Війна — день 56: росіяни штурмують південь, схід і бомбардують Маріуполь, а Захід допомагає Україні важким озброєнням

Читать на русском
Автор
7008
Українські військові борються за Донбас
Українські військові борються за Донбас. Фото Телеграф

Оперативно про головне 20 квітня

Україна продовжила захищатися від російського широкомасштабного вторгнення 56-й день. Наступ російських військ на півдні і сході України, що почався напередодні, завдяки українським захисникам так й не дав супротивнику будь-яких істотних результатів у військовому плані, проте росіяни не зупинялися і крім військових цілей безупинно бомбардували цивільну інфраструктуру і населені пункти. Окремою больовою точкою України залишався обложений Маріуполь, де ворожі війська чергували невдалі штурми українських позицій та бомбардування надважкими авіабомбами утримуваного українськими захисниками заводу та притулків із цивільним населенням. Тим часом у Європі, США та Канаді приймали надважливі для України рішення про допомогу як озброєнням та бронетехнікою, так і важкою артилерією.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформував про найважливіші події в Україні та світі за 20 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У США пояснили слова про винищувачів України. Виявилося, що Захід не давав українським захисникам літаки, але дав достатньо деталей, щоб вони змогли відновити свою пошкоджену або відправлену на зберігання авіацію.

22:00 Зеленський поговорив із головою Європейської ради Шарлем Мішелем про деталі шостого пакету санкцій проти росії

21:00 США повідомили про запровадження нового пакету санкцій проти росії. До списку зокрема потрапив олігарх Костянтин Малофєєв, який брав активну участь у фінансуванні бойовиків ОРДЛО

20:00 Країни НАТО можуть приєднатися до евакуації мирного населення Маріуполя та поранених військових. За словами заступниці державного секретаря США Вікторії Нуланд, залишається невелика надія, що росіяни дозволять провести подібну місію, і в такому разі до цього процесу можуть приєднатися союзники з НАТО.

18:30 У Генштабі ЗСУ повідомили, що противник здійснив перегрупування військ на Ізюмському напрямку. В районі населеного пункту Стара Гнилиця наступ успіху не мав, в результаті вогневого ураження ворог зазнав втрат та відійшов. Крім того, не мала успіху спроба взяття під контроль населеного пункту Довгеньке. Противник з втратами відступив. Як особливість, відзначено дії ворога на зазначеному напрямку у військовій формі українського зразка.

16:00 Декільком десяткам українських артистів на 50 років заборонили в'їзд до росії. Серед них Надя Дорофєєва, Потап і Настя Каменських, Дмитро Комаров та багато інших.

У Херсоні пособника окупантів Валерія Кулешова розстріляли просто під його будинком. В основному кулі потрапили в тулуб, а також до рук (судячи з усього, у спробах прикритися від обстрілу). Чоловікові навіть не вистачило сил вибратися з автомобіля – очевидці знайшли його у непритомному стані на передньому сидінні особистої машини.

Відомо, що Кулешов був пов'язаний із проросійськими жителями Херсона Кирилом Стремоусовим та Володимиром Сальдо. Більше того, убитого підозрювали в тому, що він може стати керівником окупаційної "міліції" у Херсоні.

Валерій Кулешов
Валерій Кулешов

15:00 У Бердянську окупанти призначили "заступником мера" місцевого двірника Микиту Самойленка.

У Херсоні просто біля його власного будинку розстріляли помічника окупантів, проросійського блогера Валерія Кулешова.

Тим часом путін придумав нове пояснення цілей війни проти України: "Трагедія на Донбасі змусила росію розпочати спеціальну військову операцію в Україні. росія досягне того, щоб життя на Донбасі нормалізувалося".

14:00 Наш кореспондент Ян Доброносов показав зруйновану війною школу у Краматорську.

13:00 Пєсков заявляє, що "українській стороні в рамках переговорного процесу передано проєкт деякого документу. Москва чекає реакції Києва".

В Одесі чутно вибухи, попередньо працює ППО.

Триває підготовка евакуації з Маріуполя:

12:00 Глава Держдуми рф В'ячеслав Володін вважає, що Європа має компенсувати росії збитки, завдані санкціями через вторгнення в Україну.

Тим часом "Укрпошта" перестала продавати марки з російським військовим кораблем у відділеннях, але їх ще можна купити онлайн.

11:00 З початку війни в Україні росія втратила вже 20 900 людей.

Втрати росії в Україні 20.04.2022

10:00 Вирішальна битва за Донбас уже розпочалася, російські військові докладуть усіх сил у Донецькій, Луганській та Херсонській областях, але наступу на Дніпро та Київ поки не передбачається, — розповів спікер Міноборони України Олександр Мотузяник.

09:00 Україна попередньо погодила гуманітарний коридор для вивезення жінок, дітей та людей похилого віку з Маріуполя до Запоріжжя.

На 20 квітня від агресії росії в Україні загинуло 205 дітей, ще 373 постраждали — ювенальні прокурори.

З 21 квітня в Києві відновлять рух поїздів метро до станції "Лісова" на червоній лінії, а інтервал руху на всіх гілках скоротять до 10-15 хвилин. Без зупинки поїзди слідують повз станції "Майдан Незалежності" та "Кловська".

На "Вікіпедії" з'явилася стаття про те, що таке "рашизм", — вона випущена українською, білоруською, болгарською, англійською, іспанською, польською, румунською, турецькою, португальською, чеською, грузинською, арабською, китайською та іншими мовами. Російською мовою такої статті нема, стоїть "захист" від створення.

08:00 "Кримська няша" Наталія Поклонська раптово послабила підтримку росії та заявила: "Літера "Z" символізує трагедію та горе, як для росії, так і для України".

Вночі росіяни серйозно обстріляли Новодружеськ під Лисичанськом у Луганській області, повідомляє голова місцевої ОВА Сергій Гайдай. У місті перебито газопровід.

Наслідки обстрілу Новодружеська 20.04.2022
Наслідки обстрілу Новодружеська 20.04.2022

07:00 Арестович офіційно підтвердив, що неподалік Ізюма було застосовано хімічну речовину,- у постраждалих зафіксовано проблеми з диханням, почервоніння очей та деякі інші симптоми, характерні для хімзброї.

Згідно зі свіжим зведенням Генштабу ЗСУ, російські військові активно намагаються наступати по ряду напрямів, але несуть важкі втрати.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 20.04.2022

5:00 Окупанти примусово вивезли до росії понад 500 тисяч українців, з яких 121 тисяча дітей. Здебільшого їх відправляють у депресивні регіони країни та забороняють їм залишати місця протягом двох років.

3:00 Арестович каже, що навколо Кремінної точаться бої, а повідомлення окупантів про захоплення Мар'їнки не відповідають дійсності.

1:00 У США повідомили, що Україна вже почала отримувати бойову авіацію та необхідні компоненти, щоб "мати можливість збільшити чисельність свого повітряного флоту"

00:00 Російські окупанти завдали ударів по лікарні у Баштанці Миколаївської області, є поранені, повідомляє голова обласної ради Ганна Замазєєва.

У США продовжують розглядати варіанти нових санкцій проти росії і не виключено, що таких заходів може бути вжито вже цього тижня, заявила представник Білого дому Джен Псакі.

Нагадаємо, що про головні події 17 квітня можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 53: на півдні та сході України тривають запеклі бої із загарбниками, а проти росії посилюють транспортну блокаду".

Ключові події російсько-української війни за 18 квітня читайте тут: "Війна — день 54: ЗСУ звільняють Харківщину, окупанти зі злості палять ракетами".

А інформація за 19 квітня доступна у матеріалі: "Війна — день 55: росіяни перейшли у наступ на сході та півдні України та бомблять міста".