Війна — день 163: двояка ситуація на Донбасі, Україна проти Amnesty International

Читать на русском
Автор
12657
Війна в Україні — день 163
Війна в Україні — день 163

Оперативно про головне за 5 серпня

Ось уже 163 дні українські сили оборони борються за незалежність України проти російських загарбників. Донбас залишається гарячою точкою війни вже довгий час. ЗСУ зуміли вибити окупантів із 2 населених пунктів у регіоні, проте їм довелося відійти з займаних рубежів у районі Авдіївки та у напрямку Бахмута (Донецька область). Крім того, росіяни формують ударне угруповання на півдні України. Проте атаки окупантів на Херсонщині були успішно відбиті. Через провали на фронті росіяни продовжують тероризувати мирні українські міста. Цього разу загарбники атакували Торецьк. На політичному фронті в Україні жорстко розкритикували доповідь міжнародної організації Amnesty International, в якій йшлося про те, що ЗСУ своєю тактикою ведення війни проти росії нібито створюють небезпеку для цивільних.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 5 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Очільниця "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук оголосила, що звільняється з організації після скандалу зі звітом Amnesty International із критикою Збройних сил України.

22:00 Південь Ізраїлю зазнав масованого ракетного обстрілу з боку сектору Газа, у регіоні працює ППО "Залізний купол".

21:00 Внаслідок обстрілу російськими окупантами житлових кварталів Корабельного району Миколаєва одна людина загинула, ще 22 поранені, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

20:00 Заступник голови ОП Кирило Тимошенко про наслідки денних обстрілів Миколаєва: "росіяни завдали удар по Корабельному району міста. Постраждали приватні будинки та багатоповерхівки. Площа ураження дуже велика, є пожежі, значні руйнування та жертви. Працюють рятувальники.

Станом на зараз відомо про 21 пораненого та 1 загиблого. Чоловік 1980 року народження помер через отримані травми. Серед постраждалих є 13-річний хлопчик, який перебував біля входу в церкву. За наявною інформацією він отримав поранення через розрив касетних боєприпасів. Підліток, з політравмами та мінно-вибуховими пораненнями голови, стегна та черевної порожнини, у тяжкому стані доставлений до реанімації обласної лікарні".

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 "Батько, командир, наставник": на фронті загинув полковник ЗСУ.

17:00 Херсонський колаборант Сальдо вже у комі: що відомо про його стан.

16:00 Колишнього заступника голови розвідки підозрюють у зраді: при затриманні він відстрілювався.

15:00 Скандальна доповідь правозахисної організації Amnesty International про те, що ЗСУ буцімто наражають на небезпеку українців, обурила не тільки мешканців України та президента Володимира Зеленського. Документ розкритикувала очільниця посольства Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

14:00 Миколаїв, який страждає від щоденних жорстких обстрілів, закривають на всі вихідні. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім підписав розпорядження про посилену комендантську годину, яка триватиме понад дві доби – з 23:00 п’ятниці, 5 серпня, до 5:00 понеділка, 8 серпня.

13:00 У Китаї відповіли на пропозицію Зеленського, назвавши війну "українською кризою".

12:00 Ворог утік: стало відомо про успіх ЗСУ на одному із напрямків.

11:00 Відомого одеського бізнесмена Бориса Кауфмана не випустили з України. У чоловіка є "білий квиток", який дозволяє йому виїжджати з країни під час війни, проте прикордонники наразі вивчають його документи. Варто додати, що Кауфман був фігурантом журналістських розслідувань щодо неформальних зв'язків із владою.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати роосії в Україні 05.08.2022

10:20 Вночі Нікополь обстрілювали із використанням запалювальних боєприпасів.

09:00 Вночі ворог здійснив масований обстріл Шевченківського, Індустріального та Салтівського районів Харкова, з тяжкими пораненнями госпіталізовані 2 чоловіки. Прильоти були у житлові будинки, магазини, ринок, заклад освіти, дитмайданчики.

Вночі та вранці окупанти обстріляли також Корабельний район Миколаєва. Попередньо відомо про влучання у приватний будинок та пошкодження будинків навколо. Попередньо вночі стріляли касетними боєприпасами з РСЗВ, зранку — ствольною далекобійною артилерією "Піон".

Тим часом у Херсоні "владу" за станом здоров'я здав колаборант Володимир Сальдо, за нього буде росіянин Сергій Єлісєєв.

Twitter заблокував у 27 країнах Євросоюзу та Великій Британії пропагандистський російський ресурс РИА Новости. Раніше подібні заходи були вжиті до RT.

08:10 З портів України вийшли ще три сухогрузи із зерном. Корабель Navistar висунувся з порту Одеси, а Rojen та Polarnet – із сусіднього Чорноморська. Загальна завантаженість суден становить 57 тисяч тонн зерна. Згідно зі Стамбульськими угодами, ще 13 балкерів мають вийти з одеських портів.

На сьогодні внаслідок агресії рф проти України 359 дітей загинуло та понад 700 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:45 Дніпропетровщина: по Нікополю ворог вночі двічі поцілив з "Градів". У місто прилетіло 40 реактивних снарядів. На Мирівську громаду ворог скерував ракету X-59.

В передмісті Запоріжжя обстріляли один з об'єктів інфраструктури, було пошкоджено виробниче обладнання, обійшлося без постраждалих.

Зведення Генштабу ЗСУ на ранок:

07:00 Нові потужні вибухи у Миколаєві, повідомляє мер Сєнкевич.

06:55 Кілька важливих новин на ранок:

  • за минулий день ЗСУ знищили три склади з боєприпасами в Херсоні, Придніпровському та Токарівці;
  • якщо Україна зможе сильно натиснути на Ізюм, продовжуючи контрнаступ на Херсонщині, то росіяни постануть перед важким вибором – їм доведеться або відійти з позицій навколо Ізюма, або використати більше особового складу та техніки, — ISW;
  • в Чорному морі маневрують 9 бойових кораблів та катерів, — 2 надводних та 1 підводний човен мають напоготові близько 20 ракет;
  • Канада виділила 6 млн дол на втілення ряду проєктів із підвищення ядерної безпеки в Україні;
  • Японія надасть Україні ще десяток безпілотників з камерами спостереження та фургони для військових.

05:00 Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі дав дозвіл на прохід через морський гуманітарний коридор ще трьох суден із кукурудзою з України, повідомляє центр новин ООН.

03:00 Мінімум 4 потужні вибухи пролунали в Запоріжжі. За непідтвердженою інформацією, також вибухи пролунали у Кривому Розі та Харкові.

01:00 Адміністрація США офіційно оголосила режим надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я через спалах віспи мавп у країні, повідомляє The Hills.

00:00 Троє мирних жителів (двоє чоловіків та жінка) постраждали внаслідок обстрілу Харкова російськими окупаційними військами увечері 4 серпня. Вони госпіталізовані та потребують оперативного втручання, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Що сталося 2 серпня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за вівторок: "Війна — день 160: росіяни накопичують сили для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг".

З головними новинами за 3 серпня можна ознайомитись у матеріалі за середу: "Війна — день 161: важка ситуація на Донбасі та загроза Третьої світової через Тайвань".

Інформацію за 4 серпня можна прочитати у зведенні за четвер: "Війна — день 162: "вогневий вал" на Донбасі, нова загроза Харкову та Миколаєву".