може призвести до екологічної катастрофи для одразу п'яти регіонів України.

10:00 Командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський знову приїхав до наших військових, котрі тримають оборону на Бахмутському напрямку. За його словами, разом із командирами він ухвалив низку рішень, котрі будуть більш ефективними і наноситимуть максимальних втрат ворогу.

В Україні почав працювати Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Про це повідомили в Мінреінтеграції. На цьому сайті можна буде знайти дані щодо людей, котрі вважаються зниклими безвісти: ПІБ, місце і дата народження, сімейний стан, місце проживання, де зникли, обставини і час зникнення, а також прикмети особи.

9:00 Вночі росіяни вдарили по Запорізькій області. Під авіаудари потрапили Оріхів та Гуляйполе, також прифронтові села опинилися під прицілом артилерії та ворожих безпілотників. У Гуляйполі є четверо поранених — жінки 1938, 1942 та 1973 р.н., чоловік 1972 р.н.

Запорізька область обстріл сьогодні
Наслідки обстрілу Запорізької області
Запорізька область обстріл сьогодні

8:30 В Генштабі ЗСУ розповіли, скільки окупантів та їхньої техніки вдалося знищити за останню добу:

Втрати армії росії в Україні 02.05.2023
Втрати армії росії в Україні 02.05.2023

8:00 Президент Польщі Анджей Дуда пояснив, чому його держава надає Україні максимальну підтримку.

"Я переслідую інтерес Республіки Польща, який полягає в тому, щоб Україна дала відсіч російському агресору. Тому ми приймаємо рішення про військову допомогу. Ми проявили добросусідство, завдяки неординарному жесту з боку поляків ми здобули авторитет на міжнародній арені", — зокрема зазначив він.

7:00 У Мелітополі рано-вранці пролунав одиночний вибух. Про це повідомляє місцеве ЗМІ "Ріа-Мелітополь". Подробиць поки що немає.

Епіцентрами боїв на фронті лишаються Бахмут та Мар’їнка. Ворог кинув на це значні сили, однак йому все важче підтримувати темп наступальної операції. Попри це на сході України ЗСУ відчувають значний тиск окупантів. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 02.05.2023
Карта боїв на Донбасі 02.05.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився актуальним ранковим зведенням щодо подій на фронті:

Україні нічого не відомо про ймовірну секретну миротворчу місію Папи Римського щодо врегулювання війни з росією.

6:00 Зібрали для вас кілька важливих новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи могли чути щонайменше жителі Донецької та Херсонської областей. Особливу увагу окупанти "приділили" саме Херсону – його обстрілювали в кілька хвиль. Подробиці щодо наслідків уточнюються;
  • Китай вперше з часу повномасштабного вторгнення проголосував "за" резолюцію Генасамблеї ООН, в якій росію прямо називають агресором. Проти виступили всього п'ять країн, одною серед яких є сама рф;
  • через удар по Павлограду 30 квітня загинуло двоє осіб — молоді хлопці. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні. Ще 40 осіб були поранені;
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що Німеччина займається налагодженням виробництва снарядів до САУ Gepard, котрі так необхідні Україні. Із поставками доведеться трохи зачекати, однак партнери роблять все можливе, аби все необхідне надійшло уже в серпні 2023-го.

3:00 Окупанти протягом доби 13 разів обстріляли Сумську область, внаслідок чого там було зафіксовано 139 вибухів

1:00 У Білому домі анонсували новий пакет військової допомоги для України. Це може стосуватися не тільки зброї та боєприпасів, а й ресурсів для підготовки бойових підрозділів

00:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний розповів своєму американському колезі Марку Міллі, чого зараз потребують українські захисники.

Дізнатися про головні події 29 квітня можна у публікації: Війна — день 430: окупанти б’ють мирними містами, а ЗСУ форсують Дніпро

З даними за 30 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 431: окупанти обстрілюють прифронтові міста, а ЗСУ завдають ударів по тилу

Про те, що відбувалося 1 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 432: ЗСУ тимчасово з початком контрнаступу, а окупанти обстрілюють мирні міста