Війна — день 166: окупанти готують "референдуми" та тероризують Запорізьку АЕС

Читать на русском
Автор
15395
Війна в Україні — день 166-й
Війна в Україні — день 166-й

Оперативно про головне за 8 серпня

Ось уже 166 дні російські окупанти ведуть повномасштабне вторгнення в Україну. Загарбники провели наступальну операцію на півдні країни, де їх відкинули ЗСУ. Крім того, росіяни на кількох напрямках атакували на Донбасі. У США вважають, що бойові дії в Україні триватимуть до літа 2023 року, а економічна криза вдарить по всіх країнах Європи, включаючи рф. У Чорному морі поки що успішно працює "зерновий коридор". Україна вивела зі своїх портів другий караван із зерном.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися 8 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

22:00 Група Світового банку оголосила про додаткове грантове фінансування у розмірі $4,5 млрд для України, виділеному США, в рамках проєкту PEACE, метою якого є допомога уряду в задоволенні невідкладних потреб, викликаних війною.

21:00 Президент США Джозеф Байден санкціонував додатковий пакет допомоги на суму до $1 млрд для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони, заявив прессекретар Пентагону Тодд Брессейд.

20:00 росія повідомила США, що тимчасово виводить з-під інспекційної діяльності за Договором про стратегічні наступальні озброєння свої об'єкти.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 СБУ затримала російських кілерів, які хотіли вбити Резнікова та Буданова.

17:00 росія обійшла санкції, закупивши західні чіпи для сучасної зброї – розслідування.

Визнали помилку: американська телекомпанія видалила фільм про "проблеми" з постачанням зброї для України.

16:00 Росіяни атакували Вінницьку область новими ракетами: що про них відомо.

15:15 Російського танкіста Михайла Куликова, який вистрілив у житловий будинок у Чернігові, засудили до 10 років колонії. Таке рішення виніс Деснянський районний суд Чернігова.

ДБР повідомило про підозру у державній зраді колишньому міністру оборони України Михайлу Єжелю, який погодивши підписання Харківських угод сприяв російській федерації в окупації АР Крим.

14:10 Голова окупаційної "влади" Мелітополя Євген Балицький підписав розпорядження про "референдум" про анексію окупованих районів Запорізької області.

13:30 Голова Миколаївької ОВА Віталій Кім заявив, що комендантська година в Миколаєві на вихідних пройшла плідно та не дарма.

росія вже створила понад 40 добровольчих підрозділів для війни в Україні в більш ніж 20 регіонах рф, — "Коммерсант".

Сенатор рф Андрій Клішас заговорив про можливість конфіскації іноземних активів, зокрема українських, на території росії та окупованих територій України.

12:40 Перші три німецькі ЗРК Gepard, що вражають цілі на відстані від 100 метрів до 4 км — вже у розпорядженні ЗСУ.

У Гельсінкі (Фінляндія) демонтували подарований Радянським Союзом у 1990 році монумент "Мир у всьому світі".

11:40 Офіційно: близько 10 години над Одещиною було знищено крилату ракету морського базування типу "Калібр", випущену з підводного човна у Чорному морі.

Після роботи ППО на Уманщині залишки збитої ракети пошкодили об’єкт цивільної інфраструктури, двоє людей отримали поранення.

Тим часом суховантаж Polarnet з 12 тисячами тонн кукурудзи на борту, який вийшов 5 серпня з українського порту "Чорноморськ", прибув у турецький порт Деріндже.

10:40 У Харкові є загиблий після обстрілу. "Просто вийшов з дому та потрапив під обстріл", — пише мер Ігор Терехов.

Є інформація, що засоби ППО збили ворожі ракети в районі селища Шабо на Одещині та над Уманню.

10:30 У Павловому Полі у Харкові був вибух, є щонайменше один постраждалий.

09:50 Мер Слов'янська Вадим Лях заявив, що у місті опалювального сезону не буде, – комунікації консервують. Це допоможе зберегти їх у майбутньому.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 08.08.2022

09:00 В Україні буде свій завод "Байрактарів". Як розповів посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар, власник компанії вже придбав земельну ділянку в Україні, розробив проєкт самого заводу й готовий реалізувати його до кінця. При будівництві "Байрактарів" можуть використовувати двигуни, колеса, або ж інші запчастини саме українського виробництва.

ЗСУ вдарили по Антонівському та Каховському мостах на Херсонщині, офіційно повідомила речниця пресцентру Cил оборони Півдня Гуменюк. "Відпрацьовано вогневий контроль, який ми тримали кілька діб тому на цьому напрямку і він має свої результати. Влучення досить серйозні", — додала вона.

08:00 Вночі росіяни стріляли "Градами" та ракетами по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини. Під ударом опинилися приміщення аграрної компанії та житлові будинки. Попередньо обійшлося без жертв.

На Бахмутському напрямку в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут та Яковлівка знищено розвід групи противника, — повідомляє Генштаб ЗСУ. Наявність розвідгруп може свідчити про те, що росіяни вже намагаються увійти у Бахмут.

07:00 Високоточними ракетами HIMARS було нанесене вогневе ураження по пунктам тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках в різних районах міста Мелітополя. За даними мера, в казармах загинули близько 100 окупантів, також знищена російська військова техніка.

06:00 кремль може призначити різні типи голосування у різних окупованих районах залежно від передбачуваної підтримки місцевого населення у "псевдореферендумах", вважають в Інституті вивчення війни. Щоб підтасувати результати, можуть використовувати нібито онлайн-голосування або подомовий обхід озброєними окупантами. Про таку ймовірність вже заявили у Мелітополі.

05:00 Минулої доби на півдні України ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили 2️4️ російських військових, 1️ танк Т-62 та ще 5️ одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки. У районі Чарівного, у Бериславському районі Херсона, знищено склад боєприпасів, повідомляє ОК "Південь".

03:00 Російські окупанти обстріляли територію Марганецької територіальної громади Дніпропетровської області, повідомляє голова Нікопольської військової адміністрації Євген Євтушенко.

01:00 Ізраїль та палестинське угруповання "Ісламський джихад" погодилися на перемир'я, повідомляє The Times of Israel. Перемир'я набуло чинності в неділю о 23:30 за місцевим часом, проте незабаром після цього почали надходити повідомлення про окремі пуски ракет із Гази у бік Ізраїлю. Ізраїльська сторона раніше попередила, що у разі порушення перемир'я "Ісламським джихадом" завдаватиме ударів у відповідь по сектору Газа.

00:00 В окупованому Херсоні повідомляють про вибухи. Також є повідомлення про влучання по Антонівському мосту.

Що сталося 5 серпня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за п’ятницю: "Війна — день 163: двояка ситуація на Донбасі, Україна проти Amnesty International".

Дані за 6 серпня доступні у матеріалі за суботу: "Війна — день 164: битва за Донбас, ядерний терор росії".

Інформацію за 7 серпня можна прочитати у зведенні за неділю: "Війна — день 165: росіяни вдарили ракетами по містах заходу та центру України".