Війна - день 55: росіяни перейшли у наступ на сході і півдні України та бомблять міста

Читать на русском
Автор
16328
Українські військові борються за Донбас
Українські військові борються за Донбас. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 19 квітня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну розпочалося 55 днів тому. За цей час ворожа армія втратила десятки тисяч солдатів й за останні тижні на тлі цього повністю змінила тактику й перейшла у наступ на Донбасі. У РНБО повідомляють, що російські окупанти намагалися атакувати майже по всій лінії фронту на Донбасі та Слобожанщині, однак отримали гідну відсіч від ЗСУ та зазнали серйозних втрат. А президент України Володимир Зеленський зазначив, що наші військові не поступляться окупантам ні на крок і перемога України у війні — це лише питання часу. Тим часом США заговорили про черговий санкційний пакет проти Росії — цього разу під удар можуть потрапити військово-промисловий комплекс і ланцюги постачання.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 19 квітня. Оперативна інформація також доступна в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про звуки вибухів у Миколаєві та Харкові.

За підсумками відеоконференції за участю лідерів західних країн канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що вважає за можливе надання Україні фінансової допомоги у розмірі €50 млрд у рамках G7.

Чергове вечірнє відео від Зеленського:

22:00 Велика Британія, Канада та США оголосили про постачання артилерії Україні.

За добу на Донецькому та Луганському напрямах українські воїни відбили 10 атак агресора та знищили:

  • 12 танків;
  • одну артилерійську систему;
  • 28 одиниць броньованої;
  • 2 одиниці автомобільної техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили:

  • один ворожий літак Су-34;
  • один гелікоптер Ка-52;
  • чотири безпілотні літальні апарати;
  • одну крилату ракету.

21:00 Литва заборонила демонстрацію "Z" та чорно-помаранчевої стрічки та запровадила штрафи порушникам до 1500 євро.

Внаслідок обстрілу росіянами з реактивних систем залпового вогню "Ураган" Московського району Харкова загинуло 4 людини, ще 14 мирних — поранено. Пошкоджено більше 10 житлових будинків, гаражі та супермаркет.

20:00 Російські окупанти завдали ракетного удару по Краматорську. "Пошкоджено інфраструктуру та деякі об'єкти. Одна людина загинула, троє — поранено", — повідомив голова Донецької ОВА.

Канада додала до списку санкцій проти росії ще 14 "олігархів, наближених до російського режиму та членів їхніх сімей".

Серед тих, на кого тепер також поширюються санкції, опинилися підприємці-мільярдери Петро Авен, Михайло Фрідман і Михайло Гуцерієв, голова Центробанку росії Ельвіра Набіулліна, дочки Володимира Путіна Марія Воронцова та Катерина Тихонова, дружина та дочка голови МЗС РФ Сергія Лаврова Марія та Катерина Лаврова та інші.

19:00 ЗСУ під час контрнаступу відновили контроль над Мар'їнкою.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував оголосити із 21 квітня чотириденне гуманітарне припинення вогню в Україні.

Краматорськ Донецької області обезлюдів, передає кореспондент "Телеграфа".

18:00 Румунія виділить ЗСУ летальну зброю із резервів Міноборони.

Окупантам не вдалося просунутися на жодному з напрямків, заявляють в Офісі президента.

17:00 Російські війська розбомбили у Маріуполі лікарню, під завалами можуть знаходитись сотні людей.

Нідерланди відправлять в Україну бронетехніку, повідомив прем'єр-міністр цієї країни Марк Рютте.

16:00 Між Україною та росією відбувся п'ятий обмін полоненими, внаслідок якого вдалося повернути 76 осіб (військових та цивільних).

Російські окупанти організували "голосування" на території району Запорізької області про входження до "ДНР".

Через повномасштабне вторгнення росії на сьогодні вже пошкоджено або знищено близько 30% української інфраструктури на суму $100 млрд, сказав глава Мінінфраструктури України Олександр Кубраков в інтерв'ю Reuters.

15:00 На Київщині внаслідок російської агресії загинули понад 1000 мирних жителів, повідомив начальник поліції в Київській області Андрій Нєбитов. В рамках розслідування цього допитали вже 27 тисяч осіб.

Також в області зареєстровано 1500 звернень щодо повного знищення будинків в ході бойових дій та 5000 звернень щодо пошкоджень.

Тим часом у "Слузі народу" заявили, що після війни в Україні можуть змінитися межі областей, зокрема Славутич може перейти до Чернігівщини з Київщини.

14:00 лавров заявив, нібито причина вторгнення росії в Україну полягає у самозадоволенні країн Заходу після закінчення Другої світової війни.

Тим часом Угорщина, на відміну від більшості інших цивілізованих країн світу, заявила, що не підтримуватиме ембарго Європейського союзу на постачання нафти та газу з Росії.

13:00 Воєнна розвідка України отримала документи, що свідчать, що після фальсифікації виборів лукашенка рф планувала військове вторгнення в Білорусь та придушення протестів під приводом "втягування росії в війну з країнами-членами НАТО на Заході".

12:00 Глава мзс рф сергій лавров дивно відповів на питання про можливість застосування ядерної зброї проти України: "на цій стадії ми розглядаємо опцію звичайних озброєнь".

Також, за його словами, в Україні росія розпочала "нову фазу спецоперації".

11:00 Представник бойовиків "днр" едуард басурін заявляє, що у Маріуполі розпочався штурм "Азовсталі" — головного осередку опору українських військових.

Миколаїв серйозно постраждав після нічного обстрілу російськими військовими, — зачепило школи, дитсадки, об'єкти інфраструктури.

10:00 росія втратила в Україні вже 20 800 осіб особового складу.

Про відкриття гуманітарних коридорів знову не вдалося домовитись.

09:00 Станом на 19 квітня внаслідок агресії росії в Україні загинуло 205 дітей, ще 572 постраждали.

Росіяни звинуватили Україну в новому обстрілі Білгородської області України — цього разу під удар роспропаганди потрапило село Головчино.

08:00 Вночі російські військові обстріляли з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії населені пункти на адмінкордоні Дніпропетровської області під Кривим Рогом, — стріляли по житлових будинках, дивом ніхто не постраждав.

Карта бойових дій Кривий Ріг 19.04.2022
Населені пункти, що потрапили під вогонь

07:00 Третину українських полів не засіють через війну, — цьому заважають бойові дії та мінування. По даним ООН, це може викликати продовольчу катастрофу, бо Україна та росія постачали продовольство у 36 країн світу.

Тим часом Всесвітній банк знизив з 4,1% до 3,2% прогноз на зростання світової економіки у 2022 році через війну в Україні та коронавірус, і планує виділити $170 млрд на антикризові заходи.

06:00 На сьогоднішній день карта бойових дій виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 19.04.2022

5:00 В ООН підтвердили загибель понад дві тисячі мирних українців внаслідок обстрілу з боку окупантів. Однак там підкреслили, що йдеться лише про підтверджені факти, а реальна кількість загиблих може бути значно вищою.

3:00 Окупанти ввели на територію України 76 батальйонних тактичних груп, ще 22 БТГ перебувають у сусідніх областях росії. Таку оцінку дали у Пентагоні.

1:00 Українські захисники за добу змогли вразити сім повітряних цілей російських окупантів. Серед них літак Су-30, а також 4 безпілотники та 2 крилаті ракети.

00:00 У Миколаєві прогриміло кілька вибухів, повідомив міський голова Сенкевич.

У США готують новий пакет санкцій проти росії, який повинен вдарити по російському військово-промисловому комплексу.

Нагадаємо, що про головні події 16 квітня можна дізнатися у матеріалі: "Війна – день 52: окупанти вже втратили понад 20 тисяч солдатів і мстять за це мирним містам України".

Ключові події російсько-української війни за 17 квітня читайте тут: "Війна — день 53: на півдні та сході України тривають запеклі бої із загарбниками, а проти росії посилюють транспортну блокаду".

А інформація за 18 квітня доступна у матеріалі: "Війна — день 54: ЗСУ звільняють Харківщину, окупанти зі злості гатять ракетами".